Facebook, LeBonCoin, Twitter: η κυβέρνηση θα κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή παντού στον Ιστό!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Facebook, LeBonCoin, Twitter, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή παντού στον Ιστό! Το αμφιλεγόμενο άρθρο 57 του οικονομικού νομοσχεδίου για το 2020 εγκρίθηκε στη Γερουσία, παρά την τροποποίηση της διαγραφής. Από το 2020, οι φορολογικές αρχές και τα τελωνεία θα μπορούν να συμβουλεύονται και να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σε κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, προκειμένου να εντοπίσουν την παράνομη συμπεριφορά.

Συντελεστές: Fred Romero μέσω του Flickr. Υπουργείο Οικονομικών Bercy

Σας το είπαμε στις στήλες μας τον Οκτώβριο του 2019. Το Fisc σχεδίαζε να κατασκοπεύει τους φορολογούμενους σε κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένα μέτρο που επρόκειτο να εισαχθεί από το άρθρο 57 του νέου νομοσχεδίου χρηματοδότησης του 2020. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μόλις εγκρίθηκε από τη Γερουσία, παρά την τροπολογία του διαγραφή.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2020, οι φορολογικές και τελωνειακές διοικήσεις θα μπορούν να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν δεδομένα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Instagram και σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το eBay ή το Cdiscount. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Gerald Darmanin, το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να δώσει το κράτος ” τα μέσα για να πάτε τόσο γρήγορα όσο οι κλέφτες ” και για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της υπόγειας οικονομίας (πώληση καπνού, εμπορία πλαστών εγγράφων ταυτότητας και άλλα) και φοροδιαφυγή.

Κατά τις πρώτες αναγνώσεις του κειμένου στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές Νοεμβρίου 2019, αφορούσε τη χρήση και την ανάλυση των εξωτερικών σημείων πλούτου που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα : φωτογραφία ενός γιοτ ή των διακοπών σας στις Μπαχάμες, για παράδειγμα. Η Γερουσία εγγυάται ότι οι φορολογικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι δεν θα μπορούν να βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία για να υποστηρίξουν τις έρευνές τους.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon, το Cdiscount και άλλοι ιστότοποι εξαπατούν μαζικά τον ΦΠΑ σύμφωνα με τον Bercy

Η μετάβαση στη μαζική παρακολούθηση

Για τον Gérald Darmanin, είναι καιρός να αλλάξετε μεθόδους και να σταματήσετε τη μη αυτόματη αναζήτηση δεδομένων. Ο Υπουργός θέλει να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, προτού προχωρήσει σε αναλύσεις κατά περίπτωση εάν εντοπιστεί ύποπτη συμπεριφορά. Μερικοί από τους επικριτές του, όπως ο γερουσιαστής Loïc Hervé θεωρούν αυτή τη μέθοδο ως ” μια λογική τράτας “, σε σχέση με τα τεράστια δίχτυα τράτας που πιάνουν οτιδήποτε και οτιδήποτε στους ωκεανούς μας. Με άλλα λόγια, ” παίρνουμε τα πάντα και θα τα δούμε τότε ».

Οι φορολογικές και τελωνειακές διοικήσεις θα μπορούσαν να προσλάβουν μια ιδιωτική εταιρεία για να αναπτύξουν τον αλγόριθμο που θα συλλέγει και θα αναλύει τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, οι γερουσιαστές θεώρησαν ότι δεν επιτρέπουν σε αυτήν την εταιρεία να φροντίζει για τη διατήρηση δεδομένων., προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση και η δόλια χρήση.

Επιπλέον, οι γερουσιαστές επέμειναν επίσης ότι ο Bercy διαγράφει χωρίς καθυστέρηση όλα τα δεδομένα που ενδέχεται να ενημερώσουν το κράτος σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θρησκευτικές και πολιτικές απόψεις, καθώς και τις πεποιθήσεις και τις εθνοτικές καταγωγές ενός ατόμου. Ως υπενθύμιση, το CNIL (Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών) είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί ” σημαντικά τη συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου που ενδέχεται να μην μπορούν πλέον να εκφράζονται ελεύθερα στα οικεία δίκτυα και πλατφόρμες ».

Τώρα, το άρθρο 57 θα συνεχίσει την κοινοβουλευτική περιοδεία του και θα περάσει ξανά πριν από την Εθνοσυνέλευση, προτού πέσει στα χέρια του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο ίσως το θεωρεί αντισυνταγματικό.

Πηγή: Δημόσια Γερουσία