Χρηματιστήριο: Facebook, Google, Amazon, Apple … τα GAFAM ζυγίζουν 5000 δισεκατομμύρια δολάρια

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Facebook, Google (Alphabet), Amazon, Apple και Microsoft ζυγίζει πλέον περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο της Wall Street. Ένα ρεκόρ βασισμένο στην εξαιρετική απόδοση της Apple και της Microsoft το 2019. Μαζί, αυτές οι πέντε εταιρείες αντιπροσωπεύουν κεφαλαιοποίηση 2,4 φορές υψηλότερη από όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο γαλλικό CAC 40.

gafam

Ποιος θα φανταζόταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ότι οι πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο θα ονομάζονταν Facebook, Google, Amazon, Apple και Microsoft; Τριάντα χρόνια αργότερα, η κυριαρχία τους είναι προφανής. Ένα άρθρο στο BFM Business σημειώνει ότι η κεφαλαιοποίηση αυτών των πέντε ομάδων ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Λίγο τρελό ποσό, ειδικά όταν το συγκρίνετε με αυτό που μπορείτε να το συγκρίνετε. Στη Γαλλία, αυτά τα πέντε αποθέματα αξίζουν ένα δείκτη από μόνα τους, διαφορετικά θα κοροϊδεύουν το εθνικό μας CAC 40 με συνολική κεφαλαιοποίηση 2,4 φορές υψηλότερη.

Το CAC 40, το οποίο, όπως δεν αναφέρεται στο όνομά του, συγκεντρώνει περίπου πενήντα από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες, αλλά περιλαμβάνει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες όπως η LVMH (212,407 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση), Σύνολο (130,953 δισεκατομμύρια ευρώ) , L’Oréal (146,773 δισεκατομμύρια ευρώ), Sanofi (114,643 δισεκατομμύρια ευρώ) ή ακόμη και Airbus (104,601 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακόμη και ως ισχυρές, οι εταιρείες του ευρετηρίου δεν παίζουν πραγματικά στο ίδιο γήπεδο. Η Apple αντιπροσωπεύει 1.320 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, Microsoft 1.210 δισεκατομμύρια δολάρια? 943 δισεκατομμύρια $ Amazon και Alphabet (Google), 939 δισεκατομμύρια $.

Το Facebook φέρνει το πίσω μέρος με κεφαλαιοποίηση μόλις 598 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο του LVMH. Το γεγονός ότι αυτές οι 5 εταιρείες έχουν ξεπεράσει αυτό το συμβολικό και εντυπωσιακό όριο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εξαιρετική απόδοση της Apple και της Microsoft το 2019. Η εταιρεία Tim Cook έχει γίνει ο πιο ισχυρός όμιλος στις Ηνωμένες Πολιτείες με αύξηση 101% κατά τη διάρκεια του έτους. Ακολούθησε αύξηση κατά 55% την ίδια περίοδο για τη Microsoft.

Διαβάστε επίσης: Φόρος GAFAM – το G7 βρίσκει συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων

Ωστόσο, εάν παραμείνει στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς των ΗΠΑ, η Apple βρήκε την κυριαρχία της μετά την IPO του ισχυρού ομίλου πετρελαίου Saudi Saudi Aramco τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς ο όμιλος από μόνο του έχει κεφαλαιοποίηση 1840 δισ. δολάρια, μόλις!

πηγή: BFM Business