Netflix: Ο αποκλεισμός πειρατικών ιστότοπων ωφελεί τους νόμιμους ιστότοπους ροής, αλλά υπό μία προϋπόθεση

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Netflix, το Amazon Prime Video και άλλες νομικές πλατφόρμες ροής θα επωφεληθούν από τον αποκλεισμό πειρατικών ιστότοπων: μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτός ο τύπος μέτρου οδηγεί αποτελεσματικά τους χάκερ να καταφύγουν σε νομικές εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι για να λειτουργήσει αυτό, ο αποκλεισμός πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος – όπως όταν το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα αποφάσισε το 2014 να αποκλείσει 53 ιστότοπους ταυτόχρονα.

Μια μελέτη του Πρωτοβουλία Carnegie Mellon University for Digital Entertainment Analytics (IDEA), ένα τμήμα του ίδιου ονόματος του Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πενσυλβανία (ΗΠΑ) και χρηματοδοτείται από το MPAA (αμερικανική ένωση κατόχων δικαιωμάτων), αποκαλύπτει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ο αποκλεισμός πειρατικών ιστότοπων είναι αποτελεσματικός για να ωθήσει τους χρήστες του Διαδικτύου να νομικές εναλλακτικές λύσεις – όπως το Netflix και το Amazon Prime Video. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, γνωρίζοντας ότι ο αποκλεισμός μπορεί να παρακαμφθεί μέσω υπηρεσιών VPN. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν οι ερευνητές είναι ότι για να λειτουργήσει αυτό, είναι απαραίτητο να επιλέξει μια μαζική επίθεση εναντίον πειρατικών τοποθεσιών.

Το Netflix και το Amazon Prime επωφελούνται καλά από τον αποκλεισμό πειρατικών ιστότοπων, εάν ο αριθμός των αποκλεισμένων ιστότοπων είναι επαρκής

Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2012, το βασίλειο αποφάσισε τον αποκλεισμό του Pirate Bay – χωρίς μεγάλη συνέπεια. Στη συνέχεια, οι χάκερ πήγαν απλώς σε άλλους ιστότοπους και πλατφόρμες ή χρησιμοποίησαν VPN για να αποκτήσουν πρόσβαση στον κατάλογο torrent. Ωστόσο, όταν η χώρα αποφάσισε να αποκλείσει 19 ιστότοπους ταυτόχρονα το επόμενο έτος, προέκυψε μια νέα τάση: ο αποκλεισμός περισσότερων ιστότοπων μείωσε τον αριθμό των επισκέψεων σε ιστότοπους άμεσης λήψης – αλλά όχι απαραίτητα τη χρήση άλλες μεθόδους πειρατείας.

Το 2014, λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποκλείσει 53 πειρατικές τοποθεσίες. Αυτή τη φορά, οι επισκέψεις σε ιστότοπους πειρατών που εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες έχουν επίσης μειωθεί. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές σημειώνουν αύξηση των συνδρομών σε νόμιμους ιστότοπους. «Δείχνουμε ότι ο αποκλεισμός 53 ιστότοπων το 2014 προκάλεσε μείωση στη χρήση πειρατείας, ενώ αυξάνοντας τη χρήση νόμιμων ιστότοπων συνδρομής μεταξύ 7 και 12%. Αυτό προκάλεσε επίσης αύξηση του αριθμού των συνδρομών », εξηγήστε τους ερευνητές.

Και για να το προσθέσω “Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μέθοδος κατά της πειρατείας που προσανατολίζεται στην προσφορά μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μετατροπή των χρηστών παράνομων πειρατικών καναλιών σε νόμιμη πληρωμένη κατανάλωση.” Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όσο σημαντική είναι, η αύξηση του αριθμού των συνδρομών παραμένει χαμηλή: μόλις 1,1%. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει περίπου 50.000 νέους συνδρομητές – ο οποίος παραμένει σχετικά μεγάλος και αυξάνει αυτόματα το ποσό των δικαιωμάτων στους κατόχους δικαιωμάτων.

Γενικότερα, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι χρήστες δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο στο μπλοκάρισμα ιστότοπων: ορισμένοι θα χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις, θα καταφεύγουν σε ένα VPN, ενώ άλλοι θα στραφούν σε νομικές εναλλακτικές λύσεις. Αλλά επίσης ότι όταν αυτή η απόφραξη είναι αρκετά εκτεταμένη, η συμπεριφορά αρχίζει πραγματικά να αλλάζει. Και η μελέτη καταλήγει: “Ο αποκλεισμός πολλών ιστότοπων ταυτόχρονα μοιάζει με την αποκοπή πολλών κεφαλών Hydra ταυτόχρονα [un monstre de la mythologie grecque à plusieurs têtes qui repoussent lorsqu’on les coupe, ndlr]. Όταν ένα δίκτυο ιστότοπων έχει υποστεί επαρκή ζημιά, ο τραυματισμός μπορεί να είναι θανατηφόρος. Έχουμε δείξει ότι η συμπεριφορά των χρηστών έχει αλλάξει επαρκώς και ότι ορισμένα αυξάνουν τη χρήση των νόμιμων καναλιών και μειώνουν τη χρήση παράνομων ισοδύναμων ».

Διαβάστε επίσης: IPTV – Η ALPA ζητά από την Google να αποσύρει μια σειρά από ιστότοπους

Τι πιστεύετε για τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης; Πρέπει να αγωνιστούμε πιο επιθετικά ενάντια στην πειρατεία για να αλλάξει η συμπεριφορά; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: TorrentFreak