Windows 10: Πώς να διορθώσετε έναν υπολογιστή που παρουσιάζει σφάλμα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο υπολογιστής σας Windows 10 διακόπτεται και θέλετε να μάθετε τις περισσότερες ορθόδοξες λύσεις για την επίλυση της κατάστασης; Θέλετε να κρατήσετε τον υπολογιστή σας συντριβή όσο το δυνατόν λιγότερο; Σε αυτόν τον οδηγό διερευνούμε τις πιθανές αιτίες σφαλμάτων, τα βήματα για να ανακτήσετε τον έλεγχο του υπολογιστή σας, καθώς και τρόπους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σφαλμάτων.

Pixabay + Phonandroid

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο υπολογιστής σας Windows 10 διακόπτεται. Τις περισσότερες φορές, αυτό το είδος ταλαιπωρίας προκαλείται από προγράμματα που είναι κατεστραμμένα, σφάλματα ή χρησιμοποιούν πάρα πολλούς πόρους συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λόγοι μπορεί να είναι πιο ασαφείς – για παράδειγμα κοσμικές ακτίνες που βομβαρδίζει συνεχώς τη Γη μπορεί να προκαλέσει bit flips στη μνήμη RAM. Τέλος, ορισμένα επαναλαμβανόμενα σφάλματα είναι ένδειξη προβλημάτων υλικού.

Για να το κάνετε αυτό, συνιστάται να ακολουθείτε πάντα τα ίδια βήματα με τη σειρά:

1. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα

Μερικές φορές η ανάκτηση του ελέγχου ενός υπολογιστή έχει να κάνει με … αναμονή. Δεν μιλάμε εδώ για να περιμένουμε ένα παράλογο χρονικό διάστημα – περίπου 30 δευτερόλεπτα είναι συνήθως αρκετό για να διαμορφώσουμε γνώμη για το θέμα. Η γρήγορη μετάβαση στα ακόλουθα βήματα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδεινώσει την κατάσταση και να σας οδηγήσει να χάσετε τη δουλειά σας (εάν ξεχάσατε να αποθηκεύσετε …)

2. Προσπαθήστε να κλείσετε την εφαρμογή ή να ανοίξετε εφαρμογές

Εάν έχετε εντοπίσει την ελαττωματική εφαρμογή, προσπαθήστε να την κλείσετε κανονικά, κάνοντας κλικ στο La Croix ή κάνοντας δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και κάνοντας κλικ στο κλείσιμο. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, κάντε κλικ στο ανοιχτό παράθυρο της εφαρμογής και ταυτόχρονα πατήστε Alt + F4.

3. Ανοίξτε τη διαχείριση εργασιών

Εάν σε αυτό το στάδιο ο υπολογιστής ή η εφαρμογή σας είναι ακόμα αποκλεισμένος, πρέπει να ανοίξετε τη διαχείριση εργασιών:

 • Πατήστε ταυτόχρονα Ctrl + Alt + Del
 • Κάντε κλικ στο Διαχειριστής εργασιών
 • Κάντε κλικ στο Περισσότερες λεπτομέρειες

Το παράθυρο που εμφανίζεται σας δείχνει μια λίστα εφαρμογών και διαδικασιών και τον ρυθμό χρήσης CPU και μνήμης.

 • Κάντε κλικ στη λέξη CPU στο επάνω μέρος της στήλης, έτσι ώστε η λίστα να ταξινομηθεί από την πιο απαιτητική εφαρμογή στο ελαφρύτερο
 • Κάντε δεξί κλικ στις εφαρμογές που καταναλώνουν το μεγαλύτερο CPU
 • Κάντε κλικ στο Αναγκαστική διακοπή

Μπορείτε να επαναλάβετε τη λειτουργία με το ρυθμό χρήσης της μνήμης εάν αυτό δεν επιλύσει το πρόβλημα. Σε περίπτωση που δεν είναι πραγματικά εφαρμογή, αλλά δική σας επιτραπέζια παράθυρα και Γραμμή εργασιών που φαίνονται μπλοκαρισμένα, μην πανικοβληθείτε: κοιτάξτε στη λίστα για τη διαδικασία της Εξερεύνησης των Windows ή της Εξερεύνησης των Windows, κάντε δεξί κλικ πάνω της και κάντε κλικ στο Για να επανεκκινήσεις.

