Windows 10: πώς να καθαρίσετε το σύστημα και το σκληρό δίσκο, χωρίς πρόσθετο λογισμικό

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 22 Νοεμβρίου 2019 στις 18 ώρες και 56 λεπτά

Πιστεύετε ότι τα Windows 10 αρχίζουν να εξαντλούνται και ο σκληρός δίσκος εξαντλείται; Δείτε πώς μπορείτε να κερδίσετε αρκετές δεκάδες GB, χρησιμοποιώντας μόνο εργαλεία Windows και χωρίς να εγκαταστήσετε κανένα περιττό πρόγραμμα.

Ίσως το έχετε παρατηρήσει: κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων και των εγκαταστάσεων εφαρμογών, Τα Windows 10 συνεχίζουν να γίνονται βαρύτερα. Σε λίγους μήνες, δεν είναι εξαιρετικό να βλέπουμε το λειτουργικό σύστημα να “εμπλουτίζει” αρκετές δεκάδες. Τόσο όσο Ο ελεύθερος σκληρός δίσκος ή ο χώρος SSD συρρικνώνεται, ότι μπορεί να εξαντληθεί ο χώρος σε μια μικρή διαμόρφωση και ότι το σύστημα μερικές φορές αντιμετωπίζει επιβράδυνση χωρίς λόγο.

Σίγουρα, υπάρχουν δεκάδες λογισμικά εκεί έξω που καθαρίζουν το σκληρό δίσκο και το σύστημα, αλλά δεν έχουν όλα καλή φήμη. Μερικές φορές είναι αναποτελεσματικές (αλλά σε κάνουν να πιστεύεις το αντίθετο δείχνοντάς σου προκατειλημμένα στατιστικά στοιχεία), μερικές φορές εγκαθιστάς adware χωρίς προειδοποίηση Ακόμα και ο εξαιρετικά σεβαστός CCleaner είχε μια δύσκολη στιγμή, ο οποίος κατηγορήθηκε το 2018 ότι κατασκοπεύει τους χρήστες του.

Από την πλευρά μας, για να εκτελέσουμε τη σημαντική λειτουργία καθαρισμού μας, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε επιπλέον λογισμικό. Ειδικά δεδομένου ότι, βασικά, τα Windows 10 διαθέτουν όλα τα απαραίτητα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του σκληρού δίσκου. Θα είναι κρίμα να το κάνουμε χωρίς. Επομένως, αποχαιρετήστε τα παλιά, αχρησιμοποίητα αρχεία και τις παλιές εγκαταστάσεις των Windows. Δείτε πώς μπορείτε να κερδίσετε αρκετές δεκάδες GB και να καθαρίσετε τον σκληρό σας δίσκο.

Διαγραφή ανεπιθύμητων αρχείων από τα Windows 10

 1. Δεν θα σας προσβάλουμε για να σας συμβουλεύσουμε να αδειάσετε τον Κάδο απορριμμάτων σας, είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε ήδη πώς να το κάνετε εδώ και αιώνες. Από την άλλη πλευρά, τα Windows 10 επωφελούνται από μια σημαντική καινοτομία, δίπλα στην οποία περνά ένας καλός αριθμός χρηστών. Το σύστημα ενσωματώνει ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να διαγράψετε όλα τα περιττά αρχεία με λίγα κλικ. Για πρόσβαση σε αυτό, κάντε κλικ στο αρχικο ΜΕΝΟΥκαι, στη συνέχεια, επιλέξτε το εικονίδιο Ρυθμίσεις (αυτό που συμβολίζεται με οδοντωτό τροχό). Στο παράθυρο που εμφανίζεται, μεταβείτε στην επιλογή Σύστημακαι μετά κάντε κλικ Αποθήκευση.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 2. Συνάντηση στις Προσωρινά αρχεία. Εκεί, θα πρέπει να διαπιστώσετε ότι μια σημαντική ποσότητα δεδομένων καταλαμβάνει τον σκληρό σας δίσκο, ειδικά αν δεν έχετε εκτελέσει ποτέ τον Βοηθό αποθήκευσης. Πρώτον, θα πρέπει να δείτε μια ενότητα με τίτλο Προηγούμενες εγκαταστάσεις Windows. Αυτός ο χώρος μπορεί να καταλαμβάνει αρκετές δεκάδες GB στον σκληρό δίσκο, όπως φαίνεται στην παρακάτω λήψη. Μπορεί να προέρχεται από μια παλιά έκδοση του συστήματος (Windows 7, Windows 8 ή Windows 8.1) ή από προηγούμενη εγκατάσταση των Windows 10. Το σύστημα επωφελείται από μια μεγάλη ενημέρωση κάθε 6 μήνες, αλλά διατηρείται στο δίσκο όλα τα αρχεία που απαιτούνται για την απεγκατάσταση αυτής της ίδιας ενημέρωσης σε περίπτωση προβλήματος. Επομένως, διατηρεί 4 ή 5 GB αρχείων που αντιστοιχούν στην παλιά εγκατάσταση των Windows 10. Τέλος, τελευταία περίπτωση: είστε μέρος του προγράμματος Windows Insider, το οποίο συνίσταται στη δοκιμή όλων των εκδόσεων beta των Windows 10. Και πάλι, όλα διατηρούνται οι προηγούμενες εκδόσεις, εκτός αν αποφασίσετε διαφορετικά. Και μπορεί να πάει γρήγορα! Σε κάθε περίπτωση, και αν κρίνετε την τρέχουσα έκδοση των Windows 10 αρκετά σταθερή, μπορείτε να διαγράψετε όλα αυτά τα αρχεία, προκειμένου να εξοικονομήσετε χώρο στο σκληρό σας δίσκο. Επομένως, μπορείτε να ελέγξετε την ενότητα Προηγούμενες εγκαταστάσεις των Windows.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 3. Δεν συνιστούμε να ελέγξετε την ενότητα Λήψεις, ειδικά αν είστε ο τύπος για να χρησιμοποιήσετε τον αντίστοιχο φάκελο για την αποθήκευση όλων των προγραμμάτων, εγγράφων ή φωτογραφιών που αποστέλλετε. Αυτή η ενότητα θα εξαφανιστεί κατά την επόμενη ενημέρωση των Windows 10. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε τις επιλογές Αρχεία βελτιστοποίησης παράδοσης, καθώς Αρχεία καταγραφής αναβάθμισης των Windows.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 4. Τα τελευταία τμήματα Μινιατούρες, Προσωρινά αρχεία Ίντερνετ, DirectX Shader Cache και Αναφορά σφαλμάτων των Windows και σχόλια και τα διαγνωστικά μπορούν επίσης να ελεγχθούν, αλλά δεν θα πρέπει να σας εξοικονομήσουν τεράστιο χώρο στο σκληρό δίσκο. Μόλις ελεγχθούν όλες αυτές οι ενότητες, επιστρέψτε στην κορυφή του παραθύρου Προσωρινά αρχεία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Διαγραφή αρχείων. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να έχετε ήδη αποκτήσει αρκετά GB στον σκληρό δίσκο.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10

