YouTube: αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν τους κινδύνους του αλγορίθμου προτάσεων βίντεο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο αλγόριθμος προτάσεων του YouTube βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καμπάνιας Mozilla για να βελτιώσει τη συνάφειά του – και να μειώσει τις παρενέργειες. Το ίδρυμα αναφέρει 28 ιστορίες χρηστών που αντιμετώπισαν παράξενο, εξαιρετικά βίαιο, πορνογραφικό ή επικίνδυνο περιεχόμενο χωρίς το θέμα αυτών των βίντεο να έχουν καμία σχέση με τα κέντρα ενδιαφέροντος τους.

Η Mozilla μόλις κυκλοφόρησε έναν μίνι ιστότοπο (στα Αγγλικά) στον οποίο μπορούμε να διαβάσουμε 28 ιστορίες χρηστών του YouTube, γύρω από τον αλγόριθμο προτάσεων. Τόσα πολλά περιστατικά όπου ο αλγόριθμος προτάσεων YouTube τους έδειξε μερικές φορές αφόρητα βίντεο που δείχνουν, για παράδειγμα, βία, ρατσισμό ή υπεράσπιση συνωμοτικών θεωριών σε χρήστες – ενήλικες και παιδιά – που φέρεται να το έκαναν. πρόστιμο.

YouTube: Η Mozilla θέλει να βοηθήσει την Google να βελτιώσει τον αλγόριθμο προτάσεων βίντεο

«Άρχισα να παρακολουθώ έναν αγώνα πυγμαχίας, έπειτα αγώνες πυγμαχίας στο δρόμο και μετά κατέληξα να σκοντάφω σε βίντεο αγώνων του δρόμου, μετά ατυχημάτων και αστικής βίας … βγήκε με μια φρικτή κοσμοθεωρία και άσχημα, χωρίς να ήταν κάτι που ήθελα », λέει ένας χρήστης.

Ένας άλλος χρήστης λέει επίσης πώς ο αλγόριθμος παίζει το overbid: «Άρχισα να ψάχνω για« αποτυχημένα βίντεο »όπου οι άνθρωποι πέφτουν ή τραυματίζονται λίγο. Στη συνέχεια, το YouTube μου πρόσφερε ένα κανάλι που έδειξε βίντεο από τα Dash Cams σε αυτοκίνητα. Στην αρχή υπήρξαν μικρά ατυχήματα, αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε αυτοκίνητα που εκρήγνυαν και πέφτουν από γέφυρες – βίντεο στα οποία οι άνθρωποι σαφώς δεν επέζησαν από το ατύχημα. Ένιωσα τότε λίγο άρρωστος, και δεν έψαξα ποτέ ξανά αυτό το είδος περιεχομένου ».

Υπάρχει επίσης η ιστορία αυτού του καθηγητή εξοργισμένος από τον αριθμό των συνωμοτικών βίντεο: “Παρακολουθούσα σοβαρά ντοκιμαντέρ στο Apollo 11. Αλλά ο αλγόριθμος προτάσεων του YouTube είναι πλέον γεμάτος βίντεο θεωριών συνωμοσίας: 9/11, διαφυγή του Χίτλερ, εξωγήινοι ερευνητές και αντι-αμερικανική προπαγάνδα.” Υπάρχουν 28 ιστορίες στον ιστότοπο του έργου που λένε πώς το YouTube έδειξε LGBTphobic, ρατσιστικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

Το 70% των βίντεο που παρακολουθούνται στο YouTube προσφέρονται από τον αλγόριθμο προτάσεων. Ωστόσο, αυτός ο αλγόριθμος είναι τακτικά στόχος κριτικής, είτε για την εθιστική του διάσταση (μπορείτε να περάσετε ώρες αφήνοντας τον εαυτό σας να σας δείξει προτεινόμενα βίντεο) ή για τις αποτυχίες του. Έτσι, ο μίνι ιστότοπος Mozilla είναι η βιτρίνα ενός έργου που ονομάζεται #YouTubeRegrets, του οποίου ο στόχος είναι να βρει λύσεις.

“Αυτές οι ιστορίες δείχνουν ότι ο αλγόριθμος δίνει κυρίως βάρος στην αφοσίωση – δείχνει περιεχόμενο που κρατά τον χρήστη σε αναστολή, ανεξάρτητα από το αν το περιεχόμενο είναι επικίνδυνο ή όχι”, εξηγεί ο Ahsley Boyd, διευθυντής έργου στο Mozilla. Και προσθέστε: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι μαρτυρίες αντιπροσωπεύουν αρκετά το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον αλγόριθμο του YouTube: προτάσεις που μπορούν να ωθήσουν επιθετικά παράξενο ή επικίνδυνο περιεχόμενο. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μελετήσουμε αυτές τις ιστορίες σε βάθος – λόγω έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή δεδομένα – ενισχύει την ιδέα ότι ο αλγόριθμος είναι αδιαφανής και εκτός ελέγχου ».

Το στοίχημα του Mozilla είναι ότι το YouTube και το Google δεν μπορούν πλέον να τελειοποιήσουν τους αλγόριθμους τους μόνοι τους: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί εσωτερικά. Είναι πολύ σοβαρό και περίπλοκο. Το YouTube πρέπει να επιτρέπει σε ανεξάρτητους ερευνητές να συμβάλλουν στην αναζήτηση ενός λύση », λέει ο Ashley Boyd. Το ίδρυμα θα ήθελε να οδηγήσει την πλατφόρμα να ανοίξει τα δεδομένα της στην ερευνητική κοινότητα, να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εργαλεία προσομοίωσης και γενικότερα να τους δώσει περισσότερο περιθώριο παρά να τα αφήσει στο περιθώριο.

Διαβάστε επίσης: Το YouTube προσφέρει επιτέλους επιλογές για τον έλεγχο των προτάσεων βίντεο

Τι νομίζετε ? Ποια είναι η πιο περίεργη πρόταση βίντεο που σας έδωσε το YouTube; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας στα σχόλια.

Πηγή: The Next Web