Keynote της Apple: τι είναι αυτό;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 9 Σεπτεμβρίου 2019 στις 22 ώρες και 23 λεπτά

Μια νέα βασική σημείωση της Apple πραγματοποιείται την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019. Tim Cook θα παρουσιάσει το νέο iPhone 11 και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες μάρκας στον κόσμο. Αλλά τι ακριβώς είναι ένα βασικό σημείωμα; Εξηγούμε τα πάντα σε αυτό το πλήρες αρχείο.

Για όλους τους οπαδούς της Apple είναι λίγο πριν από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι μήνες. Η εταιρεία Cupertino πραγματοποιεί μια τεράστια συνέντευξη τύπου που ακολούθησε σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το νέο iPhone 11, νέα iPads και ίσως ακόμη και ένα Macbook Pro 16 ιντσών. Με την ονομασία «βασική», αυτή η εκδήλωση έχει τον αέρα μιας ιερής τελετής.

Διαβάστε επίσης: Apple Keynote της 10ης Σεπτεμβρίου 2019: τα αναμενόμενα νέα;

Αλλά τι ακριβώς είναι ένα βασικό σημείωμα; Από πού προέρχεται αυτός ο όρος στο κοινό λεξιλόγιο, ακόμη και σε χώρες που δεν είναι αγγλοσαξονικά; Πώς μετέτρεψε η Apple ένα αρκετά κλασικό γεγονός σε ένα must-see; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κεντρική σημείωση της Apple.

Τι είναι το Keynote της Apple;

Ο όρος «βασική σημείωση» είναι στην πραγματικότητα μια πολύ γενική αγγλική λέξη που σημαίνει «παρουσίαση». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι μια παρουσίαση των βασικών σημείων που θα αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια μιας σειράς άλλων επόμενων συνεδρίων. Η Apple χρησιμοποίησε τον όρο βασική σημείωση το 1984, ενώ ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο Macintosh. Αυτό το γεγονός αθανατοποιήθηκε από μια μυθική εισαγωγή στην οποία η Apple περνά την IBM («εχθρός» της) ως εταιρεία πλύσης εγκεφάλου. Στη συνέχεια, η Apple παίζει το ρόλο του σωτήρα. Εγγυημένη προσοχή συγκινήσεις!

https://www.youtube.com/watch?v=lSiQA6KKyJo

Από τότε, κάθε βασική ομιλία ήταν ένα πραγματικό γεγονός. Και η λέξη “keynote” συνδέεται σχεδόν συστηματικά με την εταιρεία Cupertino για το ευρύ κοινό. Η Apple τις μεταδίδει σε όλο τον κόσμο ζωντανά, σε βίντεο, στον ιστότοπό της, στο Twitter ή μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στις συσκευές της (iPhone, iPad, Apple TV).

Συγκεκριμένα, η κεντρική ομιλία είναι συνέντευξη τύπου στην οποία η Apple παρουσιάζει με σειρά τα οικονομικά της αποτελέσματα με βασικά στοιχεία και τα νέα “επαναστατικά” προϊόντα της. Στη συνέχεια, η επωνυμία αναλύει τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των προϊόντων, διαπερνώντας τα πάντα με αισθητές επιδείξεις των πιο εντυπωσιακών χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν δύο ανά έτος. Η πρώτη πραγματοποιείται τον Ιούνιο για την παρουσίαση νέου λογισμικού (αυτό είναι το Apple Worldwide Developers Conference), το δεύτερο τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την παρουσίαση νέων προϊόντων, όπως iPhone, iPad και Apple Watch. Είναι προφανώς αυτή η δεύτερη σύνοδος που είναι πραγματική επιτυχία και επομένως θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι βασικές σημειώσεις είναι σημειωμένες με στίξη, στίγματα από ένα καλά στιλβωμένο λεξιλόγιο για να εντυπωσιάσουν τη συλλογή. Έχουν γίνει πραγματικές παραστάσεις με τα χρόνια. Η σκηνοθεσία βαθμονομείται: ένα άτομο στη μέση της σκηνής, μια γιγαντιαία οθόνη και ένα καλά επισημασμένο προϊόν. Είναι μινιμαλιστικό και μεγαλοπρεπές ταυτόχρονα, πιστεύω της Apple. Σημειώστε επίσης ότι η λέξη “keynote” θυμάται το όνομα του λογισμικού που χρησιμοποιεί η μάρκα Apple για να κάνει τις παρουσιάσεις του. Είναι το Powerpoint κατασκευασμένο από την Apple και είναι μέρος της σουίτας γραφείου της μάρκας. Ένα ολόκληρο πρόγραμμα.

