Huawei Mate 30 με Kirin 990: όλα σχετικά με το τσιπ 5G του

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Huawei μόλις αποκάλυψε το Mate 30, ένα smartphone που περιλαμβάνει ένα νέο 5G SoC, το Kirin 990. Αυτό το τσιπ που παρουσιάστηκε στο περιθώριο του IFA είναι πιο ισχυρό, λιγότερο ενεργειακής έντασης και ξεχωρίζει την ενσωμάτωση ενός μόντεμ 5G στο ίδιο κομμάτι πυριτίου.

Παρά τον εμπορικό πόλεμο, η Huawei συνεχίζει την παράδοση και λανσάρει τον νέο της επεξεργαστή υψηλών προδιαγραφών στις αρχές της σχολικής χρονιάς: το Kirin 990 5G, που φτάνει στο Mate 30 με πολλές υποσχέσεις. Είναι 5,8 φορές γρηγορότερο από τα ανταγωνιστικά μάρκες και ξεχωρίζει ιδιαίτερα σε τρεις τομείς: αυτονομία, δίκτυο και επεξεργασία φωτογραφιών.

Με αυτό το SoC, η Huawei θέλει να καλύψει όλες τις περιπτώσεις χρήσης του σήμερα και του αύριο. Το Kirin 990 5G αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Cloud-Pipe-Device (cloud, δίκτυο, συσκευές) που προορίζεται να συνδέσει όλα τα συνδεδεμένα προϊόντα μας στο λίγο πολύ στο μέλλον. Με τα 18.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, η Huawei κυριαρχεί το δίκτυο, το σύννεφο και, όπως δείχνει και πάλι το Kirin 990 5G, οι συσκευές.

Ισχύς, αντοχή και ποιότητα φωτογραφίας

Η Huawei είναι η πρώτη και ως εκ τούτου μπορεί να καυχηθεί για την κυκλοφορία του πιο ισχυρού SoC στην αγορά. Σε λίγους μήνες, η Qualcomm θα ανακατέψει τις κάρτες με τη νέα γενιά του Snapdragon. Εν τω μεταξύ, το Kirin 990 5G υπόσχεται να αποδώσει καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Ενώ η CPU του Kirin 980 αποτελείται από δύο τύπους πυρήνων (Big-Little), αυτός του Kirin 990 έχει 3 :

  • 2 Μεγάλος πυρήνας Cortex A76 με ροπή 2,86 GHz: + 12% απόδοση
  • 2 Middle Core Cortex A76 με ροπή 2,36 GHz: + 35% απόδοση
  • 4 Little Core Cortex A55 με απόδοση 1,95 GHz: + 15% απόδοση
Kirin 990 5γρ

Για τα γραφικά, η Huawei βασίζεται σε 16-core GPU Mali-676 (έναντι 10 πυρήνων για το Kirin 980). Υπόσχεται μια μικρή βελτίωση στην απόδοση των γραφικών (+ 6%), αλλά πάνω από όλα μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (-20%).

Η τεχνητή νοημοσύνη επωφελείται επίσης από μια αξιοσημείωτη βελτίωση. Η Huawei εγκαινιάζει το Da Vinci, μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική του τσιπ NPU. Ή μάλλον τις μάρκες του. Η μάρκα ανανεώνει την τεχνολογία Dual ISP που υπάρχει στο Kirin 980 και προσθέτει ένα τσιπ NPU που ονομάζεται Tiny-core. Πολύ μικρότερο, καταναλώνει 24 φορές λιγότερη ενέργεια.

Συγκεκριμένα, αυτά τα νέα θύλακα NPU βοηθούν τον επεξεργαστή να βελτιώσει την απόδοση (+ 15%). Ενεργοποιούν για παράδειγμα τον Μεγάλο, Μικρό ή Μεσαίο Πυρήνα σύμφωνα με τις χρήσεις. Απαιτούνται Little Cores για καθημερινή χρήση, ενώ το gaming απαιτεί την υποστήριξη του Big Core, για παράδειγμα. Ωστόσο, ο θύλακας NPU υπόσχεται πάνω από όλα μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο. Αυτό το νέο σύστημα Dual ISP βελτιώνει τη μείωση θορύβου εικόνας κατά 30% και τη μείωση θορύβου βίντεο κατά 20%.

Kirin 990: Πηγαίνετε για 5G

Το Kirin 990 5G σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία του 5G. Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές πρέπει να συναρμολογήσουν διάφορα στοιχεία για να συνδεθούν σε αυτό το δίκτυο του αύριο. Το Galaxy Note 10+ 5G ενσωματώνει για παράδειγμα έναν επεξεργαστή στον οποίο προστίθεται μόντεμ 5G.

kirin 990 5G εναντίον ανταγωνισμού

Για πρώτη φορά, η Huawei λανσάρει ένα τσιπ που υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες 5G. Για να επιτύχει αυτό το επίτευγμα, ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε μια τεχνική φωτολιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας τελευταίας γενιάς που ονομάζεται EUV (Extreme Ultra-Violet). Ακόμα χαραγμένο σε 7nm, το τσιπ μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα εξαρτήματα με καλύτερη απόδοση, ενώ το UVU χαράζει τα στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης: Μήπως η Huawei κινδυνεύει να εξαφανιστεί, στερηθεί Android και ARM;

Το Kirin 990 5G είναι συνεπώς συμβατό με 4G, 5G NSA (όχι αυτόνομο) και 5G SA (αυτόνομο). Φτάρνισμα! Συνοπτικά, το 5G NSA θα συνδέσει όλα τα συνδεδεμένα αντικείμενα του αύριο, η 5G SA θα ενσωματωθεί σε smartphone. Συγκεκριμένα, αυτό θα μεταφράσει για τους χρήστες σε ταχύτερες ταχύτητες λήψης, για παράδειγμα ή χρήσεις που απαιτούν μεγάλο ρυθμό δεδομένων (για παράδειγμα το cloud gaming). Αυτή η πλήρης λύση που είναι ενσωματωμένη σε ένα SoC είναι αυτή τη στιγμή μοναδική στον κόσμο.