ARM: οι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Huawei για τα Kirin SoCs της, εάν η κατάσταση σταματήσει

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 5 Μαρτίου 2020 στις 15 ώρες και 20 λεπτά

Η Huawei έχει εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα την απαγόρευση των αμερικανικών τεχνολογιών. Ωστόσο, παρά την χαλάρωση που ανακοίνωσε ο Donald Trump, η ARM, μεταξύ άλλων, δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει την επανάληψη των σχέσεών της με τον κατασκευαστή. Ωστόσο, οι τεχνολογίες ARM είναι απαραίτητες για την Huawei και τον ιδρυτή της HiSilicon. Εξ ου και αυτό το ερώτημα: σε ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να βασιστεί το SoC ARM Huawei εάν η κατάσταση σταματήσει;

Snapdragon, Exynos, Mediatek, Kirin… ανεξάρτητα από τον ιδρυτή του SoC που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής του smartphone σας, είναι σε όλες τις περιπτώσεις σχεδιασμένες από τεχνολογίες ARM. Γιατί ? Επειδή οι τεχνολογίες ARM έχουν καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου ως οι πιο οικονομικές, τόσο όσον αφορά τις τιμές άδειας, όσο και την εξοικονόμηση που συνεπάγεται αυτό για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την υλοποίηση chip.

Η Huawei ίσως χρειαστεί να σχεδιάσει μια γραμμή στο ARM

Το Android, το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά στον πλανήτη, είναι πράγματι σχεδιασμένο για ARM SoCs. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί απλά να αγοράσει άδεια χρήσης τεχνολογιών εξοικονομεί σημαντικό κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Επιπλέον, οι ιδρυτές βλέπουν την κατασκευή του SoC ARM απλοποιημένη με τυποποιημένες διαδικασίες. Εν ολίγοις, μέχρι το 2019, το γεγονός του σχεδιασμού τσιπ βασισμένων σε τεχνολογίες ARM ήταν φυσικά – τόσο πολύ ώστε ακόμη και οι ιδιαίτερα ισχυροί Axx SoCs του iPhone και του iPad να σχεδιάζονται επίσης με βάση αυτές τις τεχνολογίες.

Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην Κίνα σπάει αυτόν τον ενάρετο κύκλο. Η Huawei, η Honor και ο ιδρυτής τους HiSilicon, στην πραγματικότητα δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της εταιρείας χαρτοφυλακίου – με την αιτιολογία ότι περιέχουν αμερικανικές τεχνολογίες. Και η κράτηση που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της G20 δεν φαίνεται τίποτα περισσότερο από ψευδείς ελπίδες: η Huawei παραμένει σε μια λίστα που την αποκλείει από τις αμερικανικές τεχνολογίες. Και ενώ ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να υπόκεινται σε εξαιρέσεις για την προώθηση της δραστηριότητάς τους, η ARM εξακολουθεί να μην έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί ξανά με την Huawei και τις θυγατρικές της.

Κάτι που πρέπει να φοβηθεί, μακροπρόθεσμα, ότι ο κατασκευαστής δεν έχει άλλη επιλογή από το να βρει εναλλακτικές λύσεις – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το πηγαίνει μόνο του. Η Huawei πιθανότατα δεν θα ήταν κοντά, δεδομένου ότι η εταιρεία εργάζεται ήδη σε μια εναλλακτική λύση έναντι του Android και του Google Play Store. Ωστόσο, εάν η κατάσταση μπλοκαριστεί και η Huawei έπρεπε να βρει λύσεις, είναι απίθανο ο κατασκευαστής να εφεύρει μια νέα αρχιτεκτονική από το μηδέν. Αντίθετα, θα βασιστεί πιθανότατα σε αυτό που ήδη υπάρχει, και θα κάνει τις επιλογές του βάσει των περιορισμών που επιβάλλει η ανάγκη για ανεξαρτησία σε σχέση με τις τεχνολογίες που η Ουάσιγκτον θα μπορούσε αργότερα να την απαγορεύσει να χρησιμοποιεί.

