Android: πώς να σταματήσετε να παρακολουθείτε από την Google;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 17 Ιουλίου 2019 στις 18 ώρες 03 λεπτά

Προσέχετε την παρακολούθηση στο smartphone σας Android και θέλετε να μειώσετε την εξάρτησή σας από τις υπηρεσίες Google; Θα δούμε σε αυτόν τον οδηγό γιατί μεταδίδονται δεδομένα στους διακομιστές της Google (και στους διακομιστές του κατασκευαστή σας Android), πώς να απενεργοποιήσετε μέρος της παρακολούθησης μέσω του Λογαριασμού σας Google και να σας δείξουμε εναλλακτικές λύσεις, τόσο σε όρους ROM όσο και Εφαρμογές και υπηρεσίες Google!

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το smartphone, αυτό το χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο, είναι επίσης ο καλύτερος κατάσκοπος που έχει επινοηθεί ποτέ. Ακόμη και πριν από την έλευση του κινητού τηλεφώνου, τα προσωπικά δεδομένα έγιναν μια πραγματική αγορά, επιτρέποντας στα διαφημιστικά γραφεία να κερδίζουν καλύτερα τις καμπάνιες τους. Αυτό είναι κατανοητό διότι από την ίδρυσή του, το Διαδίκτυο έχει προωθήσει την ελεύθερη πρόσβαση, και παρά τα πάντα, πρέπει να είστε σε θέση να πληρώσετε στρατούς προγραμματιστών, μηχανικών, εργονομιστών, γραφιστών και άλλων μικρών χεριών.

Διαβάστε επίσης: Android – Το Google σας κατασκοπεύει συνεχώς μέσω Bluetooth, πώς να προστατευτείτε;

Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε δωρεάν, χωρίς απαραίτητα να είστε το προϊόν. Εδώ πρέπει να γνωρίζετε δεν παρακολουθούνται πλέον από την Google όταν χρησιμοποιείτε smartphone Android (ή άλλη συσκευή).

Το Android είναι ανοιχτού κώδικα: γιατί παρακολουθούμε;

Δεν είναι το Android Open Source; Ναί. Έργο Android Open Source παρέχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα Android. Ωστόσο, το έργο διευθύνεται από την Google η οποία τη διατηρεί και την αναπτύσσει. Σύμφωνα με την Google, αυτή η προσπάθεια αλτρουιστικός είναι ένας τρόπος για την εταιρεία να προωθήσει το Διαδίκτυο. Ωστόσο, πρέπει να διακρίνουμε το Android AOSP, δηλαδή χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες, από αυτό που υπάρχει πραγματικά στο smartphone σας. Το καθαρό Android AOSP υπάρχει εγγενώς σε σχεδόν κανένα smartphone που δεν υπάρχει επί του παρόντος στην αγορά.

Στα Galaxy, LG, Huawei και άλλα OnePlus, έχετε εκτός από το Android μια επικάλυψη το οποίο μπορεί ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μεταδίδει προσωπικά δεδομένα στους διακομιστές του κατασκευαστή. Στο παρελθόν, επωνυμίες όπως το Wiko ή το OnePlus έχουν κατηγορηθεί ότι συλλέγουν τα δεδομένα σας για μετάδοση σε κινεζικούς διακομιστές.

Αλλά πάνω απ ‘όλα, το smartphone σας έχει Υπηρεσίες Google για κινητά (GMS), δηλαδή η σουίτα εφαρμογών και API φτιαγμένο από την Google : Google Play Store, Φωτογραφίες, Αναζήτηση, Chrome, YouTube, Gmail, Drive, Duo, Ταινίες και TV Google Play και Μουσική Google Play. Τα διάσημα GMS δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Και μεταδώστε δεδομένα στην Google κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

Η εταιρεία εξηγεί ότι αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για την αυτόματη συμπλήρωση όσων πληκτρολογείτε στη γραμμή αναζήτησης, τη βελτίωση των προτάσεων Youtube ή την επιτάχυνση των αναζητήσεών σας στους Χάρτες Google. Ω και σίγουρα για να βελτιώσετε τη συνάφεια των διαφημίσεων. Επειδή χάρη στο GMS η Google μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει έσοδα από το Android που θυμάται, το οποίο έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια συσκευές (κυρίως smartphone)! Αλλά το GMS, ή ακόμα και η επικάλυψη του χειριστή σας δεν είναι τα μόνα προβλήματα για το απόρρητό σας.

