Spotify, YouTube: Μπορεί ο αριθμός των δωρεάν συνδρομητών να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από την πειρατεία;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Spotify, YouTube… αυτές οι πλατφόρμες ροής βασίζονται στο λεγόμενο μοντέλο «freemium». Ωστόσο, αφού οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών πειρατικών ιστότοπων, οι κάτοχοι δικαιωμάτων της ιταλικής μουσικής βιομηχανίας ανησυχούν για ένα νέο φαινόμενο: οι πλατφόρμες ροής αγωνίζονται να πείσουν τους χρήστες τους να πληρώσουν σε μια χώρα όπου η “ελεύθερη κουλτούρα” θα είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί».

Pixabay + Phonandroid

Η Ιταλία έχει από καιρό δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της πειρατείας. Η χερσόνησος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν αποκλείσει τους περισσότερους ιστότοπους – χιλιάδες ονόματα τομέων που παρατίθενται στη μαύρη λίστα κατόπιν αιτήματος των κατόχων δικαιωμάτων. Μια ιδιαίτερα ενεργή προσέγγιση που μπορεί να εξηγηθεί με μια απλοποιημένη διαδικασία: στην Ιταλία, αρκεί οι δικαιούχοι να επικοινωνήσουν με την Agcom – την ιταλική αρχή τηλεπικοινωνιών – για την τελευταία, μετά την επαλήθευση, να παραγγείλει αποκλεισμός των ιστότοπων, όπως επιτρέπεται από το νόμο. Μια προσέγγιση που συνοδεύεται από εκστρατείες πρόληψης κατά της πειρατείας.

Η Ιταλία σημείωσε σημαντική νίκη εναντίον πειρατικών τοποθεσιών

Σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αυτός ο αποκλεισμός πρέπει να διατάσσεται από έναν δικαστή – κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες διαδικασίες που δεν αποδεικνύουν πάντοτε σωστά τους κατόχους δικαιωμάτων και η Hadopi έχει συγκριτικά μικρή ισχύ. Μόνο το 2019, η Agcom διέταξε τον αποκλεισμό 389 ιστότοπων πειρατών. Είναι όμως αποτελεσματικό; Για να πιστέψουμε τα στοιχεία της Agcom, η αποτελεσματικότητα της ιταλικής προσέγγισης στην πειρατεία είναι συντριπτική. Η ιταλική κίνηση ιστότοπων πειρατών μειώθηκε κατά 35% μεταξύ 2018 και 2019. Εκτός από την πρόκληση μείωσης της επισκεψιμότητας για αποκλεισμένους ιστότοπους πειρατών, αυτή η πολιτική τείνει επίσης να μειώσει (ακόμη και σε μικρότερο βαθμό) την επισκεψιμότητα ιστότοπων πειρατών. προσιτός.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής των ιταλικών κατόχων δικαιωμάτων Enzo Mazza (πρόεδρος της ένωσης FIMI), που ανέφερε το TorrentFreak, αυτή η φαινομενική πτώση της πειρατείας έχει δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα: «Το κύριο μέλημα εδώ δεν είναι η πειρατεία. Πρόκειται για τον τρόπο μετατροπής δωρεάν λογαριασμών YouTube και Spotify σε premium συνδρομές ». Αυτός προσθέτει : «Η Ιταλία είναι μια χώρα όπου η« ελεύθερη κουλτούρα »έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και δεν είναι εύκολο να προσελκύσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα μοντέλο συνδρομής». Ο κλάδος ανησυχεί, για παράδειγμα, για το μερίδιο αγοράς των χρηστών του YouTube (δωρεάν), το οποίο θα επιλέξει το 90% των Ιταλών χρηστών του διαδικτύου όταν πρόκειται να ακούει μουσική.

Το Spotify και το YouTube λέγεται ότι έχουν πάρα πολλούς δωρεάν συνδρομητές

Επιπλέον, ο αριθμός των συνδρομητών premium θα ήταν πολύ χαμηλότερος από τον διεθνή μέσο όρο. Το μερίδιο της «μετατροπής» αυτών των χρηστών είναι επομένως σημαντικό. Προσοχή: ο περιορισμός της λειτουργικότητας των δωρεάν προσφορών θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένους χρήστες του Διαδικτύου να επιστρέψουν σε παράνομες λύσεις. Ακόμα κι αν σημαίνει παράκαμψη του ιταλικού αποκλεισμού χρησιμοποιώντας VPN. Η Enzo Mazza πιέζει πλατφόρμες ροής, ιδίως το Spotify, “Να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τις διαφημιστικές καμπάνιες για να προσελκύσουμε νέους premium συνδρομητές”. Ωστόσο, αυτό που ο διαχειριστής δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη, ωστόσο, είναι το εισόδημα που δημιουργείται από τις δωρεάν εκδόσεις αυτών των υπηρεσιών.

Το Spotify free αναγκάζει πράγματι τους χρήστες του να ακούνε διαφημίσεις μεταξύ τραγουδιών. Όπως και το YouTube. Τι εξακολουθεί να παράγει εισόδημα. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου φαίνεται να βασίζεται σε ένα ορισμένο ποσοστό δωρεάν και πληρωμένων συνδρομητών – ελλείψει αριθμών, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό τα διαφημιστικά έσοδα αυτών των υπηρεσιών επαρκούν για την κάλυψη του κόστους τους ή ακόμα και αν αυτό επιτρέπει πλατφόρμες για τη δημιουργία κέρδους. Το Spotify και το YouTube ως διεθνείς πλατφόρμες, φαντάζουμε ότι το τελευταίο μπορεί να αντισταθμίσει τις δυσκολίες τους σε μια αγορά με τα αποτελέσματά τους αλλού στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: IPTV, streaming – μετά από torrents, η Hadopi θα αντιμετωπίσει άλλα μέσα πειρατείας

Το όλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό το Spotify και το YouTube θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στις αγορές όπου βρίσκονται. Τι γίνεται αν το μοντέλο freemium θα μπορούσε να επιβιώσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δημιουργεί ένα μάλλον παράδοξο αποτέλεσμα της καταπολέμησης της πειρατείας και του αποκλεισμού ιστότοπων, ιδίως της μουσικής, σε ένα πλαίσιο όπου παρέχεται μια νόμιμη προσφορά που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση.

Ευρεία μείωση της πειρατείας στην Ιταλία από τον Αύγουστο του 2017

Πηγή: TorrentFreak