ARM: οι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Huawei

Το ARM είναι μια αρχιτεκτονική βασισμένη σε σετ εντολών (RISC). Παρά την ηγεμονία του ARM, υπάρχουν ωστόσο αρκετές σοβαρές εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένων αυτών (μη εξαντλητικός κατάλογος):

  • RISC-V : ένα έργο αρχιτεκτονικής ανοιχτού κώδικα, το οποίο έχει de facto γίνει πρότυπο ανοικτής αρχιτεκτονικής στον κλάδο. Ο στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα ανοιχτό πρότυπο σετ εντολών μικροεπεξεργαστή, όπως το πρότυπο TCP / IP για δίκτυα ή Linux για τον πυρήνα, ενώ η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είναι προς το παρόν κλειστή, περιορίζοντας την πρόοδο, τις υλοποιήσεις ή την υποστήριξη στα λειτουργικά συστήματα. Ακόμα κι αν τα σχόλιά του όσον αφορά την εφαρμογή είναι περιορισμένα, το RISC-V ενδιαφέρει νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως το SiFIve και βιομηχανικά βαρέων βαρών όπως η Western Digital… και σύντομα η Huawei;
  • OpenRISC : είναι επίσης μια εντελώς ανοιχτή έκδοση μιας αρχιτεκτονικής κοντά στο ARM. Το πλεονέκτημα είναι ότι το OpenRISC βασίζεται σε μια αρθρωτή προσέγγιση και όχι συγκεκριμένη για έναν κατασκευαστή. Είναι επίσης δυνατή η διασύνδεση διαφορετικών πυρήνων ανοιχτού κώδικα. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει και επειδή το έργο είναι ανοιχτού κώδικα, η Huawei δεν θα μπορούσε ποτέ να απειληθεί ξανά. Το μειονέκτημα είναι ότι το έργο έχει λίγα σχόλια όσον αφορά την εφαρμογή.
  • SPARC : οι προδιαγραφές του SPARC που αναπτύχθηκαν από την Sun Microsystems είναι εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, σε αντίθεση με την ARM, η άδεια που απαιτείται για τις εταιρείες για την κατασκευή της είναι δωρεάν, που χορηγείται από την SPARC International. Αυτό μπορεί αναμφίβολα να δημιουργήσει πρόβλημα. Υπάρχουν όμως εντελώς δωρεάν επεξεργαστές SPARC RISC, όπως το LEON, που βασίζεται σε ένα σύνολο εντολών SPARC V8.
  • MIPS : είναι ένας άλλος τύπος αρχιτεκτονικής RISC που αναπτύχθηκε από ιδιωτική αμερικανική εταιρεία. Αυτή η αρχιτεκτονική συναντάμε μεταξύ άλλων σε κονσόλες όπως το Nintendo 64, το PS2 ή το PSP. Ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης της Wave Computing ανακοίνωσε μια σταδιακή μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα. Κινεζικές εταιρείες όπως η τεχνολογία Loongson χρησιμοποιούν ήδη MIPS, οπότε είναι μια αξιόπιστη επιλογή.
  • x86 : Ναι, η ίδια αρχιτεκτονική με τους υπολογιστές CPU: Η Intel και η AMD επενδύουν εδώ και χρόνια για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα SoC με βάση αυτήν την αρχιτεκτονική. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν ήδη λειτουργικά συστήματα τέλεια προσαρμοσμένα σε αυτήν την αρχιτεκτονική, τα οποία θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για τις ανάγκες του κατασκευαστή – για παράδειγμα Linux. Η Intel έχει επίσης δει να αποκλείει τον αποκλεισμό της Huawei από την τεχνολογία των ΗΠΑ. Ωστόσο, εάν η Huawei χρησιμοποιήσει τεχνολογίες x86, εξακολουθεί να είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Η Huawei δεν επιτρέπεται πλέον να δημιουργεί Kirin ARM SoCs – ένα μοιραίο πλήγμα;

Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, η Huawei θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα: ακόμη και αν υπάρχουν λύσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες της. Και πιθανότατα να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά του SoCs διαφορετικά από αυτό που κάνει το HiSilicon σήμερα. Η αλλαγή της αρχιτεκτονικής, είτε είναι “συντηρητική” (διατηρείται σε αρχιτεκτονικές RISC) είτε πιο τολμηρή – όπως η επιλογή του SoC x86 – σε κάθε περίπτωση θα είναι μια μακρά και πιθανώς δαπανηρή εργασία. Επιπλέον, η επιλογή μιας αρχιτεκτονικής ή μιας άλλης δεν προβλέπει την απόδοση του τελικού SoC. Και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Huawei θα είναι σε θέση να παραμείνει πραγματικά ανταγωνιστική αναπτύσσοντας SoC σε τεχνολογίες που είναι πολύ λιγότερο αποδεδειγμένες από αυτές που αναπτύχθηκαν από την ARM.