Φόρος GAFAM: το G7 βρίσκει συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το G7 Finance έχει καταλήξει σε συμφωνία για τη φορολογία των ψηφιακών γίγαντων. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός φόρου GAFAM, ο οποίος μόλις εγκρίθηκε στη Γαλλία, στο επίπεδο του ΟΟΣΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά υποχώρησαν.

Πίστωση: SmartGov / Flickr

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει αυτήν την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έχουν βρει συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων, αναφέρει το Reuters, το οποίο ανέφερε ο Le Figaro. Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στο Chantilly, βόρεια του Παρισιού. “Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων που θέτει η ψηφιακή οικονομία”, καλωσόρισε τη γαλλική Προεδρία στο τέλος αυτού του G7 Finances. Είναι η Γαλλία που πραγματοποίησε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο και κατάφερε να πείσει τους ομολόγους της για την ανάγκη ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο θα είναι πλέον σε θέση να συζητηθεί στον ΟΟΣΑ.

Φόρος GAFAM: Η Γαλλία πείθει το G7 να αναλάβει δράση

“Είναι η πρώτη φορά που τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν σε αυτήν την αρχή” του “Φορολογικές δραστηριότητες χωρίς φυσική παρουσία, ιδίως ψηφιακές δραστηριότητες”αντέδρασε ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι ήδη αυτός που προέρχεται από τον φόρο GAFAM που πρέπει να επιστρέψει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Γαλλία σε δύο χρόνια. Αυτό ισχύει για ομάδες που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών, ιδίως συνδεδεμένες με τη διαφήμιση, από τις ψηφιακές τους δραστηριότητες. Αφορούν εταιρείες, γαλλικές ή ξένες, που συγκεντρώνουν περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 25 εκατομμυρίων ευρώ στη γαλλική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης: Φόρος GAFAM: η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία συμφωνούν τελικά, το κείμενο θα εγκριθεί

Η πρόκληση ήταν να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν πολύ απρόθυμες εδώ και χρόνια να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι περισσότερες εταιρείες που πρέπει να μεταβούν στο ταμειακό μητρώο έχουν την αμερικανική σημαία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα για το γαλλικό φορολογικό νομοσχέδιο GAFAM, πιστεύοντας ότι το έκαναν “Αθέμιτα στοχεύει αμερικανικές εταιρείες”. Αλλά ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Γαλλίας και να ενεργήσουν σε εθνικό επίπεδο, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις εντός τον ΟΟΣΑ.

Πηγή: Le Figaro