Play Store: γιατί υπάρχει ακόμα τόσο κακόβουλο λογισμικό εάν η Google αποκλείει το “99% των απειλών”

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 13 Δεκεμβρίου 2019 στις 17 ώρες και 22 λεπτά

Το Play Store παραμένει – όπως ακούμε τακτικά – ένα διάνυσμα κακόβουλου λογισμικού στο Android. Η Google, ωστόσο, μόλις είπε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι “το 99% των απειλών” σταματά τώρα από τα συστήματα ανίχνευσής της. Το οποίο αφήνει ακόμη 1% τις εφαρμογές σε κίνδυνο. Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατεύσετε καλύτερα το smartphone σας;

«Με έναν μοναδικό συνδυασμό προγραμμάτων που βασίζονται σε ανθρώπους, όπως το Πρόγραμμα ανταμοιβής ασφαλείας του Google Play, περισσότερα από 1.700 άτομα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της ροής εργασίας [d’applications] και νέα μοντέλα και τεχνικές μηχανικής εκμάθησης, συλλαμβάνουμε το 99% των καταχρηστικών εφαρμογών, από πλαστογράφηση και απάτη έως ακατάλληλο περιεχόμενο και κακόβουλο λογισμικό “, λέει η Google σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Πίσω από αυτήν την ομιλία, λοιπόν, μπορούμε επίσης να δούμε το γυαλί μισό άδειο: σε κακόβουλες εφαρμογές, μεταξύ των 2,8 εκατομμυρίων εφαρμογών του Play Store (Statista στοιχεία Σεπτέμβριος 2019), το 1% επομένως πέφτει στις ρωγμές. Που είναι ακόμα πολύ. Έτσι, και παρά τις προσπάθειες αυτές, εκατομμύρια χρήστες είναι συχνά θύματα κακόβουλου λογισμικού. Όχι ότι οι προσπάθειες της Google δεν είναι αξιέπαινες – η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη και τα εναλλακτικά καταστήματα ή η άμεση εγκατάσταση APK παραμένουν ένας από τους κύριους φορείς μόλυνσης.

Οι χρήστες πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια του ίδιου του smartphone τους

Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι δεν φαίνεται να επαρκούν για τη μείωση της απειλής σε ένα πραγματικά αμελητέο επίπεδο στο πιο προστατευμένο περιβάλλον του Play Store. Σύμφωνα με τον Kaspersky, που αναφέρεται από τους συναδέλφους μας στο Trusted Reviews, το πρόβλημα είναι ότι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι κρύβονται σε φαινομενικά νόμιμες εφαρμογές. Αυτά συμπεριφέρονται σαν απειλές μετά από μια φαινομενικά ακίνδυνη ενημέρωση ή πρόσθετο, όταν έχουν ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων χρηστών.

Ένα παράδειγμα που αναφέρεται από το ιστολόγιο είναι CamScanner, κατεβάστηκαν από περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες προτού ένα Δούρειο άλογο βρει το δρόμο του σε οποιαδήποτε από τις ενότητες προβολής διαφημίσεων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Google, εκτός από την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων ανίχνευσής της και αναμφίβολα ασκώντας αυστηρότερο έλεγχο στις εφαρμογές του οικοσυστήματος Android, όπως από την Apple.

Διαβάστε επίσης: Android – προσέξτε, ένα νέο λογισμικό υποκλοπής καταγράφει στιγμιότυπα οθόνης χωρίς να το γνωρίζετε

Επομένως, η ασφάλεια των smartphone εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επαγρύπνηση των χρηστών. Ποιος μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους χωρίς απαραίτητα να μπορεί να τους εξαλείψει 100%. Μερικές συμβουλές κοινής λογικής μπορούν να μειώσουν δραστικά τους κινδύνους:

  • Αποφύγετε τη λήψη μιας εφαρμογής της οποίας η λειτουργικότητα επικαλύπτει μια εγγενή λειτουργία Android εάν δεν είναι απαραίτητη
  • Διαγράψτε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε (ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον)
  • Προστατέψτε τη συσκευή σας με κωδικό πρόσβασης
  • Ελέγχετε τακτικά τα δικαιώματα
  • Αποφύγετε την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Play Store ή του Galaxy Store
  • Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς

Πηγή: Αξιόπιστες κριτικές