Φόρος GAFAM: οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν έρευνα για το γαλλικό νομοσχέδιο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το φορολογικό νομοσχέδιο GAFAM, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί στη Γαλλία, δεν περνά από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι το μέτρο απευθύνεται στις μεγάλες αμερικανικές ψηφιακές ομάδες. Αφού απειλούσε ήδη αντίποινα, η κυβέρνηση διέταξε έρευνα από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με το γαλλικό νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ψηφιακών γίγαντων, γνωστών ως φόρος GAFAM, αναφέρει ο Le Figaro. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από τη γαλλική Γερουσία [jeudi 11 juillet 2019], στοχεύει άδικα αμερικανικές εταιρείες », δήλωσε ο Robert Lighthizer, εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Φόρος GAFAM: οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν έρευνα

“Ο Πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτής της νομοθεσίας και να προσδιορίσουμε εάν είναι διακριτική ή παράλογη και αν συνιστά επιβάρυνση ή περιορισμό στο εμπόριο των ΗΠΑ”., Ο Lighthizer συνεχίζει. Ως υπενθύμιση, αυτό είναι ένα μέτρο του οποίου ο στόχος είναι να δημιουργηθούν μεγάλες ομάδες που δημιουργούν σημαντικό κύκλο εργασιών στη Γαλλία, αλλά οι οποίες ξεφεύγουν από το φόρο μέσω τεχνικών βελτιστοποίησης της φορολογίας.

Διαβάστε επίσης: Φόρος Γκάφα: Η Ουάσιγκτον απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα

Ο φόρος 3% θα εφαρμοστεί αναδρομικά την 1η Ιανουαρίου 2019 σε ομάδες που κερδίζουν περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνή έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των 25 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, για τις ψηφιακές τους δραστηριότητες (διαφήμιση είναι ιδιαίτερα στοχευμένο). Ο φόρος θα εγκαταλειφθεί εάν βρεθεί συμφωνία σε κοινοτικό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση ή ΟΟΣΑ).

Στο τέλος Ιουνίου 2019, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία συμφώνησαν για το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου GAFAM. Στις 4 Ιουλίου, η Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Ιουλίου, είναι η σειρά της Γερουσίας να την επικυρώσει με σκοπό την τελική έγκριση στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: Le Figaro