Προσαρμόστε σωστά τις ρυθμίσεις του Λογαριασμού σας Google ή διαγράψτε τον

Πιθανότατα χρησιμοποιείτε επίσης υπηρεσίες Google εκτός του smartphone σας: μηχανή αναζήτησης, Google Drive, Gmail, Hangouts … Ωστόσο, από προεπιλογή, ο λογαριασμός σας Google θυμάται πολλές πληροφορίες: ιστορικό αναζήτησης, ιστορικό φωνητικής αναζήτησης “Ok Google “, ιστορικό αναζήτησης στους Χάρτες Google, τοποθεσία … με όλα αυτά τα στοιχεία, καταλαβαίνετε γρήγορα ότι είναι δυνατόν να πάρετε μια αρκετά ακριβή ιδέα για το ποιοι είστε, ποιοι είναι οι τομείς ενδιαφέροντός σας, πολιτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις, άτομα με τα οποία βρίσκεστε σε τακτική επαφή κ.λπ.

Είναι απολύτως απαραίτητο να εξετάσετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας Google για να αποφύγετε τη συλλογή πολλών δεδομένων. Αυτό περιλαμβάνει τακτική διαγραφή του Ιστορικού σας και απενεργοποίηση της παρακολούθησης στο Η δραστηριότητά μου. Δεν υπάρχει μόνο ένα κουμπί: πρέπει να απενεργοποιήσετε αυτήν την παρακολούθηση για τον Ιστό, την τοποθεσία, τις αναζητήσεις στο YouTube, τις πληροφορίες της συσκευής… όλα ξεχωριστά. Οι συνάδελφοί μας στο PaperGeek έχουν γράψει έναν λεπτομερή οδηγό για να το επιτύχουν αυτό χωρίς υπερβολική προσπάθεια.

Κάποιος μπορεί επίσης να προτείνει τη χρήση ενός VPN, το οποίο προσθέτει ένα επίπεδο κρυπτογράφησης στα δεδομένα που περνούν μέσω του smartphone σας – παραπλανώντας την τοποθεσία σε πολλές εφαρμογές ή κατά την περιήγηση στον ιστό. Μια συμβουλή που ισχύει μόνο εάν έχετε εγγυήσεις στον πάροχο υπηρεσιών (συνήθως εάν το εν λόγω VPN είναι δωρεάν, είναι κακό σημάδι). Σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε NordVPN, ExpressVPN, Mullvad ή Cyberghost που παραμένουν τα πιο αξιόπιστα και ασφαλή VPN στην αγορά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διαγράψετε οριστικά τον λογαριασμό σας Google και να διαβάσετε τις επόμενες παραγράφους για να μάθετε πώς να βρείτε τις ίδιες εφαρμογές και υπηρεσίες, σε μια έκδοση ανοιχτού κώδικα και σεβασμό του απορρήτου σας!

Play Store, Chrome…: ποιες εναλλακτικές λύσεις για εφαρμογές και υπηρεσίες Google;

