Linky meter: το ANFR αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ακίνδυνο για την υγεία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Linky και το σύστημα τηλεμετάδοσης CPL δεν είναι καθόλου επικίνδυνα για την υγεία: αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης ANFR. Η αρχή βασίζεται σε σχεδόν 200 μετρήσεις που πραγματοποιούνται δωρεάν σε ιδιωτικές κατοικίες, κατόπιν αιτήματός τους. Όλες οι μετρημένες τιμές ήταν πολύ κάτω από τα νομικά όρια. Μαθαίνουμε επίσης περισσότερα για τη συλλογή δεδομένων.

Οι νέες μετρήσεις ANFR δείχνουν πολύ χαμηλά επίπεδα εκπομπών όταν ο μετρητής Linky μεταδίδει δεδομένα ανά ρεύμα φορέα γραμμής (CPL). Το ANFR είχε πράγματι πραγματοποιήσει μια εκστρατεία μέτρησης στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος παρακολούθησης της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν κατόπιν αιτήματος των ατόμων, από ανεξάρτητα εργαστήρια εγκεκριμένα από τη Γαλλική Επιτροπή Διαπίστευσης (COFRAC). Αυτά τα εργαστήρια από μόνα τους έπρεπε να συμμορφώνονται με ακριβείς προδιαγραφές από το ANFR.

Linky: ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θέτει κίνδυνο για την υγεία σύμφωνα με νέα μέτρα

«178 τοποθεσίες μετρήθηκαν στη ζώνη 9 kHz – 100 kHz μεταξύ Ιουνίου 2018, ημερομηνία ανοίγματος της συσκευής σε αυτόν τον τύπο μέτρησης και Δεκεμβρίου 2018 ″, εκτός από την ποσότητα βολτ ανά μέτρο, αναφέρει λεπτομερώς την αρχή. Και για να το προσθέσω “Όλες οι μετρήσεις αφορούσαν έναν μετρητή Linky και πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε αστικές περιοχές”. Το ANFR το εξηγεί “Μετρήθηκαν τα μέγιστα επίπεδα πεδίου κορυφής 3,5 V / m και 0,17 μT, δηλαδή τιμές 25 φορές αντίστοιχα και 37 φορές χαμηλότερες από τις οριακές τιμές των 87 V / m και 6,25 μT”.

Σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις, “Δεν εντοπίστηκε μετάδοση Linky PLC παρά τον μέσο χρόνο μέτρησης μιας ώρας σε αυτές τις περιπτώσεις”. Μαθαίνουμε περισσότερα για τη συχνότητα αυτών των τηλεμεταδόσεων. Έτσι, το διάστημα διαβούλευσης μετρητών εξαρτάται από τον αριθμό των μετρητών στο ίδιο “σύμπλεγμα”. Αυτά τα σμήνη περιέχουν κατά μέσο όρο εκατό μέτρα Linky το καθένα. Το Enedis εξετάζει έναν μετρητή για κάθε σύμπλεγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, οι μετρητές χρησιμοποιούν συνήθως το PLC πολύ σύντομα, μία φορά την ώρα. Μερικοί μετρητές είχαν επίσης μια επιπλέον συσκευή για τη μεταφόρτωση ζωντανών δεδομένων. Αλλά αυτές οι συσκευές βασίζονται σε μια άλλη πιο παραδοσιακή τεχνολογία ραδιοφώνου – και το ANFR δεν φαίνεται να έχει ανιχνεύσει κανένα κίνδυνο εκεί ξανά. Οι μετρήσεις ANFR διεξήχθησαν ως επί το πλείστον σε απόσταση 20 cm από τους μετρητές, εκτός εάν ο αιτών εξέφρασε την επιθυμία για μέτρηση σε άλλο σημείο ή όταν δεν το επέτρεπαν τεχνικοί περιορισμοί.

Διαβάστε επίσης: Linky – δικαιοσύνη διατάσσει την απόσυρση 13 μέτρων για ιατρικούς λόγους

Από τη στιγμή που η εγκατάσταση τους έγινε υποχρεωτική, οι μετρητές Linky αψηφούν τακτικά το χρονικό. Οι παραλήπτες του κατηγορούν ότι διογκώνουν το λογαριασμό τους για ηλεκτρικό ρεύμα, ενοχλούν τους ηλεκτροαισθητικούς ανθρώπους ή ακόμη και εκπροσωπούν έναν κίνδυνο για την υγεία. Καταγράφηκαν επίσης μερικές περιπτώσεις εκκίνησης πυρκαγιάς, αλλά γενικά σχετίζονται με ελαττωματική εγκατάσταση του μετρητή. Εν πάση περιπτώσει, τα συμπεράσματα του ANFR περιγράφουν έναν μάλλον ακίνδυνο μετρητή, τουλάχιστον από άποψη υγείας.