YouTube, Netflix: Το MIT προσφέρει μια έξυπνη λύση για την επιτάχυνση της φόρτωσης των βίντεο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 19 Αυγούστου 2019 στις 16 ώρες και 55 λεπτά

Το βίντεό σας στο YouTube ή στο Netflix καθυστερεί πολύ για να φορτωθεί μέσω της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο; Αμερικανοί ερευνητές από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) προτείνουν έναν έξυπνο νέο αλγόριθμο, που ονομάζεται Minerva, ο οποίος αναλύει περιεχόμενο για να ελαχιστοποιήσει το εύρος ζώνης τους σε αργές συνδέσεις.

netflix

Η ποιότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπειρία των χρηστών ιστότοπων ροής βίντεο όπως το YouTube ή το Netflix. Κάτω από ένα ορισμένο ρυθμό bit, η ποιότητα της εικόνας επιδεινώνεται (λόγω της μετάβασης σε ροές χαμηλού ρυθμού bit), ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις η αναπαραγωγή βίντεο διακόπτεται άστατα ή εντελώς, δίνοντας τη κινούμενο λογότυπο που υποδηλώνει ότι φορτώνεται το βίντεο. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες πλατφόρμες ροής έχουν εισαγάγει νέους αλγόριθμους που υποτίθεται ότι μειώνουν το εύρος ζώνης που απαιτείται για την αναπαραγωγή του περιεχομένου τους. Η πρόκληση είναι διττή: για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία χρήστη από τη μία πλευρά και να περιορίσει την ανάπτυξη του εύρους ζώνης που κινητοποιούν αυτές οι υπηρεσίες (το Netflix, για παράδειγμα, κινητοποιεί το 15% της διαθέσιμης ταχύτητας στο παγκόσμιο δίκτυο Διαδικτύου, το YouTube αντιπροσωπεύει περισσότερα από 10%…).

YouTube, Netflix …: Το MIT προσφέρει μια νέα λύση για χαμηλές ταχύτητες

Ωστόσο, παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες αυτές οι υπηρεσίες καθίστανται επώδυνες στη χρήση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η διαθέσιμη ταχύτητα είναι πολύ χαμηλή (ειδικά μέσω συγκεκριμένων συνδέσεων ReDSL) ή όταν η σύνδεση μοιράζεται μεταξύ πάρα πολλών χρηστών: κάτι που συμβαίνει μερικές φορές με τα σημεία πρόσβασης. Δημόσιο ή οικιακό WiFi. Οι ερευνητές του MIT εξέτασαν την τελευταία περίπτωση. Το πρωτόκολλο WiFi, στην πραγματικότητα, διαχειρίζεται από προεπιλογή τη χρήση του εύρους ζώνης με «ίσο» τρόπο: η ταχύτητα μοιράζεται απλά με τους χρήστες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ακριβής τύπος της εν λόγω κίνησης. Ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες, όπως το QoS (Ποιότητα υπηρεσίας), καθιστούν δυνατή την προώθηση ορισμένων ροών, ιδίως βίντεο, για την εξασφάλιση ομαλότερης ανάγνωσης.

Αλλά αυτό δεν επιλύει την κατάσταση σε περίπτωση που πολλοί χρήστες βλέπουν ταυτόχρονα βίντεο σε Netflix, YouTube ή σε άλλες πλατφόρμες – και το διαθέσιμο εύρος ζώνης φτάνει στο όριό του. Οι ερευνητές του MIT αποφάσισαν επομένως να προσεγγίσουν το πρόβλημα διαφορετικά: ο στόχος τους είναι, συνεπώς, να εγγυηθεί ευχάριστη ανάγνωση σε πολλούς υπολογιστές που συνδέονται με WiFi στο ίδιο σημείο πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρόνοι φόρτωσης μειώνονται στο ελάχιστο και αποδεκτή ανάγνωση, δηλαδή το λιγότερο pixelated και όσο το δυνατόν πιο ρευστό, είτε μιλάμε για ποδοσφαιρικό αγώνα είτε για καρτούν. Και εκεί, ακριβώς, βρίσκεται ολόκληρο το κόλπο.

Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως αστυνομικός της κυκλοφορίας

Πράγματι, δεν είναι δυνατή η συμπίεση όλων των τύπων βίντεο με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, το περιεχόμενο που δείχνει γρήγορη δράση, με πολλή κίνηση, όπως αθλητικούς αγώνες, απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερο εύρος ζώνης από ένα κινούμενο σχέδιο, για παράδειγμα, στο οποίο κάθε εικόνα έχει μεγάλες περιοχές με το ίδιο χρώμα. Έτσι, σε χαρτί, είναι δυνατή η εξοικονόμηση μεγάλου εύρους ζώνης με αυτόματη διάκριση των πραγματικών αναγκών ανάλογα με τον τύπο περιεχομένου βίντεο, εντός των περιορισμών ταχύτητας της σύνδεσης του χρήστη. Και για αυτόν τον σκοπό οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν νέο αλγόριθμο με τεχνητή νοημοσύνη: Minerva.

Διαβάστε επίσης: Ταχύτητες Netflix Ιούλιος 2019: Δωρεάν επιστροφή στο SFR

Αυτό αναλύει συνεχώς τον τύπο του περιεχομένου που παίζει, προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός bit κατάλληλα και να διασφαλιστεί η βέλτιστη εμπειρία χρήστη. Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες έδειξαν κατά το ήμισυ τους χρόνους φόρτωσης. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, σημειώθηκε βελτίωση στην αναπαραγωγή που ισοδυναμεί με εναλλαγή από ροές 720p σε ροές 1080p. Εκτός από το να λειτουργεί υπέροχα κοντά στον χρήστη, αυτό το πρωτόκολλο λειτουργεί επίσης σε επίπεδο κόμβων δικτύου και θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτές τις πλατφόρμες να μειώσουν το κόστος τους απλοποιώντας την παράδοση περιεχομένου σε τεράστιες περιοχές του κόσμου.

Το κερασάκι στην τούρτα: η χρήση αυτού του νέου πρωτοκόλλου δεν απαιτεί αντικατάσταση υποδομής. Οι ερευνητές απλά μιλούν “Αντικατάσταση αντικατάστασης του τυπικού πρωτοκόλλου TCP / IP”. Αντιμετωπίζετε προβλήματα αναπαραγωγής στο Netflix, το YouTube ή άλλες υπηρεσίες ροής; Μιλήστε για αυτό στα σχόλια.

Πηγή: Engadget