Google Home, Assistant: οι υπάλληλοι ακούνε τις συνομιλίες σας, όπως στο Amazon

Phonandroid : actu Android et High-tech

Google Home, Assistant … οι παραγγελίες που δίνετε στον βοηθό φωνής σας και οι ηχογραφήσεις θραυσμάτων των τυχαίων συνομιλιών σας ακούγονται από υπαλλήλους της εταιρείας, αποκαλύπτει έρευνα από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης VRT News. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η αναγνώριση ομιλίας. Αλλά αυτή η πρακτική, η οποία είχε ήδη επισημανθεί στο Amazon, παραμένει αδιαφανής, καθώς οι συνθήκες χρήσης των δύο βοηθών δεν διευκρινίζουν ότι οι συνομιλίες μπορούν να ακουστούν από τον άνθρωπο.

Τα βελγικά μέσα φλαμανδικής γλώσσας VRT News πραγματοποίησαν μια εμπνευσμένη έρευνα για ηχογραφήσεις φωνής και συνομιλίας από τα ηχεία του Google Home και τον Βοηθό Google. Δημοσιογράφοι λένε ότι ήρθαν σε επαφή τον Απρίλιο από έναν ολλανδικό υπεργολάβο στην Google όταν πληροφορήθηκε ότι οι υπάλληλοι της Amazon ακούνε ηχογραφήσεις από ηχεία για να βελτιώσουν την ακρίβεια της αναγνώρισης ομιλίας. Ο τελευταίος τους εξήγησε ότι ο ρόλος του είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον των υπαλλήλων της Amazon και τους επέτρεψε να ακούσουν περισσότερες από 1000 ηχογραφήσεις.

Google Home: οι υπάλληλοι είναι πιθανό να παρακολουθούν τις προσωπικές σας συνομιλίες

Ο ιστότοπος εξηγεί ότι η Google χρειάζεται ανθρώπους για να βελτιώσει την ακρίβεια των αλγορίθμων της. Η Google δεν ενδιαφέρεται για αυτό που λέτε, αλλά για το πώς το λέτε. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα: ορισμένες εγγραφές, για παράδειγμα όταν ζητάτε από το ηχείο σας να σβήσει τα φώτα, είναι απόλυτα συνειδητές. Άλλοι είναι λιγότερο: ο βοηθός μπορεί πράγματι να ενεργοποιηθεί κατά λάθος μόλις μια λέξη ή μια ακολουθία συλλαβών μοιάζει, ακόμη και αόριστα, δουλεία “Ok Google” / “Γεια Google”. Ευτυχώς, αυτές οι ηχογραφήσεις είναι ανώνυμες. Αρκεί όμως αυτό;

Προφανώς δεν πιστεύω στους δημοσιογράφους. Επειδή μεταξύ αυτών των συνομιλιών, το VRT News μπόρεσε να ανακτήσει προσωπικές διευθύνσεις και να επισκεφτεί τους συγγραφείς ορισμένων από αυτές τις ηχογραφήσεις για να λάβει την αντίδρασή τους. Και δεν είναι μόνο αυτό: από τις 1000 ηχογραφήσεις, οι 153 ήταν τυχαίες. Πολύ ιδιωτικές συνομιλίες στην κρεβατοκάμαρα, μεταξύ γονέων και παιδιών, ακόμη και επαγγελματικών συνομιλιών που περιέχουν απίστευτη πυκνότητα ευαίσθητων πληροφοριών, καταλήγουν στους διακομιστές της Google και μερικές φορές ακούγονται από χειριστές.

Υπάρχουν άλλοι τύποι πολύ ιδιωτικών αιτημάτων: για παράδειγμα άτομα που ζητούν συμβουλές για την υγεία του βοηθού τους (η οποία με τη σειρά της παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους). Θα υπήρχε επίσης, δεν θα εκπλήξει κανέναν, έναν εντυπωσιακό αριθμό εφαρμογών που φοριούνται στο κάτω μέρος της ζώνης. Αλλά μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι επίσης οι ηχογραφήσεις που υποδηλώνουν ότι ο συγγραφέας τους κινδυνεύει. Τι να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Η πηγή των ειδήσεων VRT λέει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική της Google σχετικά με το θέμα. Ο ιστότοπος αφηγείται την περίπτωση ενός υπαλλήλου που έπρεπε να επεξεργαστεί μια ηχογράφηση στην οποία ήταν σαφώς κατανοητό ότι μια γυναίκα κινδύνευε.

Μια πρακτική που στερείται διαφάνειας

Σύμφωνα με το VRT, ο μόνος πραγματικά σταθερός κανόνας που πρέπει να σέβονται οι υπεργολάβοι είναι να ταξινομούν τα αρχεία που περιέχουν τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης ως ευαίσθητα. Διαβάζοντας την έρευνα του ολλανδικού ιστότοπου, λυπούμαστε μόνο που η εταιρεία δεν είναι πιο διαφανής σχετικά με τη συμπεριφορά του βοηθού και τη χρήση αυτών των ηχογραφήσεων.

Η Google άσκησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου το δικαίωμα απάντησης στο VRT, το οποίο έχουμε μεταφράσει: «Συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες γλωσσών σε όλο τον κόσμο για να βελτιώσουμε την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας δημιουργώντας μεταγραφές από μικρό αριθμό ηχητικών κλιπ. Αυτή η εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση προϊόντων όπως ο Βοηθός Google ».

Η Google προσθέτει: «Οι ειδικοί μας στη γλώσσα αξιολογούν μόνο περίπου 0,2% όλων των ηχητικών κλιπ – κλιπ που δεν συνδέονται με δεδομένα που αναγνωρίζουν προσωπικά τον συντάκτη τους. Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας από αυτούς τους ειδικούς ενδέχεται να έχει παραβιάσει την πολιτική μας για την ασφάλεια δεδομένων με διαρροή ηχητικών κλιπ στα Ολλανδικά. Ερευνούμε ενεργά, όταν εντοπίσουμε ένα ελάττωμα στην πολιτική μας, θα αναλάβουμε ταχεία δράση, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι να παραβιάσει τη συμφωνία μας με τον εταίρο ».

Διαβάστε επίσης: Mastercard – πώς η Google κατασκοπεύει όλα όσα αγοράζετε

Τι πιστεύετε για αυτήν την πρακτική; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: VRT News