Φόρος GAFA: Το Facebook, το Google και άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους σε κάθε χώρα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η φορολογία της GAFAM σε διεθνές επίπεδο έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα: οι χώρες του ΟΟΣΑ αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες του διακρατικού εμπορίου, έτσι ώστε οι διεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους σε κάθε χώρα όπου πραγματοποιούν πωλήσεις. Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών αναμένεται να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.

Phonandroid

Τα νέα πρέπει να ευχαριστούν τον Υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire, πολύ δραστήριος σε αυτό το αρχείο. Οι χώρες του ΟΟΣΑ αποφάσισαν στην πραγματικότητα να ξαναγράψουν μέρος των κανόνων σχετικά με τη φορολογία των διεθνικών επιχειρήσεων. Οι κανόνες είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένοι από την άνοδο των διαδικτυακών γίγαντων. “Το τρέχον σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν θα επιβιώσουμε εάν δεν αφαιρέσουμε τα σημεία έντασης”, εξηγεί έναν εκπρόσωπο του ομίλου κρατών.

Facebook, Google, Apple… όλοι σύντομα θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους στις χώρες όπου εμπορεύονται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους

Η ιδέα είναι να δοθεί περισσότερη δύναμη στις κυβερνήσεις και τα κράτη σε θέματα φορολογίας απέναντι σε διεθνείς εταιρείες που ωθούν τους ισχύοντες κανόνες στα όριά τους. Το Google, το Amazon, το Facebook, η Apple ή ακόμη και η Microsoft διπλασιάζουν πράγματι τη φαντασία τους για να καταγράψουν τα διεθνή κέρδη και την πνευματική ιδιοκτησία τους σε χώρες με ευέλικτη φορολογία, όπως η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος σκοπεύει να συζητήσει τις προτάσεις του στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτήν την αναδιατύπωση των κανόνων, με εξαίρεση φυσικά ορισμένα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα που συμμετείχαν στις προσπάθειες «δ». «φορολογική βελτιστοποίηση» αυτών των εταιρειών. Από την πλευρά τους, οι ενδιαφερόμενοι συχνά υπερασπίστηκαν λέγοντας ότι πληρώνουν κυρίως φόρους όπου δημιουργούν αξία – αυτό είναι για παράδειγμα η γραμμή άμυνας της Apple.

Η εταιρεία Cupertino έχει επίσης παγιδευτεί σε μια σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιρλανδίας, η οποία θα μπορούσε να της κοστίσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Η Google, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον Bercy για να τακτοποιήσει την κατάστασή του. Η Amazon έχει διαταχθεί να πληρώσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου 250 εκατομμύρια ευρώ σε παρόμοια υπόθεση. Ωστόσο, η εταιρεία του Jeff Bezos εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ “Είναι ένα βήμα μπροστά”.

Πηγή: 9to5Google