Apple: Ο Tim Cook τελικά θα αντικατασταθεί από τον Jeff Williams

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Apple διευθύνεται επί του παρόντος από τον Tim Cook, αλλά σε περίπτωση που ο τελευταίος πρέπει για έναν ή τον άλλο λόγο να παραιτηθεί, γνωρίζουμε ήδη το όνομα του πιθανού διαδόχου του: Jeff Williams. Ο 56χρονος άντρας, ο οποίος κατέχει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, είναι ήδη ο νούμερο 2 στην εταιρεία: ήταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους στην κυκλοφορία του iPod, τότε η κυκλοφορία του iPhone, θεωρείται το ένας από τους πατέρες του Apple Watch και είναι σήμερα διευθυντής λειτουργιών.

Τζεφ Ουίλιαμς

Η ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησης του Jony Ive – του σχεδιαστή της Apple – τον περασμένο μήνα, και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, βοήθησαν να σηκωθεί το πέπλο στις μεγάλες εσωτερικές κινήσεις της εταιρείας. Μετά την αναχώρηση του σχεδιαστή να βρει ένα ανεξάρτητο στούντιο, ο Tim Cook ανακοίνωσε ότι δύο από τους πλησιέστερους συνεργάτες του σχεδιαστή, Evans Hankey (επί του παρόντος VP Industrial Design) και Alan Dye (επί του παρόντος VP του Human Interface Design), θα είναι τώρα υπό την εποπτεία του Τζεφ Ουίλιαμς – ο οποίος είναι ήδη διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας. Αυτή η ασφυξία στις λειτουργίες και το σχεδιασμό τον καθιστά ξαφνικά το 2ο πιο σημαντικό άτομο στην Apple, αμέσως μετά τον Tim Cook.

Apple: το όνομα του αντικαταστάτη του Tim Cook είναι ήδη γνωστό

Ωστόσο, ένα άρθρο του Bloomberg ενισχύει τη διατριβή σύμφωνα με την οποία κάποιος που είναι ήδη de facto αριθμός 2 θα κληθεί κάποια μέρα να ηγηθεί της εταιρείας. Και δίνει μια ματιά στον τύπο του ηγέτη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Tim Cook: μην περιμένετε να είναι Steve Jobs, με τις διαθέσεις του, τη δημιουργική του τρέλα, αλλά μάλλον Tim Cook II, ήρεμος και προσανατολισμένος στις επιχειρήσεις. Πολύ σύντομα μετά το θάνατο του Steve Jobs, ο Tim Cook δέχθηκε κριτική για μια διοίκηση που υποτίθεται ότι ήταν πολύ επικεντρωμένη στο μάρκετινγκ και όχι αρκετά στην καινοτομία. Μερικοί ανακοίνωσαν ακόμη και τον θάνατο της εταιρείας, ορφανής του συνιδρυτή της.

Ωστόσο, η Apple δεν γνώρισε ποτέ τόσο μεγάλη ανάπτυξη όσο υπό την ηγεσία του: η εταιρεία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της υπερδιπλασιασμένη και ήταν ακόμη και η πρώτη που ξεπέρασε εν συντομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει εκατομμύρια από τα πιο ακριβά smartphones της – παρόλο που η τιμή τους σήμερα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Οι πωλήσεις Mac έχουν αυξηθεί, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της στο τμήμα iPad της, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κλάδο, και έχουν ξεκινήσει νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως τα AirPods και η Apple Watch.

Προϊόντα που για άλλη μια φορά έχουν διαπράξει το κατόρθωμα να καθιερωθούν γρήγορα ως ηγέτες στις αντίστοιχες αγορές τους και να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει επίσης η ανάπτυξη υπηρεσιών, όπως το iCloud, το Apple Music και πιο πρόσφατα το TV +. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις iPhone επιβραδύνονται – όταν εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας – η προσέγγιση που εστιάζει στις λειτουργίες του Tim Cook ήταν μάλλον επιτυχημένη. Ένας ανώνυμος που αναφέρεται από το Bloomberg επισημαίνει: «Ο Jeff είναι 95% λειτουργίες και 5% προϊόντα […] Η Apple έχει γίνει εταιρεία λειτουργίας ».

Τζεφ Ουίλιαμς, η επιλογή της συνέχειας

Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζεφ Ουίλιαμς, ένας από τους πρωταθλητές της επιχείρησης, παίρνει το γαλόνι. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα. Ένας πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ στην Apple, Michael Gartenberg, εκτιμά για παράδειγμα: “Δεν χρειάζεται να είσαι οραματιστής για να οδηγήσεις την Apple, αρκεί να υπάρχει οραματιστής στην εταιρεία για να συνεργαστείς […] Ο Tim Cook είχε τον Jony Ive. Το ερώτημα είναι να μάθουμε, με την αποχώρηση του Jony, ποιος θα είναι οραματιστής που μπορεί να καθοδηγήσει την εταιρεία προς την επόμενη μεγάλη καινοτομία; ”

Χωρίς να ξεχνάμε το γεγονός ότι πραγματικά επιβεβαιώνουμε τη διαχείριση Τιμ μάγειρας της εταιρείας, θα είναι απαραίτητο να δούμε πώς διαχειρίζεται ο CEO μετά τον Jony Ive. Και αν οι αντικαταστάτες του, οι Evans Hankey και Alan Dye θα είναι πραγματικά σε θέση να επιβάλουν το σήμα τους σε μια εταιρεία που έχει ιστορικά επικεντρωθεί στο σχεδιασμό των προϊόντων της. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των στελεχών που ανέφερε το Bloomberg, δεν υπάρχει αμφιβολία – εάν ο Τζεφ Γουίλιαμς είχε επιλεγεί να αντικαταστήσει τον Τιμ Κουκ, λίγο θα άλλαζαν: “Αν νομίζετε ότι ο Tim Cook κάνει καλή δουλειά τότε είναι καλή επιλογή.”

Πηγή: Bloomberg