Apple, Google και Tesla σε δίκη για εκμετάλλευση παιδιών σε ορυχεία κοβαλτίου

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Apple, η Google, η Tesla, η Microsoft και η Dell βρίσκονται στο δικαστήριο λόγω της εκμετάλλευσης παιδιών σε ορυχεία κοβαλτίου. Το 30% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου. Αλλά αυτό το μέταλλο είναι πολύ σπάνιο και ακριβό, και είναι πιο συχνά απαραίτητο να το εξαγάγετε από ορυχεία που βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – όπου η πολιτική αστάθεια δημιουργεί συνθήκες εργασίας άλλης εποχής.

Παιδιά που εργάζονται σε ορυχείο στη ΛΔΚ / Συντελεστές: Wikimedia Commons

Apple, Google, Tesla, Microsoft, Dell … ξεκινά μια νέα δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες: σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτές οι εταιρείες έχουν βοηθήσει ή ενθαρρύνει εταιρείες εξόρυξης που έχουν επωφεληθεί από την παιδική εργασία – αναγκάζονται να εργαστούν σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες ότι συχνά οδηγούν σε θάνατο ή σε σοβαρά ατυχήματα. Το κοβάλτιο είναι ένα κεντρικό στοιχείο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών. Το 30% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου: περιέχουν πράγματι ένα ηλεκτρόδιο που αποτελείται από LiCoO2.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το μέταλλο είναι πολύ σπάνιο και πολύ ακριβό. Και βρίσκεται κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Με παραγωγή 63.000 τόνων το 2014, μόνο η ΛΔΚ αντιπροσωπεύει το 51,2% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, αυτή η τρέλα για το μετάλλευμα, σε συνδυασμό με την πολύ ασταθή πολιτική κατάσταση της χώρας οδήγησε στη δημιουργία πολλών βιοτεχνικών ναρκών που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, συνήθως παιδιά. Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, ακόμη και μεγάλες ομάδες εξόρυξης όπως η Glencore θα εκμεταλλευτούν τα παιδιά, σύμφωνα με το παράπονο, σε καταστροφικές συνθήκες.

Γελοίοι μισθοί, πανταχού παρόνς κίνδυνος

Η Glencore είναι το επίκεντρο της συμφωνίας, καθώς ο όμιλος πωλεί το μετάλλευμα στον έμπορο Umicore, ο οποίος στη συνέχεια μεταπωλεί εξευγενισμένο μέταλλο σε Apple, Google, Tesla, Microsoft και Dell – το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών. Μια άλλη εταιρεία εξόρυξης, αυτή τη φορά η κινεζική – Zhejiang Huayou Cobalt – η οποία λέγεται επίσης ότι προμηθεύει τις προαναφερόμενες εταιρείες, κατηγορείται επίσης για τα ίδια παράπονα. Στα έγγραφα των ενάγοντων, οι οικογένειες του Κονγκό περιγράφουν πώς τα παιδιά τους, που οδηγούνται από την υπερβολική φτώχεια να εργάζονται σε ορυχεία όπου πληρώνονται 2 $ την ημέρα, εξόρυξαν το πολύτιμο μετάλλευμα με πρωτόγονα εργαλεία σε σκοτεινές σήραγγες.

Μεταξύ των συχνών ατυχημάτων, μερικά παιδιά πεθαίνουν μετά την κατάρρευση της σήραγγας, ενώ άλλα καταλήγουν σε παράλυση ή τραυματισμό, αφήνοντάς τα με δια βίου συνέπειες. Ένας από τους ισχυρισμούς πίσω από αυτήν την αγωγή είναι ότι η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla το γνώριζαν όλοι αυτό, και ως εκ τούτου γνώριζαν ότι το κοβάλτιο που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους συνδέεται με εκμετάλλευση παιδιών σε επικίνδυνες συνθήκες, και συνεπώς βρέθηκαν να εμπλέκονται στην καταναγκαστική παιδική εργασία. Τα έγγραφα περιγράφουν συνεργασίες με ορυχεία ΛΔΚ, που θα τους επέτρεπαν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης: Μεταλλευτική εξόρυξη – Η Apple και η Google είναι οι πιο υπεύθυνοι, η Samsung κατέχει την κατάταξη

Όλοι αυτοί οι κατασκευαστές είχαν αρκετή επιρροή για να επιβλέπουν και να ρυθμίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού κοβαλτίου σύμφωνα με τα έγγραφα της καταγγελίας. Κάποιοι όπως η Apple έχουν επίσης επιδείξει δημόσια την πρόθεσή τους να το κάνουν εδώ και χρόνια, αλλά φαίνεται, τουλάχιστον, να μην είναι αρκετό.

Πηγή: The Guardian