Με το ROM του κατασκευαστή σας, δεν θα μπορείτε να αποφύγετε κάθε παρακολούθηση, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να το περιορίσετε. Ξεκινά με τη χρήση εναλλακτικών λύσεων για καθεμία από τις εφαρμογές GMS. Θα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ένα πραγματικό πρόβλημα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις: αποχαιρετήστε τη σύγκλιση και τη συνέχεια της εμπειρίας χρήστη. Το Google είναι τόσο προφανές: το πρόγραμμα περιήγησης Chrome είναι το πιο χρησιμοποιούμενο στον κόσμο και χρησιμοποιούμε, σας είπαμε, πολλές υπηρεσίες Google.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές νέες εναλλακτικές λύσεις σε αυτόν τον τομέα, και γίνονται όλο και καλύτερες. Ας μιλήσουμε πρώτα για τις εφαρμογές: ακόμη και το Google Play Store μεταδίδει δεδομένα στην Google (χωρίς πραγματικά να γνωρίζει ποιες). Είναι επομένως απαραίτητο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για όλες τις εφαρμογές της σουίτας GMS. Για μερικούς είναι ευκολότερο από ό, τι για άλλους.

Google play store

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για το Play Store, το κατάστημα εφαρμογών Android της Google. Αν θέλετε να προστατεύσετε το απόρρητό σας με κάθε κόστος, προφανώς σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε το Amazon App Store με τον κίνδυνο να πέσουν τα δεδομένα σας στα χέρια του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σας προσκαλούμε αντ ‘αυτού να επιλέξετε το APK Mirror, να κατεβάσετε απευθείας APK ή το F-Droid, για να αποκτήσετε δωρεάν και εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε το εξαιρετικό Aptoide, το κατ ‘εξοχήν εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών.

Χρώμιο

Υπάρχουν πολλά προγράμματα περιήγησης στο Android που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε το Google Chrome. Προκειμένου να προστατεύσετε το απόρρητό σας από τους περίεργους, σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως το Tor Browser, το οποίο βασίζεται στο δίκτυο Onion για να εξασφαλίσετε τη σύνδεσή σας, ή ακόμα και τον περίφημο Firefox.

Gmail

Διαγράψτε πρώτα τη διεύθυνση Gmail σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια εναλλακτική υπηρεσία όπως το ProtonMail που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το MIT και το CERN σχετικά με το απόρρητο. Υπάρχει επίσης μια ομώνυμη εφαρμογή για την ανάγνωση αλληλογραφίας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις ευρωπαϊκής προέλευσης έναντι των υπηρεσιών αλληλογραφίας Google. Ας παραθέσουμε, για παράδειγμα, γαλλικές υπηρεσίες όπως La Poste, Net-C ή γερμανικές υπηρεσίες όπως η Tutanota, οι οποίες κρυπτογραφούν τα μηνύματα που αποστέλλονται.

Εικόνες

Ξεκίνησε το 2015, το Aperture Gallery για Android είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση 100% ανοιχτού κώδικα από την εφαρμογή Google Photos. Πολύ εύκολο στη χρήση, η εφαρμογή είναι εύκολη στην εκμάθηση και την προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να βρείτε το APK του ειδικά στον ιστότοπο Mirror APK ή στο Aptoide.

Μηχανή αναζήτησης Google

Αφού αγωνιζόμαστε με τα κατά προσέγγιση αποτελέσματα του DuckDuckGo, πιστεύαμε ότι ήρθε η ώρα να σας συμβουλεύσουμε για μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Το Qwant είναι μια γαλλική μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί τους χρήστες της και παρέχει αποτελέσματα ως συναφή (αν όχι περισσότερα) από το Google.

Έγγραφα Google, Spreasheet, Χάρτες, …

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, είναι απολύτως απαραίτητο να στραφούν στη Framasoft, μια ουσιαστική γαλλική ένωση, δεδομένου ότι έχει θέσει ως στόχο disgoogle το παγκόσμιο Διαδίκτυο βασίζεται μόνο σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Γι ‘αυτό, το Framasoft προσφέρει εναλλακτικές υπηρεσίες από εκείνες που προσφέρει η Google και άλλους γίγαντες που δεν σέβονται το απόρρητο: Τα Έγγραφα Google γίνονται έτσι Framapad, το Google Spreadsheet γίνεται Framacalc, το Google Doodle γίνεται Framadate, οι Χάρτες γίνονται Framacarte … Μπορείτε να συμβουλευτείτε η πλήρης λίστα αυτών των εναλλακτικών υπηρεσιών (είναι μεγάλη) απευθείας στον ιστότοπο του Framasoft. Δεν παρέχονται όλα από τον σύλλογο, ωστόσο είναι γενικά πρακτικά, εργονομικά και τακτοποιημένα.