Μια βασική σημείωση της Apple: μια μοναδική παράσταση στον κόσμο

Το βασικό σημείωμα της Apple είναι ένα καλοσχεδιασμένο συμβάν βαθμονομημένο στο χιλιοστό. Είναι μέρος όλων των ειδών μάρκετινγκ της μάρκας. Ορισμένες προτάσεις που μίλησαν κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδρίων έχουν γίνει πραγματικά κλασικά. Εκείνοι του Steve Jobs παραμένουν χαραγμένοι στις αναμνήσεις μας, γιατί (πρέπει να το παραδεχτούμε) από την εξαφάνισή του οι βασικές σημειώσεις έχουν χάσει λίγο από τη γεύση τους. Κάθε χρόνο, ο Tim Cook τοποθετεί ένα ” ένα ακόμη πράγμα »(ένα ακόμη πράγμα), ανακοινώνοντας το αποκορύφωμα της παράστασης, σε φόρο τιμής στον προκάτοχό του. (θα επανέλθουμε σε αυτό).

Πιστεύουμε, για παράδειγμα, προτάσεις όπως “Μια γραφίδα; αλλά ποιος θέλει μια γραφίδα; “ κατά την παρουσίαση του πρώτου iPhone. Σκεφτόμαστε επίσης τη διάσημη εισαγωγή του 1984 κατά την παρουσίαση του Macintosh ή του πρώτου iPod που έφερε επανάσταση σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία.

Τα συστατικά της βασικής επιτυχίας: λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται, δομή, επιδείξεις. Ο Steve Jobs πάντα ήθελε να κάνει την τεχνολογία προσβάσιμη και απλή. Οι βασικές σημειώσεις πρέπει να είναι η βιτρίνα αυτής της φιλοσοφίας. Στην γιγαντιαία οθόνη, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία. Ακόμα και όταν μιλάμε για επιχειρήσεις.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατά την έναρξη του συνεδρίου αναλύονται επομένως. Τα βασικά στοιχεία κοινοποιούνται. Στην οθόνη, ένας αριθμός ανά διαφάνεια. Ο ομιλητής δίνει τις εξηγήσεις με απλά λόγια. Για παρουσιάσεις προϊόντων, και πάλι η Apple δεν βασίζεται στις λεπτομέρειες. Η εταιρεία γνώριζε ανέκαθεν πώς να αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της και να τα επισημαίνει με τον πιο όμορφο τρόπο. Είναι αγκυροβολημένο σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας.

Οι μηχανικοί είναι καλά εδραιωμένοι: παρουσιάζουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό, το εξωραΐζουμε με «καταπληκτικά» και «υπέροχα», κάνουμε μια επίδειξη για να δείξουμε ότι αυτό που λέγεται είναι αλήθεια. Και λειτουργεί. Με κάθε νέο προϊόν που παρουσιάζεται, το κοινό αποπνέει, επικρατεί και επικροτεί.

Οι ανταγωνιστές της μάρκας Apple προσπάθησαν να αναπαραγάγουν αυτές τις εκπομπές, αλλά είτε μας αρέσει η Apple είτε όχι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κανείς δεν καταφέρνει να ταιριάξει σε αυτήν την άσκηση. Πολλοί έχουν σπάσει τα δόντια τους. Θυμηθείτε τον Steve Ballmer στη Microsoft που πολλαπλασίασε τα σφάλματα επικοινωνίας εισάγοντας τη σκηνή υπό έκσταση (υποθέτουμε).

Ακόμη ένα πράγμα

Αυτό είναι μία από τις υπέροχες παραδόσεις των βασικών σημειώσεων της Apple: το ένα ακόμη πράγμα. Ένα πραγματικό ίδρυμα, αυτή είναι μια τελευταία μικρή διαφήμιση που μοιάζει με το κερασάκι στην τούρτα. Εκτός από το ότι ο Steve Jobs μερικές φορές έκανε μεγάλη χαρά να μετατρέψει αυτό το «μικρό πράγμα» σε πραγματική βόμβα. Πιστεύουμε για παράδειγμα τα Macbook Pro, Apple TV, Macbook Air και iPhone X που ήταν μέρος αυτών των One More Thing. Ως εκ τούτου, σας προσκαλούμε να ξαναζήσετε την βασική σημείωση του 2017, η οποία ανέβασε το πέπλο στα iPhone 8 και iPhone X. Ή την παρουσίαση του iPhone XS για το 2018.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η στιγμή στο βασικό σημείωμα έχει χάσει μέρος της λάμψης της, αλλά ένα μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει αυτήν τη στιγμή. Ένας τρόπος για να κρατήσετε το κοινό σε αγωνία μέχρι το τέλος της παρουσίασης ή να τελειώσετε με την αποθέωση. Απομένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί φέτος για την κεντρική παρουσίαση του νέου iPhone 11.