Προειδοποίηση : όταν αναγκάζετε μια εφαρμογή να κλείσει, συνήθως θα χάσετε οτιδήποτε δεν έχει αποθηκευτεί …

4. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας

Εάν ο υπολογιστής σας είναι ακόμα κολλημένος και δεν φοβάστε να χάσετε τη μη αποθηκευμένη εργασία σας (σε αυτό το στάδιο, πιθανότατα, σε κάθε περίπτωση, χάθηκε…) δοκιμάστε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή.

Υποθέτουμε ότι έχετε ήδη δοκιμάσει ανεπιτυχώς να το κάνετε κανονικά μέσω του μενού Αρχή :

Δύναμη 1

 • Πατήστε ταυτόχρονα Κερδίστε + Λ
 • Επανεκκινήστε από την οθόνη σύνδεσης

Δύναμη 2

 • Πατήστε ταυτόχρονα Ctrl + Alt + Del
 • Κάντε κλικ στο εικονίδιο On / Off κάτω δεξιά και στη συνέχεια κάντε κλικ στο Για να επανεκκινήσεις

Δύναμη 3

Τίποτα δεν λειτουργεί πια;

 • Κρατήστε πατημένο το φυσικό κουμπί On / Off στον υπολογιστή σας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να απενεργοποιηθεί

Αυτή η μέθοδος δεν είναι σαφώς η “καθαρότερη” μέθοδος και συνιστούμε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο ως έσχατη λύση. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μια μπλε οθόνη θανάτου, αυτή θα είναι η μόνη λύση που έχετε απομείνει.

Εάν ο υπολογιστής σας διακόπτεται μόνο περιστασιακά και το 95% του χρόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας χωρίς να σκίσετε τα μαλλιά σας, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσετε περισσότερο. Τα περιστασιακά σφάλματα είναι φυσιολογικά σε καταναλωτικά μηχανήματα και συνήθως σχετίζονται με μικρά σφάλματα ή bit flips εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει μνήμη ECC. Από την άλλη πλευρά, εάν αυτό το είδος προβλήματος εμφανίζεται συχνά, σίγουρα υπάρχει κάτι λάθος.

Πριν ξεκινήσουμε, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τα πάντα, ιδίως τα προγράμματα οδήγησης και το BIOS / EFI της μητρικής πλακέτας σας (εάν υπάρχει)

Εάν δεν βελτιωθεί τίποτα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα με τη σειρά:

1. Δείτε το ιστορικό αξιοπιστίας

Αυτό το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα στο Διαδίκτυο. Σας επιτρέπει να προβάλετε χρονοβόρα σφάλματα και μπορεί να σας οδηγήσει σε μία κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει προκύψει σφάλμα λόγω του σκληρού σας δίσκου (πιθανώς ένα σημάδι ότι πρέπει να αντικατασταθεί). Το Ιστορικό σας δείχνει επίσης όταν έχετε εγκαταστήσει ενημερώσεις συστήματος, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας προκαλέσουν επαναφορά.

Για πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο:

 • Κάντε κλικ στο πλαίσιο αναζήτησης δίπλα στο Αρχικο ΜΕΝΟΥ
 • Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε αξιοπιστία
 • Κάντε κλικ στο Δείτε το ιστορικό αξιοπιστίας

2. Σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς

Όπως είπατε παραπάνω, ένα κατεστραμμένο πρόγραμμα, κακόβουλο λογισμικό, adware ή οποιοδήποτε άλλο είδος κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε να είναι η αιτία του σφάλματος. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη σάρωση με Windows Defender, αλλά για να είστε 100% σίγουροι ότι κανένα πρόγραμμα δεν απειλεί τον υπολογιστή σας, σας συμβουλεύουμε να επαναλάβετε τη λειτουργία με δωρεάν λύσεις τρίτων όπως Avast και Malwarebytes.

3. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας δεν είναι γεμάτος σκόνη ή βρώμικο

Ένας υπολογιστής με πολύ ζεστό CPU και GPU μπορεί να καταρρεύσει, όπως και βρωμιά προκαλώντας ψευδείς επαφές στη μητρική πλακέτα σας. Είτε έχετε έναν επιτραπέζιο πύργο είτε έναν φορητό υπολογιστή, είναι συνήθως εύκολο να ανοίξετε για καθαρισμό.

