FaceApp PRO: αυτή η ψεύτικη δωρεάν εφαρμογή παγιδεύει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες Διαδικτύου

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το FaceApp εκτείνεται σε δημοτικότητα όπως και οι απάτες της εφαρμογής. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις πληρωμένες δυνατότητες του FaceApp, μέσω μιας πραγματικής πλαστής εφαρμογής που ονομάζεται FaceApp PRO. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ESET, πολλοί ιστότοποι και βίντεο του YouTube εκμεταλλεύονται την ευπάθεια των χρηστών του Διαδικτύου για να κάνουν γρήγορα κέρδη μέσω της διαφήμισης. Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν για τον κίνδυνο εκλεπτυσμένης εκστρατείας όπως οι προηγούμενες, όπως η Fortnite.

Παράδειγμα ιστότοπου που χρησιμοποιείται από παραχαράκτες / WeLiveSecurity | ESET

Το ιστολόγιο WeLiveSecurity που σχετίζεται με το λογισμικό προστασίας από ιούς ESET προειδοποιεί σε μια ανάρτηση για την ανησυχητική ανάπτυξη απάτες γύρω από το FaceApp. Η εφαρμογή μορφοποίησης έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα για μερικές εβδομάδες τώρα λόγω ενός φίλτρου που γερνάει τα πρόσωπα με έναν απίστευτα ρεαλιστικό τρόπο. Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε ένα μοντέλο ελεύθερο : είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσετε στην δωρεάν έκδοση, αλλά πολλά άλλα φίλτρα είναι προσβάσιμα μόνο αν μεταβείτε στην έκδοση PRO μέσω αγοράς εντός εφαρμογής 3,99 € ανά μήνα, 19,99 € ανά έτος ή 43,99 € «για τη ζωή». Μια τιμή που με την απλή παρουσία της – ή από το σχετικά υψηλό ποσό της – ενθαρρύνει πολλούς χρήστες να αναζητήσουν δωρεάν εναλλακτικές λύσεις ή μια «ραγισμένη» έκδοση… που δεν υπάρχουν.

Μην προσπαθήσετε να κατεβάσετε το “FaceApp PRO”: είναι παγίδα!

Ωστόσο, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο Ιστός μισεί ένα κενό: οι ερευνητές εξηγούν ότι η αναζήτηση των όρων FaceApp Pro στο Google επιστρέφει περισσότερα από 200.000 αποτελέσματα (τονίζουμε για άλλη μια φορά, η εφαρμογή είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμη μόνο στην Όνομα FaceApp). Οι ερευνητές επωφελούνται από αυτό το ισχυρό ερώτημα με δύο τρόπους. Το πρώτο είναι ψευδείς ιστότοποι που ισχυρίζονται ότι επιτρέπουν δωρεάν λήψεις της διάσημης εφαρμογής “FaceApp PRO”. Οι ερευνητές εξηγούν: Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες εξαπατούν τα θύματά τους να κάνουν κλικ σε αμέτρητες προσφορές για να εγκαταστήσουν άλλες πληρωμένες εφαρμογές και συνδρομές, διαφημίσεις, έρευνες κ.λπ. Τα θύματα λαμβάνουν επίσης αιτήματα από διάφορους ιστότοπους για να επιτρέψουν την εμφάνιση ειδοποιήσεων. Όταν ενεργοποιηθούν, αυτές οι ειδοποιήσεις οδηγούν σε επιπλέον δόλιες προσφορές ».

Στο τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο υπερβολικά εύθραυστος χρήστης του Διαδικτύου βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση με μια εντελώς φυσιολογική έκδοση του FaceApp, εκτός από το ότι έχει ληφθεί από άλλες πηγές εκτός από το Play Store. “Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στη λήψη κακόβουλου λογισμικού, εάν ήταν η πρόθεση των επιτιθέμενων” προσθέστε τους ερευνητές. Η άλλη μέθοδος είναι βίντεο YouTube. Αυτά ενθαρρύνουν μέσω συνδέσμων στην περιγραφή να κατεβάσουν το “Facebook PRO” που μερικές φορές ορίζει ότι το ROOT δεν είναι απαραίτητο (το οποίο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ότι ο χρήστης του Διαδικτύου πρόκειται να κατεβάσει μια “ραγισμένη” εφαρμογή) . Σε αυτήν την περίπτωση, οι σύνδεσμοι “Υποδείξτε τις εφαρμογές των οποίων η μοναδική λειτουργικότητα είναι να αναγκάσετε τους χρήστες να εγκαταστήσουν διάφορες επιπλέον εφαρμογές από το Google Play.”

Σε μία περίπτωση που ανέφερε η ESET, το βίντεο προβλήθηκε ακόμη και πάνω από 150.000 φορές. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ο στόχος ήταν μόνο η διαφήμιση, αλλά και πάλι «Η συντόμευση συνδέσμων μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό με ένα μόνο κλικ. Έχουμε δει αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν, για παράδειγμα με το Fortnite να χρησιμοποιείται ως δόλωμα. Οι ερευνητές προφανώς συμβουλεύουν να αποφύγουν τη λήψη εφαρμογών από άλλες πηγές εκτός από τα επίσημα εικονικά καταστήματα και να προσέχουν τα δεδομένα που αναφέρονται στην καταχώρισή τους στο Google Play Store. Επαρκείς συμβουλές; Τι νομίζετε ?

Πηγή: ESET