Φόρος GAFA: Ο Trump δεν θα επιτρέψει στη Γαλλία να φορολογήσει αμερικανικές εταιρείες

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η φορολογία της GAFA συνεχίζει να κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύεται: ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέμεινε ότι δεν θα «αφήσει τη Γαλλία να φορολογήσει τις αμερικανικές εταιρείες» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019. Σύνοδος κορυφής κατά την οποία ο Τραμπ δεν δίστασε να επικρίνει τον Γάλλο ομόλογό του, ακόμη και να προτείνει την αποχώρηση της Γαλλίας από τον οργανισμό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο / Συντελεστές: Συνθήκη του Βορειοατλαντικού ΝΑΤΟ μέσω του Flickr

Σας μιλήσαμε γι ‘αυτό σήμερα το πρωί: το αμερικανικό εμπορικό γραφείο εξέδωσε τα συμπεράσματα της έρευνάς του σχετικά με τη γαλλική φορολογία της GAFA. Όπως περίμεναν πολλοί παρατηρητές (ξεκινώντας από τον Bruno Le Maire), αυτά τα συμπεράσματα αντλούν κόκκινες σφαίρες από τη νομοθεσία που θεωρείται «Δυσανάλογο, προστατευτικό και μεροληπτικό». Ξαφνικά, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε φόρους σε γαλλικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του τυριού, έως και το 100% της αξίας των αγαθών.

Στη συνέχεια, πήγε στο Λονδίνο όπου διεξάγεται μια αρκετά τεταμένη σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πράγματι εκτιμήσει μερικές ημέρες νωρίτερα το Ο οικονομολόγος ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου» – ένας τρόπος έκφρασης της απογοήτευσής του μετά την Τουρκία, μέλος του οργανισμού, αποφάσισε μονομερώς να εισέλθει στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο, με την υποστήριξη Ηνωμένες Πολιτείες. Ξαφνικά ο ενοικιαστής του Λευκού Οίκου δεν δίστασε να κάνει κάποια δυσάρεστα σχόλια προς την κατεύθυνση της χώρας, η οποία ωστόσο είναι ο παλαιότερος σύμμαχός της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε έτσι ότι αυτός “Δεν θα αφήσω τη Γαλλία να φορολογήσει γαλλικές εταιρείες” και απείλησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για φορολογία “Γαλλικά κρασιά και όλα τα υπόλοιπα” σύμφωνα με Ρόιτερς. Ενώ προκαλεί επίσης το άλλο θέμα που ενοχλεί: το σχόλιο του Emmanuel Macron. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, το να πούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό είναι “Πολύ, πολύ δυσάρεστη δήλωση” : «Το ΝΑΤΟ έχει έναν αξιέπαινο στόχο. Νομίζω ότι είναι πολύ προσβλητικό ». Και για να προσθέσετε λίγο αργότερα: “Τον παρακολουθώ [Macron] και λέω ότι χρειάζεται περισσότερο το ΝΑΤΟ από οποιονδήποτε, και όμως τον βλέπω να διαλύεται [avec l’OTAN]. Αυτό με εκπλήσσει “.

Διαβάστε επίσης: η Τσεχική Δημοκρατία θα φορολογήσει τους γίγαντες του διχτυού στο 7%, πολύ περισσότερο από ό, τι στη Γαλλία (και δεν υπάρχουν κυρώσεις στον ορίζοντα)

Πριν επιμείνετε: “Βλέπω τη Γαλλία να φεύγει [de l’OTAN]… Το βλέπω να διαλύεται ». Σαν να είδε ξαφνικά στο σχόλιο του Macron το σημάδι μιας επερχόμενης αποχώρησης από τη Γαλλία από τον οργανισμό …