Όχι, το Facebook και το Google δεν κατασκοπεύουν τις συνομιλίες σας για να σας εμφανίζουν διαφημίσεις

Phonandroid : actu Android et High-tech

Επιβεβαιώθηκε τώρα: οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι το Facebook, το Google ή η Apple δεν ακούνε τις συνομιλίες σας χωρίς να το γνωρίζετε από το smartphone σας για να σας δείξουν στοχευμένες διαφημίσεις. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας παραμένει διαδεδομένη στο διαδίκτυο, ωστόσο, υποκινείται από τα σκάνδαλα που έχουν αμβλύνει τη φήμη της GAFA, ιδίως του Facebook.

Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Vice τον Οκτώβριο του 2018: ο δημοσιογράφος Sam Nichols εξήγησε ότι παρατήρησε περίεργες συμπτώσεις όταν είπε ορισμένες λέξεις κοντά στο smartphone του. Συνεπώς, σχετίζεται, για παράδειγμα, με το να έχει συζητήσει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία με έναν φίλο του σε ένα μπαρ, προτού το παρατηρήσει διαφημίσεις στοχευμένες στην Ιαπωνία εμφανίστηκαν στο Facebook. Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει κάποιες δοκιμές – μιλώντας για ρούχα ή μαθήματα … Σύμφωνα με τον Sam Nichols, κάθε φορά, το Facebook του παρουσίαζε διαφημίσεις που σχετίζονται με αυτά τα θέματα.

Διαβάστε επίσης: πώς το Facebook κατασκοπεύει τους χρήστες Android με τη συμφωνία τους

Το Facebook και το Google δεν σας κατασκοπεύουν χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του smartphone σας

Όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο του Sam Nichols, βρισκόμασταν στη μέση του σκάνδαλου Cambridge Analytica. Στη συνέχεια, το Facebook δέχεται κριτική από όλες τις πλευρές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των δισεκατομμυρίων χρηστών του και γενικότερα στις επιπτώσεις του οικονομικού του μοντέλου που βασίζεται στη διαφήμιση. Στη συνέχεια, η φήμη εξαπλώνεται όπως η πυρκαγιά: το Facebook θα χρησιμοποιούσε το μικρόφωνο του smartphone για να «κατασκοπεύσει» τους χρήστες του για εμπορικούς σκοπούς – για να στοχεύσει ακόμη περισσότερες διαφημιστικές καμπάνιες.

Η ιογένεια των πληροφοριών ήταν ακόμη ισχυρότερη μετά την ανακάλυψη ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας που υπέβαλε η εταιρεία, το οποίο περιγράφει με ακρίβεια πώς το Facebook θα μπορούσε να εφαρμόσει μια τέτοια δυνατότητα. Ωστόσο, το Facebook αρνήθηκε ότι αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εκμεταλλεύεται. Και κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Mark Zuckerberg ενώπιον του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένας γερουσιαστής τον ρώτησε άμεσα εάν γίνονται τέτοιες πρακτικές, εδώ είναι η απάντησή του: εναντίονγια το οποίο μιλάτε είναι μια θεωρία συνωμοσίας για να πείτε ότι ακούμε μέσω μικροφώνων και αρχείων ήχου για στόχευση διαφημίσεων. Δεν το κάνουμε αυτό ».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα που σας προτείνουμε να διαβάσετε εδώ, Το Facebook δεν χρειάζεται πραγματικά ένα τέτοιο σύστημα για να στοχεύει διαφημίσεις από το δίκτυό του στο χιλιοστό. Αλλά για να φτάσουμε στο σπίτι, οι ερευνητές από την ειδική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Wandera, που αναφέρεται από το BBC, προσπάθησαν ακόμη να αναπαραγάγουν την εμπειρία του Sam Nichols, ως μέρος ενός αυστηρού πειραματικού πρωτοκόλλου. Δοκιμάστηκαν δύο ομάδες smartphone, με ανοιχτές όλες τις εφαρμογές Google και Facebook. Η πρώτη ομάδα τοποθετήθηκε σε ένα δωμάτιο όπου μεταδόθηκε ο ήχος των διαφημίσεων. Το άλλο ήταν σε ένα ήσυχο δωμάτιο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που μεταδόθηκαν από αυτές τις συσκευές και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η ομάδα συσκευών που εκτέθηκαν στις διαφημίσεις δεν τους έδειξε περισσότερες διαφημίσεις που σχετίζονται με τα ηχητικά κλιπ. Δεν είδαν πρόσθετο αντίκτυπο στη μπαταρία ή σημαντική αύξηση στη χρήση δεδομένων. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο James Mack, εξηγεί: “Διαπιστώσαμε ότι η χρήση δεδομένων κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν που παρατηρήθηκε κατά τη χρήση των βοηθών φωνής […] Αυτό υποδηλώνει ότι η μόνιμη καταγραφή συνομιλιών και η μεταφόρτωσή τους στο cloud δεν πραγματοποιείται σε καμία από τις δοκιμασμένες εφαρμογές ». Και προσθέστε: “Εάν συνέβαινε αυτό, θα περιμέναμε ότι η χρήση δεδομένων θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τη χρήση φωνητικών βοηθών.” Τι νομίζετε ? Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: BBC