Facebook, Twitter: τα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν την ελευθερία στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το Freedom House

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 6 Ιανουαρίου 2020 στις 10 ώρες 12 λεπτά

Αναπτύχθηκε για να δώσει σε όλους ένα νέο μέσο έκφρασης, τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram υπονομεύουν τώρα την ελευθερία στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ένωσης Freedom House. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, τα ψεύτικα νέα και η μαζική παρακολούθηση βασίζονται σε αυτό, ακόμη και στις πιο εμβληματικές και φιλελεύθερες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια λαμπρή ιδέα παραβιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπονομεύσει τους αρχικούς στόχους των εφευρετών της. Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σύμβολο. Ενώ έπαιξαν βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» στη μεταφορά πληροφοριών εκτός των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση διαύλων επικοινωνίας, είναι πλέον διεστραμμένοι να γίνουν όργανα με στόχο τον περιορισμό των ελευθεριών έκφρασης και ‘πρόσβαση στις πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Η CAF αποκαλύπτει μερικούς απατεώνες χάρη στις φωτογραφίες που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύσαμε στις στήλες μας ένα άρθρο σχετικά με την εμφάνιση πλαστών λογαριασμών στο Facebook των οποίων η εικόνα προφίλ δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Αυτοί οι ψεύτικοι λογαριασμοί, που δημιούργησαν εκατοντάδες σελίδες και ομάδες, δούλεψαν για να προωθήσουν μηνύματα προπαγάνδας με στόχο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ ενός πολιτικού κόμματος. Αυτοί οι λογαριασμοί και το περιεχόμενο ακολούθησαν περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα. Μια υπόθεση που θυμίζει προφανώς το σκάνδαλο Facebook / Cambridge Analytica.

Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα μεταξύ πολλών. Η ένωση Freedom House, η οποία αγωνίζεται σε όλο τον κόσμο για την ελευθερία σε όλες τις μορφές της, δημοσίευσε μια έκθεση για την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Και αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει ένα μέσο που λειτουργεί ενάντια στις ατομικές ελευθερίες στον Ιστό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πολύ από το να είναι οι μόνες που επηρεάζονται. Από τις 65 χώρες που μελετήθηκαν (αντιπροσωπεύουν το 87% του πληθυσμού που υπάρχει στο Διαδίκτυο), 47 από αυτούς συνέλαβαν τουλάχιστον ένα άτομο που εξέφρασε τη γνώμη του (πολιτικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά) στα κοινωνικά δίκτυα.

Λιγότερη ελευθερία για 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί κάθε έθνος σύμφωνα με τις ελευθερίες που προσφέρονται στους κατοίκους του στο Διαδίκτυο, εξηγεί επίσης ότι 33 από τις 65 χώρες που μελετήθηκαν είδαν τη βαθμολογία τους το 2019, όπως η Βραζιλία, όπου οι πολιτικές αλλαγές θεωρούνται ως συνέπεια από την ένωση. μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στο WhatsApp και το YouTube, ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενισχύσει τα εργαλεία και τα μέσα παρακολούθησης των Αμερικανών. Αυτή η μείωση επηρεάζει 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: γιατί αυτός ο δικηγόρος θεωρεί ότι η παρακολούθηση του Facebook είναι ελευθεροκτονία

Με 76 πόντους, η Γαλλία κερδίζει επαρκή βαθμολογία για να παραμείνει στην ομάδα των χωρών που σέβονται την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Είναι στην 8η θέση (ισοπαλία με την Αρμενία), πίσω από την Ισλανδία (95 πόντοι), στο προβάδισμα, Εσθονία (94), Καναδάς (87), Γερμανία (80), Ηνωμένες Πολιτείες (77), Ηνωμένο Βασίλειο (77) και Αυστραλία (77). Οι χώρες στις οποίες τηρείται η ελευθερία του διαδικτύου, σύμφωνα με το Freedom House, έχουν 70 πόντους ή περισσότερους. Υπάρχουν Αργεντινή, Ουγγαρία, Νότια Αφρική, Ιαπωνία, Γεωργία, Ιταλία, καθώς και οι χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Με 10 μικρά σημεία, η Κίνα ξεχωρίζει ως η χειρότερη χώρα όσον αφορά την ελευθερία του διαδικτύου. Πριν από το Ιράν, τη Συρία και την Κούβα. Ο χάρτης ελευθερίας του Διαδικτύου απεικονίζει αυτό το άρθρο.

Πηγή: Freedom House