Για να αντικαταστήσετε τους Χάρτες Google, σας συμβουλεύουμε επίσης να ρίξετε μια ματιά στους Χάρτες Qwant, που είναι διαθέσιμοι σε beta. Σε αντίθεση με τη λύση της Google, η εφαρμογή δεν παρακολουθεί την τοποθεσία ή τις κινήσεις σας.

Εγκαταστήστε ένα εναλλακτικό ROM

Μέχρι να έχετε τον πλήρη έλεγχο του ROM που είναι εγκατεστημένο στο smartphone σας, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι ότι το απόρρητό σας δεν απειλείται. Δεν είναι πάντα δυνατή η εγκατάσταση ενός εναλλακτικού ROM. Για αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείτε σε ορισμένους κατασκευαστές smartphone παρά σε άλλους. Τα Google Pixels, η Lenovo και η Motorola, το OnePlus, το Samsung Galaxy, το Sony Xperia και το Xiaomi είναι γενικά καλύτερες επιλογές από αυτήν την άποψη.

Στη συνέχεια, πρέπει να βρείτε το ROM που αντιστοιχεί στο μοντέλο σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες (συχνά περίπλοκες, χωρίς να είστε πολύ επιστήμονες) για να τα εγκαταστήσετε. Το ιδανικό είναι να πάρετε τα χέρια σας ένα καθαρό ROM AOSP, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, υπάρχουν δύο άλλες εναλλακτικές λύσεις (επίσης δεν είναι πάντα διαθέσιμες ανάλογα με το μοντέλο σας). Ας μιλήσουμε πρώτα για το LineageOS (πρώην Cyanogenmod): το οποίο διατηρούν οι εθελοντές, αυτό το πιρούνι του Android είναι μέρος αυτού που είναι πιο κοντά σε ένα καθαρό AOSP. Υπάρχει επίσης Απίστευτη αποστολή, μια πιο ασφαλή έκδοση του Android που αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του TOR.

Συμπέρασμα: το να μην παρακολουθείται πλέον η Google έχει γίνει ένα δύσκολο έργο από το αδύνατο

Τον ειδες, Το Google μπορεί να αποτραπεί από την παρακολούθηση, αλλά αυτό συνεπάγεται, εκτός από την εγκατάλειψη των λύσεων που παρέχει η Google, να αλλάξετε λίγο τις συνήθειές σας. Προφανώς, για να λειτουργήσει όλα αυτά όσο καλύτερα γίνεται, πρέπει πρώτα να επιλέξετε ένα μοντέλο smartphone που θα είναι συμβατό με το προσαρμοσμένο ROM της επιλογής σας. Θα περάσει επίσης από τα καταστήματα εφαρμογών ανοιχτού κώδικα που συχνά παρέχονται πολύ λιγότερο από το Play Store. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επίσης, θα χρειαστεί να μετατρέψετε τους συναδέλφους και τους φίλους σας να κάνουν συναλλαγές στην ίδια πλατφόρμα.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στις υπηρεσίες της Google και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Μέχρι πρόσφατα, το συμπέρασμα αυτού του αρχείου θα σας έλεγε ότι είναι σχεδόν μια αδύνατη αποστολή, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται. Ναι, θα είναι αναμφίβολα απαραίτητο να βρώσουμε τα χέρια μας βρώμικα για να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά έχει καταστεί σαφώς δυνατό να μην παρακολουθείται πλέον από την Google, χωρίς απαραίτητα να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και εσείς; παίρνεις την κατάδυση; Μοιραστείτε τη γνώμη σας με την κοινότητα στα σχόλια!