WhatsApp: οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναγκάσουν το Facebook να ενσωματώσει ένα backdoor

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το WhatsApp και το Facebook γενικότερα αποτελούν στόχο έντονης κριτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο σε μια επιστολή ζητά από την εταιρεία Mark Zuckerberg να κάνει ένα διάλειμμα από την ανάπτυξη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο στις εφαρμογές της. Και απαιτεί από το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ να περιλαμβάνουν backdoor στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, έτσι ώστε η κρυπτογράφηση να μπορεί να παρακαμφθεί κατά παραγγελία.

Η κατηγορία προέρχεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ William Barr: πρόκειται να εκδώσει κοινή ανοιχτή επιστολή με τους Βρετανούς και Αυστραλούς ομολόγους του κατά της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική δικαιοσύνη επέκρινε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Το πέρασμα μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της GAFAM συνεχίζεται για πάνω από μια δεκαετία.

WhatsApp: τι γίνεται αν το Facebook δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενσωματώσει ένα backdoor;

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο περιορίζει τη δράση της δικαιοσύνης σε ορισμένες ποινικές έρευνες. Ειδικότερα σε τρομοκρατικά θέματα. Ένα πρόβλημα για το οποίο διαμαρτύρεται τακτικά: την τελευταία ημερομηνία του 2016 – βρισκόμαστε εν μέσω της έρευνας για τις επιθέσεις στο Σαν Μπερναρντίνο και το DOJ ζητά από την Apple να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του iPhone ενός από τους τρομοκράτες . Η εταιρεία Cupertino αρνείται να το πράξει, αναγκάζοντας το FBI να δαπανήσει ένα υπερβολικό ποσό για πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Αυτή τη φορά ο στόχος δεν είναι πλέον η Apple, αλλά το Facebook, το οποίο προωθεί την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις εφαρμογές της. Και παρέχετε ισχυρή κρυπτογράφηση από προεπιλογή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp. Η κρυπτογράφηση όπως εφαρμόζεται από το Facebook εμποδίζει το κοινωνικό δίκτυο να γνωρίζει το περιεχόμενο των ανταλλαγών – ακόμη και σε περίπτωση επιτακτικής απαίτησης για δικαιοσύνη. Σε ένα απόσπασμα από το ανοιχτό γράμμα, το οποίο ανέλαβε η ArsTechnica, ο William Barr μετακινείται:

«Οι εταιρείες δεν πρέπει να σχεδιάζουν σκόπιμα τα συστήματά τους για να αποτρέψουν κάθε μορφή πρόσβασης σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της διερεύνησης των πιο σοβαρών εγκλημάτων. Αυτό ενέχει κίνδυνο για τους πολίτες και τις κοινωνίες μας διαβρώνοντας σημαντικά την ικανότητα μιας εταιρείας να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται σε παράνομο περιεχόμενο και δραστηριότητες, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών, η τρομοκρατία και η απόπειρα απάτης. ξένος αντίπαλος για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών, αποτροπή της δίωξης εγκληματιών και διαφύλαξη των θυμάτων. Επίσης, παραβιάζει την ικανότητα της επιβολής του νόμου να διερευνά αυτά ή άλλα σοβαρά εγκλήματα. Οι κίνδυνοι ασφαλείας για το κοινό που τίθενται από τις προτάσεις του Facebook επιδεινώνονται από το πλαίσιο μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα συνδυάζει τις απρόσιτες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων με ανοιχτά προφίλ, παρέχοντας μοναδικές δυνατότητες στους παραβάτες να εντοπίζουν και να αλαζονίζουν τα παιδιά μας ».

Εάν το Facebook άκουγε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αλλάξει σε βάθος το WhatsApp, και ειδικότερα να συμπεριλάβει ένα είδος backdoor για να το επιτρέψει να παρακαμφθεί μόλις φανεί απαραίτητο. Αυτό όμως δεν φαίνεται ακόμη σχετικό. Αξιωματούχοι του κοινωνικού δικτύου αντέδρασαν γρήγορα στη δημοσίευση αποσπασμάτων από αυτήν την ανοιχτή επιστολή: «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ιδιωτικές συνομιλίες στο διαδίκτυο, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Όπως γνωρίζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο νόμος CLOUD επιτρέπει στις εταιρείες να παρέχουν διαθέσιμα δεδομένα σε περίπτωση νομικά έγκυρου αιτήματος και δεν απαιτεί από αυτές να δημιουργήσουν πίσω πόρτες. […] εναντιωνόμαστε σθεναρά στις κυβερνητικές προσπάθειες δημιουργίας backdoor επειδή θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων παντού ».

Διαβάστε επίσης: WhatsApp – ένα απλό GIF μπορεί να χαράξει το smartphone σας

Προς το παρόν, η κρυπτογράφηση παραμένει στη θέση της – αλλά τα διακυβεύματα είναι υψηλά, γιατί εάν το Facebook συμμορφωθεί με τα αιτήματα της αμερικανικής διοίκησης, είναι ασφαλές στοίχημα ότι αυτή η αλλαγή θα εφαρμοζόταν παντού στον κόσμο. Τι νομίζετε ? Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: ArsTechnica