iPhone: γιατί η Apple εξακολουθεί να πιέζει πίσω την υιοθέτηση του USB τύπου C

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το iPhone XI θα πρέπει πιθανότατα να έχει ακόμα μια θύρα Lightning όπως όλες οι επαναλήψεις του iPhone από το 2012. Ένα πείσμα στη χρήση ιδιόκτητης τεχνολογίας που είναι εκπληκτικό, ειδικά επειδή σε άλλα τμήματα, η Apple αναδύεται ως πραγματική μοντέλο της μετάβασης σε USB τύπου Γ. Γιατί σέρνουμε τα πόδια μας έτσι όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ανταγωνισμού Android έχει βυθιστεί;

Η θύρα Lightning εμφανίστηκε το 2012, μετά από μια κυρίαρχη εποχή, στη σειρά της Apple, από έναν σύνδεσμο φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων με 30 επαφές, μη αναστρέψιμες, ιδιαίτερα μεγάλες και ευνοϊκές για τη συσσώρευση σκόνης. Ο σύνδεσμος Lightning είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένας σύνδεσμος με μόνο 8 επαφές και αναστρέψιμη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη στιγμή της εκτόξευσής του, ο Lightning είναι πραγματικά ο πρώτος σύνδεσμος του είδους του αναστρέψιμος που έχει καθιερωθεί.

Lightning έναντι USB τύπου C: Η Apple επιλέγει στιβαρότητα

Η Apple είναι μέλος του USB-IF. Και ως εκ τούτου συμμετείχε στην ανάπτυξη του τύπου USB C. Όμως, οι προδιαγραφές αυτής της μορφής δεν δημοσιεύθηκαν μέχρι το 2014 και η υιοθέτησή της πραγματοποιήθηκε πολύ σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Στο οικοσύστημα των smartphones της Apple, δεν υπάρχει επιλογή: οι καταναλωτές έπρεπε να στραφούν σε αυτά τα νέα καλώδια, μερικές φορές με πόνο – γιατί εκείνη την εποχή ένα από τα πλεονεκτήματα του οικοσυστήματος της Apple ήταν η σχετική συμβατότητα προς τα πίσω, όπου ο ανταγωνισμός ξεκίνησε μια δέσμη ιδιόκτητων καλωδίων και φορτιστών.

Όταν ήρθε η ώρα να στραφούν σε Lightning, επομένως, οι χρήστες έπρεπε να προσαρμοστούν – αλλά από τότε, η Apple έχει κολλήσει σε αυτήν τη μορφή. Επομένως, το καλώδιο φόρτισης του iPhone σας 2012 μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση του iPhone XS Max, εάν στο μεταξύ είχατε μείνει πιστός στην μάρκα. Ο σχεδιασμός των συνδετήρων Lightning συχνά υποτιμάται εσφαλμένα. Ωστόσο, έχει ιδιότητες σε σύγκριση με εκείνη του USB τύπου C.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο σχεδιασμός USB Type C είναι πιο συμπαγής, αλλά για να έχω και τους δύο τύπους καλωδίων στο σπίτι, έχω ήδη δει αρκετές λυγισμένες υποδοχές USB Type C λόγω των καλωδίων και άλλων ατυχημάτων. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ με τους συνδετήρες Lightning. Και για καλό λόγο: οι υποδοχές USB τύπου C μπορεί να προστατεύονται, προστατεύονται μόνο από ένα αρκετά λεπτό στρώμα μετάλλου, επομένως εύθραυστο.

Ο σύνδεσμος Lightning είναι βασικά ένα κομμάτι κατεργασμένου μετάλλου πάχους 1,5 mm και μήκους 6,7 mm. Υπονοεί μια απλούστερη κατασκευή και ένα θηλυκό λιμάνι, επίσης απλούστερο και επομένως λιγότερο ευαίσθητο σε θραύση. Στις θύρες USB Type C, από την άλλη πλευρά, οι σύνδεσμοι βρίσκονται σε μια λεπτή γλωττίδα που βρίσκεται στο κέντρο του ανοίγματος.

