WiFi: πώς να επιλέξετε τη θέση του διαδικτυακού σας κουτιού για να βελτιώσετε την κάλυψη

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 19 Ιουλίου 2019 στις 8 ώρες 39 λεπτά

Για να βελτιώσετε την κάλυψη WiFi του σπιτιού σας, η πρώτη συμβουλή είναι να επιλέξετε τη θέση του διαδικτυακού σας κουτιού. Σε αυτό το γρήγορο σεμινάριο, προσφέρουμε μερικές συμβουλές για τον καθορισμό της ιδανικής τοποθεσίας που θα μεγιστοποιήσει την ισχύ του σήματος WiFi στο σπίτι σας.

Η σύνδεσή σας στο WiFi είναι λίγο πολύ σταθερή, ανάλογα με την τοποθεσία, ή ακόμη και αχρησιμοποίητη σε ορισμένα δωμάτια όπου είναι ωστόσο απαραίτητο, όπως το υπνοδωμάτιο ή η βεράντα; Είναι πιθανώς η ώρα να ελέγξετε την τοποθεσία που έχετε επιλέξει για το κουτί σας. Τα κύματα WiFi δεν διαθέτουν πράγματι υπερδύναμες: διαδίδονται λίγο πολύ ανάλογα με τα υλικά που πρέπει να περάσουν. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της κεραίας επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο μετάδοσης του σήματος.

Βεβαιωθείτε ότι το WiFi σας έχει ρυθμιστεί σωστά

Πριν προχωρήσετε περισσότερο, συνδεθείτε στο δρομολογητή σας και βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση WiFi έχει ρυθμιστεί σωστά. Συχνά – αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην πόλη – τα κουτιά των γειτόνων σας μπορούν να επηρεάσουν το σήμα του κουτιού σας, οπότε ακόμα κι αν εκτελέσετε τα παρακάτω βήματα σε αυτό το σεμινάριο, δεν θα μπορείτε να βελτιώσετε την ισχύ και σταθερότητα της ασύρματης σύνδεσής σας.

Γι’αυτό :

Έχετε ένα σχέδιο στο σπίτι σας και σημειώστε τα χωρίσματα, τους φέροντες τοίχους και τα μεταλλικά πλαίσια

Μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται από τους χρήστες είναι να εξετάσουν τα γύρω οικοδομικά υλικά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι τοίχοι θα μπορούν να περάσουν εύκολα το σήμα WiFi σας, σε ποιους άλλους είναι πιθανό να αντικατοπτρίζονται ή να είναι πολύ εξασθενημένοι. Ο πίνακας “Τοποθετήστε το δρομολογητή σας στο κέντρο του σπιτιού σας” είναι ξεπερασμένη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα σας δώσει ικανοποίηση.

Έτσι, τα διαμερίσματα είναι γενικά διαφανή σε κύματα WiFi. Όμως τα φέροντα τοιχώματα τείνουν να εξασθενούν το σήμα, ειδικά αν το τελευταίο ενισχύεται από ένα μεταλλικό πλαίσιο. Ένας παχύς τοίχος που περιέχει μέταλλο μπορεί να αποτρέψει εντελώς τη μετάβαση του σήματος WiFi στην άλλη πλευρά. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας μεταλλικός τοίχος μπορεί παράδοξα να προκαλέσει ισχυρότερο σήμα αλλού στο σπίτι, απλώς και μόνο επειδή το μέταλλο τείνει να αντανακλά κύματα WiFi.

Αρκετά άλλα υλικά μπορούν να επηρεάσουν το σήμα. Το νερό απορροφά έως και το 95% των κυμάτων WiFi – έτσι ένας υγρός τοίχος μπορεί να εμποδίσει το σήμα περισσότερο από έναν ξηρό τοίχο *. Τα τούβλα και το σκυρόδεμα τείνουν επίσης να απορροφούν πολύ από το σήμα εάν είναι αρκετά παχύ. Τα Windows, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως διαφανή σε κύματα WiFi, αν και η θερμότητα μπορεί να τροποποιήσει ελαφρώς αυτήν την ιδιότητα.

Μόλις αυτά τα δεδομένα βρίσκονται στο σχέδιό σας, μπορείτε ήδη να πραγματοποιήσετε μια πρώτη βελτιστοποίηση της τοποθεσίας που θα αποφύγει τα πιο εμφανή εμπόδια και θα παίξει, εάν είναι απαραίτητο, με την ανακλαστική ιδιότητα των μεταλλικών υλικών. Εάν το σπίτι σας έχει πολλούς ορόφους, αναμφίβολα θα ήταν συνετό να εγκαταστήσετε το κουτί σας στο καλύτερο δυνατό μέρος όσον αφορά τα υλικά που συνθέτουν τους τοίχους στον επάνω όροφο και ακόμη και στο πάτωμα. Αυτή η συμβουλή δεν ισχύει, ωστόσο, εάν το πάτωμα σας είναι πολύ παχύ (και / ή έχει μεταλλικό σκελετό).

