Όχι, το Facebook και το WhatsApp δεν θα παραδώσουν τα μηνύματά σας στην βρετανική αστυνομία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Σε αντίθεση με αυτό που έχει ανακοινωθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης, η συνθήκη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με άτομα που είναι ύποπτα για σοβαρές εγκληματικές πράξεις δεν θα υποχρεώνει τους άμεσους αγγελιοφόρους και τα κοινωνικά δίκτυα να σπάσουν την κρυπτογράφηση τους.

Οι αρχικές αναφορές των Bloomberg και The Times υπαινίσσονται ότι μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτούσε από τις εταιρείες τεχνολογίας να παραδώσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα και να εγκαταστήσουν σε εξωτερικούς χώρους. Και οι δύο αναφορές, επικαλούμενες εμπιστευτικές πηγές, πυροδότησαν κερδοσκοπίες και συλλέχθηκαν σε πολλά μέσα. Αλλά νέες αντιφατικές πληροφορίες έφτασαν σήμερα και σηκώνουν το πέπλο αυτής της διοικητικής απόφασης.

Διαβάστε επίσης: Το Facebook αποκλείει τώρα χρήστες που μοιράζονται τους συνδέσμους The Pirate Bay, ακόμη και ιδιωτικά

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο παραμένει άθικτη

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας έχουν πει ότι η συνθήκη στοχεύει στην επιτάχυνση μιας νομικής διαδικασίας που δίνει στα δικαστήρια και την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση σε πληροφορίες που κατέχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, μόνο στο πλαίσιο ποινικών ερευνών. Δεν θα υπήρχε ζήτημα διακοπής της κρυπτογράφησης συνομιλιών από άκρο σε άκρο.

Ο Cathcart, το αφεντικό του Whatsapp, εξέφρασε έκπληξη στις αναφορές των Bloomberg και The Times, και ανακοίνωσε δεν έχουν λάβει οδηγίες για να αλλάξουν το προϊόν τους. Το πιο δημοφιλές άμεσο μήνυμα στα κινητά επικοινωνεί πολλά για την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, προκειμένου να πείσει τους χρήστες του ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης έχουν πρόσβαση σε μηνύματα. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα απορρήτου και η εγκατάσταση ενός backdoor θα είχε αναμφίβολα καταστροφικές επιπτώσεις στον αριθμό των χρηστών αυτής της εφαρμογής.

Διαβάστε επίσης: WhatsApp – μην κάνετε κλικ σε ένα κουμπί κοινής χρήσης

Alex Stamos, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, καθορίζει ότι η συνθήκη απαιτεί πρόσβαση σε μεταδεδομένα (αριθμός τηλεφώνου, χρονικές σημάνσεις συνομιλίας, διεύθυνση IP, λίστα επαφών και εικόνα προφίλ), αλλά κανένα κρυπτογραφημένο περιεχόμενο μηνυμάτων. Χάρη στη συμφωνία, τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν πλέον να εκδίδουν εταιρείες τεχνολογίας με αξιώσεις ισοδύναμες με τα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Πηγή: Business Insider