iPhone 11 Pro: Η Apple εξηγεί γιατί συλλέγουν “πάρα πολλά” δεδομένα τοποθεσίας

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ενημέρωση 6 Δεκεμβρίου 2019:

Η Apple μόλις εξήγησε με ακρίβεια τον λόγο αυτής της συλλογής στους συναδέλφους μας στο Techcrunch. Τα τελευταία iPhone έχουν ένα τσιπ για επικοινωνία στις ζώνες ευρείας συχνότητας που ονομάζονται “Ultra wideband”. Τεχνολογία που καθιστά δυνατή την εκτέλεση της τελευταίας αναθεώρησης της ασύρματης κοινής χρήσης αρχείων AirDrop, καθώς και σύντομα AirTags. Αυτή η τεχνολογία είναι λίγο ξεχωριστή, καθώς εκτός από την παροχή μεγαλύτερης ταχύτητας από το Bluetooth και την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, επιτρέπει την ακριβή μέτρηση των αποστάσεων και της θέσης άλλων συσκευών.

Ωστόσο, η χρήση αυτών των ζωνών συχνοτήτων, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές των WiFi και Bluetooth, δεν επιτρέπεται παντού. Έτσι, η Apple απενεργοποιεί αυτόματα την ευρυζωνική ζώνη όπου απαγορεύεται (ο χρήστης δεν το συνειδητοποιεί καν, αφού το AirDrop μεταβαίνει στη λειτουργία Wifi + Bluetooth). Η εταιρεία εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συλλέγει τοποθεσία, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες. Η Apple διευκρινίζει: “η διαχείριση της συμμόρφωσης με τους νόμους για την εξαιρετικά ευρυζωνική ζώνη και η χρήση των δεδομένων τοποθεσίας πραγματοποιείται εντελώς τοπικά στη συσκευή και η Apple δεν συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας χρήστη.”

Ωστόσο, η Apple διευκρινίζει ότι θα επιτρέψει στους χρήστες της να απενεργοποιήσουν το Ultra wideband στις ρυθμίσεις σε μεταγενέστερη ενημέρωση iOS.

Εδώ είναι αυτό που γράψαμε στο άρθρο μας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019:

Το iPhone 11 Pro συλλέγει δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας από χρήστες ακόμα και όταν οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες για όλες τις εφαρμογές από τις ρυθμίσεις, μια ανησυχητική κατάσταση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ο ερευνητής ασφαλείας Brian Krebs εκθέτει περίεργη συμπεριφορά από το iPhone 11 Pro. Ο τελευταίος ζητά τακτικά τη μονάδα GPS για τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας από τους χρήστες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στις ρυθμίσεις, είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας μεμονωμένα. Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι κάνοντας αυτό για όλες τις υπηρεσίες, Το iPhone 11 Pro εξακολουθούσε να ανακτά δεδομένα τοποθεσίας. Για να αποδείξει την άποψή του, ο Krebs χρησιμοποίησε ένα iPhone 11 Pro με iOS 13.2.3. Η ένδειξη συλλογής δεδομένων τοποθεσίας (το εικονίδιο βέλους) εμφανίστηκε στη γραμμή κατάστασης χωρίς προφανή λόγο.

Ο ερευνητής ισχυρίζεται ότι το κοινοποίησε στην εταιρεία στις 13 Νοεμβρίου. Η απάντηση της εταιρείας δείχνει σαφώς ότι δεν έχει τίποτα να ντρέπεται. “Δεν βλέπουμε πραγματικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των χρηστών”, απάντησε ένας μηχανικός της Apple. “Αναμένετε ότι το εικονίδιο γεωγραφικής τοποθεσίας θα εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης όταν είναι ενεργοποιημένες οι υπηρεσίες τοποθεσίας. Το εικονίδιο εμφανίζεται επίσης για υπηρεσίες συστήματος που δεν έχουν επιλογή απενεργοποίησης στις ρυθμίσεις. “

Σαφή, αυτή δεν είναι απροσδόκητη συμπεριφορά γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν ο διακόπτης συλλογής δεδομένων έχει οριστεί σε “Ποτέ” για όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες, το γεγονός ότι οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι ενεργοποιημένες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Apple, δικαιολογεί την εμφάνιση του εικονιδίου βέλους στη γραμμή εργαλείων. κατάσταση, ένα σημάδι ότι το iPhone συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας που σχετίζονται με υπηρεσίες στις οποίες ο χρήστης δεν έχει έλεγχο. Παρά τα πάντα, αυτή η πρακτική προδίδει την αρχή του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής στην οποία η Apple δεν σταμάτησε ποτέ να υπερηφανεύεται, ισχυριζόμενη ότι προσφέρει στους χρήστες τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που ανακτούν την τοποθεσία των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, η Apple δεν τους καθορίζει. Αυτό αφήνει περιθώρια για εικασίες και σύμφωνα με τον Brian Krebs, αυτή η συλλογή μπορεί να σχετίζεται με το νέο υλικό που εισήχθη στο iPhone 11 Pro για την υποστήριξη του Wi-Fi 6, αλλά αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πηγή: Apple Insider