Είναι πολύ πιο περίπλοκη στην κατασκευή και, από την άλλη πλευρά, όταν μπορείτε να βάλετε μια βελόνα σε μια θύρα Lightning για να αφαιρέσετε τη σκόνη χωρίς να σκέφτεστε πάρα πολύ, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα με μια θύρα USB τύπου C που απαιτεί περισσότερη κίνηση. Κυριαρχήθηκε με ποινή ανεπανόρθωτου σπασίματος κάτι μέσα.

Ας υπογραμμίσουμε όπως ορίζεται από τους αναγνώστες μας Μανέστρο και Αυπνία στα σχόλια ότι αυτό που ισχύει για τη σύνδεση δεν ισχύει απαραίτητα για το υπόλοιπο καλώδιο. Το πλαστικό που καλύπτει τα επίσημα καλώδια τείνει να υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου. Τα καλώδια USB Type-C μπορεί να έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά είναι σχετικά σπάνιο όταν είναι καλής ποιότητας.

Γιατί η Apple επιλέγει USB-C για τους υπολογιστές της, αλλά επιμένει με το Lightning σε iPhone

Ωστόσο, το Lightning έχει επίσης όρια: το εύρος ζώνης του περιορίζεται από τους 8 πραγματικούς συνδετήρες του (συνδέονται άμεσα με αυτούς παρακάτω) έναντι ενός συστήματος 24 συνδετήρων στο δεύτερο. Ο κεραυνός μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες ισοδύναμες με εκείνες του USB 3.0 στην τρέχουσα μορφή του. Παρόλο που η Apple θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω το Lightning ενώ εγγυάται μια ορισμένη συμβατότητα προς τα πίσω: από 8 ενεργούς συνδέσμους, θα μπορούσαμε θεωρητικά να φτάσουμε στο 16 χωρίς να αλλάξουμε πάρα πολύ τη μορφή.

Ωστόσο, όπως σας είπαμε, η Apple είναι πρόδρομος του USB τύπου C, ειδικά στη σειρά macs και πρόσφατα στο iPad Pro. Που φαίνεται ασυμβίβαστο με την εξέλιξη του Lightning. Εάν η εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία στα smartphone της, πιθανότατα επίσης επειδή οι ανάγκες σε εύρος ζώνης αντισταθμίζονται από συσκευές στις οποίες όλα γίνονται “over the air”: ενημερώσεις, συγχρονισμός, αντίγραφα ασφαλείας …

Ξαφνικά, τίποτα δεν ωθεί την Apple να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα σε USB τύπου C σε προϊόντα που παραμένουν, θα πρέπει να σημειωθεί, το πιο επικερδές, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων αξεσουάρ. Επιπλέον, ακόμη και αν τα τσιπ σε αυτά τα καλώδια – τα οποία για κάποιο χρονικό διάστημα εμπόδισαν τρίτους κατασκευαστές να προσφέρουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις – έχουν σπάσει και παρέχεται η προσφορά τρίτων, η Apple συνεχίζει να πωλεί τα επίσημα λευκά της καλώδια στους χρήστες. του οικοσυστήματος του. Πιθανότατα δεν πρέπει να είναι τελείως εκτός της εξίσωσης.

Τελευταία πτυχή του προβλήματος: εκτός από τα smartphone, ο τύπος USB τύπου C είναι αργός. Οι νέες συσκευές που προσφέρουν θύρα microUSB ή USB τύπου Α, για παράδειγμα, εξακολουθούν να είναι πάρα πολλές. Ξαφνικά, μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Apple περιμένει τα καλώδια Lightning για να κάνει μια πραγματικά απαλή σύγκριση με τον ανταγωνισμό πριν γυρίσει αυτή τη σελίδα στην ιστορία των προϊόντων της. Μια προθεσμία που η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει φτάσει ακόμη, αλλά η οποία πλησιάζει γρήγορα: θα μπορέσει πραγματικά η Apple να παραμείνει πέρα ​​από το 2020, για παράδειγμα;

Τι νομίζετε ? Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.