Εάν βρίσκεστε σε έναν όροφο, προτιμήστε μια τοποθεσία λίγο υψηλότερη (όχι απευθείας στο έδαφος), και ειδικά μην κρύβετε το κουτί σας πίσω από βιβλία ή αντικείμενα (a fortiori metal) που θα διαταράξουν το σήμα. Το πλαίσιο εκπέμπει το σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ένα μικρό ύψος μπορεί μερικές φορές να αποκτήσει μικρή κάλυψη.

* Για να είναι εντελώς εξαντλητικό στο νερό, πρέπει να σημειωθεί ότι το ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται κυρίως από νερό, σταματά επίσης τα κύματα WiFi. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η σύνδεσή σας χειροτερεύει όταν λαμβάνετε άτομα στο σπίτι (αν και δεν έχουν συνδέσει απαραίτητα τις συσκευές τους στο WiFi σας). Εάν είστε σε αυτήν την περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να επενδύσετε σε επαναλήπτες.

Κάντε έναν “χάρτη θερμότητας” για να επαληθεύσετε από το A + B ότι η νέα τοποθεσία βελτιώνει τα πράγματα

Ο χάρτης του σπιτιού σας θα είναι χρήσιμος ξανά. Πάρτε μολύβια με κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (ή άλλες κλίσεις που σας αρέσουν) και χρησιμοποιήστε αυτό το σεμινάριο για να μετρήσετε με ακρίβεια την ισχύ του σήματος WiFi ανάλογα με την τοποθεσία. Στη συνέχεια, χρωματίστε περίπου τις περιοχές ανάλογα με την ισχύ του σήματος.

Ο σκοπός αυτής της χαρτογράφησης, την οποία οι αγγλοσαξονικοί φίλοι μας αποκαλούν «χάρτης θερμότητας», είναι να απεικονίσει διαφορετικά αόρατα κύματα. Θα δείτε αμέσως τα δυνατά και αδύνατα σημεία της νέας σας τοποθεσίας.

Βοηθήστε τον δρομολογητή σας με επαναλήπτες και σημεία πρόσβασης

Ανάλογα με τη διαμόρφωση του σπιτιού σας, αλλά και το μέγεθός του, μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι έχετε φτάσει στα όρια του τι μπορεί να κάνει ο δρομολογητής σας. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν λύσεις:

  • Επαναλήπτες WiFi : αυτά παίρνουν το ασύρματο σήμα από το κουτί σας και το επαναλαμβάνουν με τη μέγιστη ισχύ. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ισχύος του σήματος, αλλά δεν βελτιώνει πάντα την ποιότητα σύνδεσης σύμφωνα με τις δοκιμές μας. Προτείνουμε λοιπόν τις παρακάτω επιλογές.
  • Επαναλήπτες / Σημεία πρόσβασης με CPL : αυτός είναι ο ίδιος τύπος συσκευής, αλλά αντί να συνδέονται στο κουτί σας μέσω WiFi, αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν το καλώδιο τροφοδοσίας, το οποίο παρέχει σύνδεση καλύτερης ποιότητας
  • Επαναλήπτες / Σημεία πρόσβασης με Ethernet : το ίδιο πράγμα εκτός από το ότι η σύνδεση με το δρομολογητή γίνεται απευθείας μέσω καλωδίου ethernet. Ανάλογα με το σπίτι σας, αυτό μπορεί να είναι μια πρακτική επιλογή ή πολύ περιοριστική. Ωστόσο, είναι αυτός ο τύπος συσκευής που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ισχύος και σύνδεσης κατά την άφιξη.

Να είστε προσεκτικοί, πριν επιλέξετε έναν επαναλήπτη ή ένα σημείο πρόσβασης, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλά πράγματα. Πρώτον, οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές περιορίζουν την ταχύτητά σας στα 100 Mbit / s (επειδή δέχονται είσοδο “Fast Ethernet” στα 100 Mbit / s). Εάν έχετε ταχύτερη πρόσβαση, πιθανότατα θα θελήσετε να αποφύγετε αυτήν την ταλαιπωρία: να γνωρίζετε ότι οι επαναλήπτες και τα σημεία πρόσβασης με τις θύρες Gigabit Ethernet δεν είναι πολυάριθμα και ότι συχνά ορίζεται πολύ καλά στη συσκευασία. Ένα παράδειγμα αυτού του είδους γρήγορης συσκευής είναι το TP-Link RE650 (89 €).

Διαβάστε επίσης: Windows 10 – πώς να βρείτε τον κωδικό WiFi χωρίς κόπο

Μαζί με αυτές τις λύσεις, υπάρχουν επίσης οι αστερισμοί σημείου πρόσβασης Mesh που υποτίθεται ότι βελτιώνουν τη σύνδεση – αλλά δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε κανένα για να το επιβεβαιώσουμε ακόμη. Επιπλέον, η διαμόρφωσή τους, ιδίως η επιλογή του καναλιού, δεν πρέπει να παραμεληθεί ώστε να μην προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα κάλυψης.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σεμινάριο για εσάς; Οποιεσδήποτε προτάσεις για τη βελτίωσή του; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας στα σχόλια.