HarmonyOS: Η Huawei απελευθερώνεται από την αμερικανική πίεση με το εσωτερικό του λειτουργικό σύστημα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 5 Μαρτίου 2020 στις 15 ώρες και 28 λεπτά

Το Harmony OS μόλις ανακοινώθηκε επίσημα από την Huawei. Το λειτουργικό σύστημα, συμβατό με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, φορητούς υπολογιστές και smartphone, του επιτρέπει να παρέχει κάποια ανεξαρτησία έναντι των Android, Windows και γενικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά όλα απέχουν πολύ από το να κερδίσουμε.

Στις 9 Αυγούστου 2019, ως εισαγωγή στο Huawei Developers Conference, ο κατασκευαστής ανακοίνωσε επίσημα το HarmonyOS, το εσωτερικό του λειτουργικό σύστημα. Συμβατό με smartphone, tablet, υπολογιστές, τηλεοράσεις, ρολόγια και συνδεδεμένα αντικείμενα, θα προσφέρεται σε μια πρώτη συσκευή, μια τηλεόραση, πριν από το τέλος του 2019. Στη συνέχεια, το 2020, θα το δούμε να προσγειωθεί σε συνδεδεμένα ρολόγια και βραχιόλια μάρκα, καθώς και σε ορισμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών.

Με το HarmonyOS, η Huawei μπορεί να αντικαταστήσει τα οικοσυστήματα Android και Windows

Η Huawei στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: το οικοσύστημα της μπορεί να επεκταθεί σε απολύτως οποιαδήποτε συσκευή (αυτό είναι το όνειρο της Google με τη Fuchsia) και είναι σε θέση να αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα τις λύσεις των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων, ξεκινώντας από το Android και τα Windows. . Η ομάδα το έχει γνωστοποιήσει ότι θέλουν διατηρεί το Android για τα smartphone και τα tablet του, αλλά αν υπήρχαν ανησυχίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ήταν έτοιμος να μεταβεί στο HarmonyOS.

Επιπλέον, εάν οι υπηρεσίες Play Store και Google δεν είναι απαραίτητα διαθέσιμες, οι εφαρμογές Android θα είναι συμβατές. Επομένως, οι προγραμματιστές δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη έκδοση της εφαρμογής τους για το HarmonyOS, η οποία εγγυάται ένα εκτεταμένος κατάλογος εφαρμογών από την κυκλοφορία. Οι χρήστες δεν θα χαθούν και θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους εφαρμογές. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα όταν οι παλιοί ανταγωνιστές του Android (Windows Phone, Palm OS…) κατέρρευσαν ιδιαίτερα λόγω της περιορισμένης επιλογής εφαρμογών. Εδώ, φυσικά, πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά τίποτα απαγορευτικό.

Επιπλέον, η Huawei επιβεβαίωσε αυτό που πρότειναν πολλές αναφορές: χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική του, το λειτουργικό της σύστημα είναι γρηγορότερα και λιγότερο άπληστοι σε πόρους από ό, τι προσφέρει ο ανταγωνισμός. Εν ολίγοις, ο κατασκευαστής φωνάζει δυνατά και καθαρά: δεν χρειαζόμαστε αμερικανικές τεχνολογίες και μπορούμε ακόμη και να κάνουμε καλύτερα.

Η Huawei έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει

Ως εκ τούτου, ο κινέζος κατασκευαστής παρουσίασε τη λύση ανεξαρτησίας λογισμικού σε τεχνολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για το HarmonyOS εάν τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις. Αλλά αν επιβεβαιωθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Επειδή η Huawei παραμένει προς το παρόν εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι του υλικού.

Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τα Kirin SoC που βασίζονται στην τεχνολογία ARM, κατ ‘αρχήν Βρετανικά, αλλά η ίδια ενσωματώνει ορισμένα τεχνολογικά στοιχεία που κατέχουν αμερικανικές εταιρείες, εμποδίζοντας έτσι την Huawei να τα χρησιμοποιήσει εάν η απόλυτη απαγόρευση συνεργασίας με Επικυρώνεται αμερικανική εταιρεία ή διεθνείς εταιρείες με σύμβαση με αμερικανικούς ομίλους. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες χρησιμοποιούν την Huawei ως μοχλό στον εμπορικό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Προς το παρόν, ο κινεζικός όμιλος τοποθετείται στον κατάλογο των οντοτήτων, μειώνοντας σημαντικά το πεδίο δράσης του. Τρίμηνη ανάπαυλα του δόθηκε στα μέσα Μαΐου και ως εκ τούτου λήγει στα μέσα Αυγούστου. Εάν η Huawei χαλαρώσει τη λαβή και μπορεί να αναπνέει λίγο καλύτερα χάρη στο HarmonyOS, απέχει πολύ από το να είναι 100% ανεξάρτητη.