Φόρος GAFA: Ο Τραμπ απειλεί αντίποινα για το γαλλικό κρασί, απαντά ο Μπρούνο Λε Μάιρ

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η ψηφοφορία για τον φόρο GAFA στη Γαλλία ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να αντιδράσει έντονα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο οποίος απείλησε τη Γαλλία με αντίποινα για το γαλλικό κρασί. Στη διαδικασία αυτή, ο Υπουργός Οικονομίας μίλησε στα Γαλλικά και Αγγλικά, για να τονίσει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποσυρθεί όταν οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια διεθνή φορολογία θα ήταν επιτυχημένες.

Συντελεστές: Twitter

Η ψηφοφορία σχετικά με τον φόρο επί ξένων ψηφιακών γιγάντων στη Γαλλία έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ να αντιδράσει στο τέλος της εβδομάδας. Δεν δίστασε να απειλήσει τους Γάλλους αμπελουργούς με νέο φόρο σε μια σειρά από δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της δήλωσης σε δημοσιογράφους από το Oval Office: «Η Γαλλία επιβάλλει φόρο στις επιχειρήσεις μας, το γνωρίζετε, και αυτό είναι κακό. Είναι λάθος να κάνουμε, δεν έπρεπε να το έκαναν… Πάντα προτιμούσα αμερικανικά κρασιά από γαλλικά κρασιά. Παρόλο που δεν πίνω κρασί. Μου αρέσει ο τρόπος που φαίνονται, εντάξει; ”

Φόρος GAFA: Ο Μπρούνο Λε Μάιρ απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτές οι δηλώσεις ανάγκασαν τον Μπρνο Λε Μάιρ να αντιδράσει το Σάββατο στα Γαλλικά και Αγγλικά. Έτσι, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο φόρος GAFA “Δεν στοχεύει συγκεκριμένα τις εισαγωγές των ΗΠΑ – στοχεύει σε όλες τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ [dans le monde dont 25 millions sur le sol français, ndlr]. Μπορεί να είναι αμερικανικές εταιρείες, μπορεί επίσης να είναι ευρωπαϊκές εταιρείες, και μπορεί επίσης να είναι κινεζικές εταιρείες. Επομένως, δεν υπάρχει βούληση από μέρους μας να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αμερικανικές εταιρείες ».

Στη συνέχεια, ο Bruno Le Maire προσθέτει ότι η Γαλλία «Πάντα είπε πολύ ξεκάθαρα ότι μόλις υπάρξει διεθνής απόφαση για την ψηφιακή φορολογία, θα αποσύρουμε τον εθνικό μας φόρο. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί κίνητρο για όλους να επιταχύνουν τις εργασίες για μια καθολική λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων ». Η επόμενη σύνοδος κορυφής της G7, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπιαρίτζ από 24 έως 26 Αυγούστου 2019, πιθανότατα θα κυριαρχείται από το ζήτημα αυτού του φόρου, του οποίου τα περιγράμματα αρχίζουν να διαμορφώνονται. Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι ήταν έτοιμος “Να δουλεύεις μαζί με” οι Αμερικανοί σε αυτό το ζήτημα.

Πηγή: Le Figaro, Twitter