Huawei: Η Ταϊβάν απαγορεύει τρία smartphone που τοποθετούν το νησί στην επικράτεια της Κίνας

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 23 Δεκεμβρίου 2019 στις 0 ώρες 13 λεπτά

Η Ταϊβάν ανέστειλε την πώληση τριών smartphone της Huawei. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές εγγενείς εφαρμογές τοποθετούν το νησί στην κινεζική επικράτεια. Η Ταϊβάν, γνωστή και ως Δημοκρατία της Κίνας (ROC), παρόλα αυτά είναι ένα έδαφος που διέπεται ανεξάρτητα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) για 70 χρόνια.

Η Ταϊβάν αποφάσισε να αποσύρει τρία smartphone Huawei από την πώληση εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του νησιού – επίσης γνωστή ως Δημοκρατία της Κίνας – και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (με άλλα λόγια, η Κίνα του Xi Jingping).

Εάν είστε λίγο σκουριασμένοι για τη σύγχρονη ιστορία της Ανατολικής Ασίας, εδώ είναι μια γρήγορη ανακεφαλαίωση: το 1946, η Ιαπωνία έβαλε όπλα και αποσύρθηκε από την ηπειρωτική Κίνα και ο εμφύλιος πόλεμος ξαναρχίστηκε μεταξύ των Κομμουνιστών (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ) και οι συντηρητικοί του κυβερνώντος Κουομιντάνγκ (KMT).

Μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, μια ταραχώδης ιστορία

Εμφύλιος πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην ηπειρωτική χώρα, και τη φυγή της πρώην διοίκησης στο νησί της Φορμόζα – τώρα Ταϊβάν. Μέχρι σήμερα, από τεχνική άποψη, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ισχυρίζεται ότι το νησί της Ταϊβάν αποτελεί μέρος του εδάφους της..

Και αντίστροφα η Ταϊβάν – η Δημοκρατία της Κίνας – εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κίνας στο σύνολό της. Ακόμα κι αν στην πραγματικότητα η δικαιοδοσία της καλύπτει μόνο την Ταϊβάν και λίγα νησιά. Και ότι αυτή η θέση έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια με την απώλεια της έδρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (από τη δεκαετία του ’70 αντικαταστάθηκαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) και τον εκδημοκρατισμό της περιοχής.

Οι δύο περιοχές έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους με ένα πολύ αυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς από τη μία πλευρά και μια πλουραλιστική δημοκρατία από την άλλη, η οποία μόλις νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, η κατάσταση μεταξύ των δύο ομάδων παραμένει πολύ τεταμένη: οι κινεζικοί πύραυλοι, για παράδειγμα, κατευθύνονται συνεχώς στην Ταϊβάν.

Και οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις χωρίζονται μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν να κάνουν την Ταϊβάν μια ανεξάρτητη χώρα και εκείνων που υποστηρίζουν περισσότερο την επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα – υπό τον όρο ότι μπορούν να διατηρήσουν τις δημοκρατικές αξίες. Ωστόσο, καμία από αυτές τις λύσεις δεν είναι ιδανική: η πρώτη εκθέτει δυνητικά την Ταϊβάν σε εισβολή από τον κινεζικό στρατό.

Η λέξη πάρα πολύ

Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ταϊβάν θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα τέτοιο πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα και τόσες πολλές ατομικές ελευθερίες. Από το ζευγάρι καθεστώς αντέχει. Και σε αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνουμε πώς κινήθηκε μια μικρή αναφορά σε ένα smartphone κατασκευασμένο σε RPC και πωλείται σε ROC μετατρέπεται σε πραγματικό γεγονός.

Έτσι, τρία smartphone Huawei, τα P30, P30 Pro και Nova 5T απαγορεύτηκαν να πωλούνται στην Ταϊβάν μετά την ανακάλυψη του πολλές αναφορές στο λειτουργικό τους σύστημα τοποθετούν την Ταϊβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας – μια αναφορά ακόμη πιο ενοχλητική καθώς αναφέρονται συχνά οι δεσμοί μεταξύ της Huawei και της κομμουνιστικής κυβέρνησης της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Επιτροπή Επικοινωνίας της Ταϊβάν (NCC) εξηγεί “Οι διατυπώσεις σε αυτά τα smartphone δεν αντικατοπτρίζουν γεγονότα και προσβάλλουν επίσης την αξιοπρέπεια της χώρας μας”. Πριν προσθέσω ότι δεν είχα άλλη επιλογή παρά “Λάβετε αυστηρά μέτρα για την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας”. Και απειλήστε να μετατρέψετε αυτήν την αναστολή σε μόνιμη απαγόρευση εάν η Huawei δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο λειτουργικό της σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Huawei, Android, ARM και Trump – ενημέρωση κατάστασης

Ο τοπικός διανομέας αυτών των smartphone Xunwei Technologies ισχυρίζεται ότι έρχεται σε επαφή με την Huawei για να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Huawei έχει ήδη βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση για το αντίθετο πρόβλημα: τα smartphone της δεν τοποθέτησαν την Ταϊβάν στην Κίνα στις εκδόσεις που προορίζονται για τη ΛΔΚ.

Πηγή: CNA