Libra: Το Facebook είναι ομόφωνο εναντίον του στο G7, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 15 ώρες και 28 λεπτά

Η Libra, η νέα κρυπτογράφηση που σκοπεύει να ξεκινήσει το Facebook, ήταν στο επίκεντρο μιας συνάντησης υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της G7 στο Chantilly (Oise) την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. Ο αντίκτυπος αυτού του δυνητικά πολύ δημοφιλούς κρυπτονομίσματος εκτός του κρατικού ελέγχου ανησυχεί – έτσι ώστε ορισμένοι να συγκρίνουν τους πιθανούς κινδύνους της Libra με την χρεοκοπία των Lehman Brothers που προκάλεσαν την οικονομική κρίση το 2008. Τόσο οι διπλωμάτες όσο και οι περισσότεροι Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν δείξει τη δυσπιστία τους για το έργο του δικτύου κοινωνικό, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 Το Facebook και το έργο κρυπτογράφησης Libra βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υπουργών οικονομικών της G7 και κεντρικών τραπεζιτών στο Chantilly (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής). Στο τέλος της συνάντησης, ο κυβερνήτης της Banque de France François Villeroy de Galhau δήλωσε ότι ανέφερε ο Le Monde “Κανένα από τα έργα όπως το libra δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει έως ότου λάβουμε σαφείς απαντήσεις” και ότι το δίκτυο του Mark Zuckerberg θα πρέπει να σεβαστεί «Τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα, ιδίως για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της προστασίας των καταναλωτών».

Facebook Libra: η κυκλοφορία του υπόσχεται να είναι όλο και πιο περίπλοκο

Μια έκθεση, η πρώτη γραμμή της οποίας αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο για το σταθερές γωνίες αυτά τα κρυπτονομίσματα υποστηρίζονται από νομίσματα για μεγαλύτερη σταθερότητα – όπως συμβαίνει με το Libra του Facebook. Ίδια ιστορία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: ο επικεφαλής του προγράμματος κρυπτογράφησης στο Facebook, David Marcus, ακούστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου των ΗΠΑ την ίδια μέρα. Ειδικότερα, έπρεπε να δεσμευτεί για ένα “Δικαιοστάσιο” για το έργο: “Ορκίζομαι ότι το Facebook δεν θα ξεκινήσει το Libra έως ότου λάβουμε τα απαραίτητα δικαιώματα”, είπε ιδιαίτερα.

Μετά από χρόνια με σκανδάλους που ενισχύθηκαν από μια βάση περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων χρηστών, ούτε οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί, ούτε οι διπλωμάτες του G7 είναι έτοιμοι να εμπιστευτούν το Facebook. Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, όπως η ανάθεση της διακυβέρνησης του Libra σε μια κοινοπραξία. Πολλά σημεία θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία το Facebook παρέχει λίγες απαντήσεις. Υπάρχει για παράδειγμα το γεγονός ότι οι νομικοί εμπειρογνώμονες του Facebook “Αναζητήθηκε περιορισμός των θυρών εισόδου για ρυθμιστές” συγκεκριμένα επιστρέφοντας “Ευθύνη και κίνδυνοι έναντι τρίτων” όπως εξηγείται από μια πηγή που αναφέρεται από την καθημερινή. Άλλοι Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Libra αντιπροσωπεύει συστημικούς κινδύνους συγκρίσιμους με την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.

Διαβάστε επίσης: Το Libra είναι μια απειλή για τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Facebook

Μια άλλη κριτική είναι το γεγονός ότι τα περιγράμματα του έργου είναι αρκετά θολά για να καταστήσουν δύσκολη την ταξινόμηση αυτού του κρυπτονομίσματος. Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι το Calibra θα είναι το μόνο εικονικό πορτοφόλι που θα ενσωματωθεί στο κοινωνικό δίκτυο. Και φυσικά, το Cambridge Analytica είναι στο μυαλό όλων. Τι πρέπει να αμφισβητήσετε οι Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι όσο και οι διπλωμάτες που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη: μπορούμε ακόμα να εμπιστευτούμε το Facebook; Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το κοινωνικό δίκτυο του Mark Zuckerberg θα βρει το μέρος πολύ πιο περίπλοκο από τους ανταγωνιστές του κατά την έναρξη διακρατικών λύσεων πληρωμών όπως το PayPal, το Google Pay ή το Apple Pay …

Πηγή: Ο Κόσμος