Καθαρίστε απαλά τη μητρική πλακέτα ειδικά χωρίς υγρό και αφιερώστε χρόνο. Αποσυνδέστε και επανασυνδέστε τη μνήμη RAM. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην απομάκρυνση της σκόνης από τους ανεμιστήρες (π.χ. σκουπίζοντάς την απαλά με στεγνό βαμβάκι). Εάν είναι δυνατόν, βελτιστοποιήστε τη θερμική μεταφορά μεταξύ του επεξεργαστή, της GPU και της αντίστοιχης λύσης ψύξης, αντικαθιστώντας τη θερμική πάστα τους.

4. Προσπαθήστε να επαναφέρετε ένα σημείο αποκατάσταση

Εάν τα σφάλματα ξεκίνησαν πρόσφατα, πιθανότατα σχετίζονται με κάτι που έχει συμβεί στο μεταξύ. Προσπαθήστε να επιστρέψετε σε παλαιότερο σημείο επαναφοράς. Γι’αυτό :

 • Κάντε κλικ στο πλαίσιο αναζήτησης δίπλα στο Αρχικο ΜΕΝΟΥ
 • Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε Αποκατάσταση
 • Κάντε κλικ στο Δημιουργήστε ένα σημείο επαναφοράς
 • Στο παράθυρο που μόλις άνοιξε, κάντε κλικ στο Αποκατάσταση συστήματος…

5. Εάν το πρόβλημα παραμένει, επαναφέρετε τα Windows

Μερικές φορές η μόνη λύση είναι να ξεκινήσετε από το μηδέν. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πρώτα και μετά:

 • Κάντε κλικ στο πλαίσιο αναζήτησης δίπλα στο Αρχικο ΜΕΝΟΥ
 • Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε Επαναφορά
 • Κάντε κλικ στο Επαναφέρετε αυτόν τον υπολογιστή

Εάν αυτή η μέθοδος επαναφοράς διακόψει ή δεν λειτουργεί, σας συνιστούμε να ακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο για να δημιουργήσετε μέσα εγκατάστασης και να εγκαταστήσετε από το DVD που κάνατε ή από ένα κλειδί USB με δυνατότητα εκκίνησης.

6. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο σε ζωντανό CD / USB για να αναλύσετε πιθανά προβλήματα υλικού

Σας συμβουλεύουμε ιδιαίτερα Κιτ εργαλείων διάσωσης όλων σε ένα σύστημα που εγγράφεται σε CD ή έχει τοποθετηθεί σε κλειδί USB με δυνατότητα εκκίνησης. Μπορείτε να κατεβάσετε το ISO απευθείας από αυτόν τον σύνδεσμο. Ελέγξτε συγκεκριμένα την CPU, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη RAM και τον σκληρό δίσκο / SSD. Σε περίπτωση προβλήματος, θα γνωρίζετε εάν πρέπει να αλλάξετε ένα ή περισσότερα στοιχεία για να βρείτε μια πιο ευχάριστη εμπειρία χρήστη.

7. Ο υπολογιστής μου εξακολουθεί να διακόπτεται, τι πρέπει να κάνω;

Πριν καλέσετε ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, υπάρχει ήδη μια παρατήρηση: με την επαναφορά του υπολογιστή σας, οι αιτίες του λογισμικού έχουν πλέον εξαλειφθεί. Υπάρχουν προφανώς ένα ή περισσότερα προβλήματα υλικού που δεν εντοπίσατε. Εάν έχετε μνήμη RAM μικρότερη από 8 GB και ο σκληρός δίσκος / SSD σας είναι άνω των 3-4 ετών, μπορείτε πιθανώς να δοκιμάσετε να προσθέσετε κάποια μνήμη RAM * και να αντικαταστήσετε τη συσκευή αποθήκευσης.

* Βεβαιωθείτε ότι ο τύπος των μονάδων που είναι εγκατεστημένοι σε όλες τις υποδοχές είναι ο ίδιος και ότι η συχνότητα της μνήμης RAM είναι συμβατή με τη μητρική πλακέτα και τον επεξεργαστή σας με τον κίνδυνο να προκαλέσει ακόμη περισσότερα σφάλματα.

Από αυτό το σημείο, ωστόσο, εάν τα προβλήματα παραμένουν, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν επισκευαστή και να εξηγήσετε όλα τα βήματα που έχετε ήδη κάνει.

Διαβάστε επίσης: Windows 10 – πώς να βρείτε τον κωδικό WiFi χωρίς κόπο

Σας βοήθησε αυτός ο οδηγός; Γνωρίζετε άλλες συμβουλές που δεν αναφέρονται εδώ; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας στα σχόλια!