Smartphone: ένας στους τέσσερις νέους δείχνει σημάδια εθισμού

Phonandroid : actu Android et High-tech

Τα smartphone εξαρτώνται από τα παιδιά μας; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ένας στους τέσσερις νέους δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς το smartphone του. Για πολλούς επιστήμονες, αυτή η συμπεριφορά είναι συγκρίσιμη με έναν εθισμό.

Περισσότερο από το 23% των νέων έχουν δυσλειτουργική σχέση με το smartphone τους ». Η παρατήρηση ψυχιάτρων από το King’s College στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τρομακτική. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει μια τεράστια μελέτη σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις των smartphone μας, και πιο συγκεκριμένα στις εθιστικές διαταραχές που εμφανίζονται όλο και περισσότερο στους νέους.

Πανικός και άγχος όταν απέχουν πολύ από το smartphone τους, απόλυτη αδυναμία λογικής και εξορθολογισμού του χρόνου που αφιερώνεται σε αυτό, εγκατάλειψη βοηθητικών δραστηριοτήτων (αθλητισμός, μουσική, ανάγνωση κ.λπ.) υπέρ του smartphone … Είναι δυνατόν να ομαδοποιηθούν όλες αυτές οι συμπεριφορές σε μια έννοια: νομοφοβία.

Η Νομοφοβία είναι η συστολή του χωρίς κινητό τηλέφωνο και φοβία και ως εκ τούτου χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπερβολικό φόβο να χωριστούν από τα smartphone τους. Αυτό το όνομα εμπνέεται επίσης από το αμερικανικό αρκτικόλεξο FOMO, για Φόβος απώλειας. Στα γαλλικά, σημαίνει φόβος να χάσετε κάτι. Αυτό αντικατοπτρίζει το άγχος της απώλειας ενός γεγονότος, ενός ειδησεογραφικού στοιχείου ή μιας ευκαιρίας για κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι δύο έννοιες συνδέονται στενά.

Αυτή η ανάλυση είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη διερεύνηση της επικράτησης προβληματικής χρήσης smartphone μεταξύ των νέων και βασίζεται σε εννέα μελέτες στην Ευρώπη, δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τριάντα στην Ασία », λέει η βρετανική εφημερίδα Το Daily Telegraph. Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, οι επιστήμονες στο King’s College κάλεσαν περίπου 42.000 εφήβους και νεαρούς ενήλικες κάτω των 20 ετών.

Διαβάστε επίσης: Εθισμός στα smartphone, σας λέμε τα πάντα!

Πολλοί παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση αυτών των συμπεριφορών

Για να αποκτήσουν αυτά τα αποτελέσματα, τα άτομα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια προκειμένου να προσδιορίσουν τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την καταχρηστική χρήση του smartphone, όπως το άγχος και η παραμέληση μιας αθλητικής δραστηριότητας. Αποδεικνύεται ότι τα νεαρά κορίτσια στο τέλος της εφηβικής τους ηλικίας επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις συνδέονται άμεσα με αυτά τα εθιστικά αποτελέσματα.

Έτσι, οι οικονομικά εύποροι νέοι επηρεάζονται περισσότερο, λόγω της έγκαιρης πρόσβασης σε smartphone και νέες τεχνολογίες. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν μοναχικές τάσεις λέγεται επίσης ότι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν αυτές τις εθιστικές διαταραχές. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η νομοφοβία οφείλεται συχνά στον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Facebook και στα κοινωνικά δίκτυα γενικά, καθώς και σε καταναγκαστικές αγορές στο Διαδίκτυο. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ και το έντονο κάπνισμα θα προωθούσαν επίσης αυτές τις συμπεριφορές.

Ένα άλλο σημείο, οι ερευνητές βρήκαν αρκετές σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ εθισμού smartphone και κατάθλιψης. Σύμφωνα με αυτούς, οι πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές υψηλότερες όταν είμαστε εθισμένοι στο smartphone μας. Επιπλέον, είμαστε πιο επιρρεπείς σε επιθέσεις άγχους και άγχους, στρες και ύπνου κακής ποιότητας.

Παρά αυτά τα ευρήματα, η ομάδα πίσω από αυτήν τη μελέτη επιβεβαιώνει « ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί η προβληματική χρήση των smartphone ως εθισμού, ακόμη και αν αποκαλύπτει παρόμοια μοντέλα συμπεριφοράς και συναισθηματικής συμπεριφοράς ». Ο αρχηγός της μελέτης Kalk λέει ότι αυτός και οι ομάδες του θα προσπαθήσουν τώρα να καθορίσουν εάν ” είναι το ίδιο το smartphone που είναι εθιστικό ή οι εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν ».

Και εσύ τι νομίζεις; Νιώθετε εθισμένοι στο smartphone σας; Γνωρίζετε άτομα γύρω σας που δεν μπορούν να βγάλουν το κεφάλι τους από την οθόνη; Πείτε μας στα σχόλια.

Πηγή: The Guardian