Χωρίς άδεια Android, η Huawei θα λανσάρει το Mate 30 χωρίς εφαρμογές Google

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 5 Μαρτίου 2020 στις 15 ώρες 41 λεπτά

Η Huawei δεν θα μπορεί να διαθέσει στην αγορά το Mate 30 με άδεια Android. Το smartphone θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα στο AOSP και συνεπώς χωρίς τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένου του Play Store. Το Harmony OS δεν πρέπει να είναι έτοιμο για κυκλοφορία μέσω κινητού.

Η Huawei δεν έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται το μελλοντικό της Mate 30 με άδεια χρήσης Android και ως εκ τούτου τις σχετικές εφαρμογές και υπηρεσίες Google, συμπεριλαμβανομένου του Play Store. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν τόσο από ένα στέλεχος της Huawei όσο και από εκπρόσωπο της Google στο Reuters. Η Huawei πήρε πρόσφατα επιπλέον 90 ημέρες για να συνεργαστεί με τους αμερικανούς προμηθευτές της μετά τις κυρώσεις της κυβέρνησης Trump εναντίον της, αλλά αυτό αφορά μόνο προϊόντα που έχει ήδη κυκλοφορήσει η ομάδα. Επομένως, νέες συσκευές όπως το Mate 30 πλήττονται σκληρά από την τοποθέτηση της Huawei στη λίστα οντοτήτων.

Huawei Mate 30: χωρίς άδεια Android, χωρίς εφαρμογές Google

Σύμφωνα με το Reuters, 130 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για άδεια να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei. Κανένα δεν θα είχε γίνει αποδεκτό. “Η Huawei θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android και το οικοσύστημα εάν μας επιτρέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ”, εξηγεί ο Joe Kelly, εκπρόσωπος της κινεζικής ομάδας, στο πρακτορείο τύπου. “Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα και το δικό μας οικοσύστημα”, αυτος λεει.

Διαβάστε επίσης: Huawei, Android, ARM και Trump: ενημέρωση κατάστασης

Πρόβλημα: Η Huawei δεν σχεδίαζε να αντικαταστήσει το Android στα smartphone της και το οικιακό λειτουργικό της σύστημα, το Harmony OS δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο για αυτό. Το Harmony είναι πολλαπλών μορφών και μπορεί να προσαρμοστεί σε smartphone, αλλά προς το παρόν η ανάπτυξη επικεντρώνεται σε τηλεοράσεις, συνδεδεμένα ρολόγια και βραχιόλια, καθώς και στον οικιακό αυτοματισμό.

Είναι πιθανό ότι για το Mate 30, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 (αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να αλλάξει με αυτό το στρίψιμο), η Huawei θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το AOSP, την έκδοση ανοιχτού κώδικα του Android χωρίς υπηρεσίες Google. Αυτό θα είχε αναγκαστικά αντίκτυπο στις πωλήσεις. Τι γίνεται με το Kirin 990 SoC που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2019: βασίζεται στη βρετανική τεχνολογία ARM, μια εταιρεία που έχει συνάψει συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες και, επομένως, θεωρητικά δεν μπορεί να συνεργαστεί με την Huawei.

Πηγή: Reuters