Κατάργηση εφαρμογών που έχουν εγκατασταθεί από προεπιλογή

1. Μόλις ρυθμιστεί, τα Windows 10 εγκαθιστούν περισσότερα από είκοσι παιχνίδια και εφαρμογές που δεν χρειάζεστε απαραίτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι μια απλή συντόμευση, όχι ολόκληρη η εφαρμογή, η οποία διαρκεί μόνο 16 KB. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, είναι το αρχείο εγκατάστασης, ή ακόμα και η πλήρης εφαρμογή, που τα Windows 10 έσωσαν. Bubble Witch 3 Saga, Candy Crush Soda Saga, Τα μαγικά βασίλεια της Disney… Δεν χρειάζεται; Πάντα από την ενότητα Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποθήκευση, κάντε κλικ στο Εφαρμογές και χαρακτηριστικά (μπορείτε επίσης να μεταβείτε στην ίδια ενότητα επιλέγοντας τις λειτουργίες Ρυθμίσεις > Εφαρμογές).

Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10

Θα πρέπει να δείτε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει μόνοι σας, αλλά και αυτές που εγκαταστάθηκαν κατά την εγκατάσταση των Windows 10. Επιλέξτε αυτά που θέλετε να διαγράψετε, κάντε κλικ στο Κατάργηση εγκατάστασης, και όλα γίνονται. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε αυτές τις ίδιες εφαρμογές κατά μέγεθος και όχι με βάση το όνομα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των πιο πεινασμένων.

Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10

Διαγράψτε αυτόματα όλα τα περιττά αρχεία

 1. Μπορείτε να κάνετε τα Windows να διαγράφουν αυτόματα ορισμένα αρχεία σε τακτική βάση. Τα Windows 10 έχουν το δικό τους σύστημα αυτοκαθαρισμού. Για να το κάνετε αυτό, επιστρέψτε στο Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποθήκευση. Κάντε κλικ στο Διαμορφώστε τον Βοηθό αποθήκευσης ή εκτελέστε τον τώρα.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 2. Βεβαιωθείτε ότι ο Βοηθός αποθήκευσης έχει ρυθμιστεί σε Ενεργοποιήθηκε. Στο παιχνίδι Εκτελέστε τον Βοηθό αποθήκευσης, μπορείτε να καθορίσετε πότε πρέπει να ξεκινήσει: είτε όταν εξαντλείται ο χώρος στον σκληρό σας δίσκο, είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα).
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 3. Στην ενότητα Προσωρινά αρχεία, μπορείτε επίσης να ορίσετε πόσο συχνά διαγράφονται αυτά τα ίδια αρχεία. Η καθημερινή διαγραφή μπορεί να μην είναι χρήσιμη, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να την ρυθμίσετε 14 ημέρες.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10
 4. Τέλος, ακόμα και από τις ρυθμίσεις του Βοηθού αποθήκευσης, έχετε επίσης την επιλογή προσαρμογής του χώρου που διατίθεται στο OneDrive στον σκληρό σας δίσκο. Εάν ορισμένα αρχεία δεν προβάλλονται ποτέ τοπικά, μπορείτε να τα διαγράψετε από τον σκληρό δίσκο, ενώ εξακολουθείτε να διατηρείτε σύνδεση. Από τη λειτουργία OneDrive του Βοηθού, μπορείτε να ορίσετε τη συχνότητα της τοπικής διαγραφής του (κάθε μέρα, κάθε 14 ημέρες, κάθε 30 ημέρες ή κάθε 60 ημέρες). Τέλος, εάν πραγματικά δεν βρίσκετε καμία χρήση για το OneDrive, γνωρίζετε ότι μπορείτε να το απενεργοποιήσετε εξίσου εύκολα ή ακόμα και να το απεγκαταστήσετε.
  Πώς να καθαρίσετε τα Windows 10