Φόρος GAFA: οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να υπερβάλλουν γαλλικά προϊόντα έως και 100%

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο γαλλικός φόρος GAFA προκαλεί την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία απειλεί να υπερβάλει τα γαλλικά προϊόντα έως και 100%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο γαλλικός φόρος GAFA είναι παράλογος, προστατευτικός και μεροληπτικός στα συμπεράσματα μιας έρευνας που παρουσιάστηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2019. Η Γαλλία δεν είναι ο μόνος σύμμαχος που στοχεύει η οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς Νωρίτερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι τα τιμολόγια θα επανέλθουν σε χάλυβα και αλουμίνιο Βραζιλίας και Αργεντινής. Και απειλεί άλλες χώρες της Ευρώπης να εξετάσουν την υπόθεσή τους.

Γαλλικό κρασί και τυρί / Συντελεστές: Pixabay

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας περίμεναν με ανυπομονησία στη Γαλλία – και φαίνεται ότι οι φόβοι ήταν δικαιολογημένοι. Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2019 Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των Η.Π.Α. (USTR) υπολόγισε ότι ο φόρος GAFA που στοχεύει στην επιβολή 3% του κύκλου εργασιών ξένων γίγαντων που είναι παρόντες στη Γαλλία ήταν πράγματι “Παράλογο, προστατευτικό και μεροληπτικό”. Η USTR πιστεύει ότι αυτός ο φόρος είναι“Δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και συνιστά αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τις αμερικανικές εταιρείες που επηρεάζονται”.

Ένα συμπέρασμα που ελήφθη θετικά και από τις δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. Ως αντίποινα, η κυβέρνηση Trump πρότεινε, συνεπώς, την άρση νέων δασμών στο ισοδύναμο 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές γαλλικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τυριών, κραγιόν, τσαντών Roquefort και άλλων. αφρώδη κρασιά. Το ποσό αυτού του φόρου θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100% της αξίας των σχετικών προϊόντων. Σημειώνεται ωστόσο ότι προς το παρόν, η αμερικανική διοίκηση φαίνεται να ελευθερώνει το παραδοσιακό κρασί, το οποίο έχει ήδη επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο μιας άλλης διαφοράς που αφορά ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που καταβάλλονται στην Airbus.

Θεωρητικά, αυτά τα νέα τελωνειακά εμπόδια θα μπορούσαν να αρχίσουν να ισχύουν από τα μέσα Ιανουαρίου. Πρέπει ωστόσο να λάβουν την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ που συναντήθηκε με τον Εμμανουήλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο – μια σύνοδο κορυφής που είχε ήδη πολλές ένταση. Αυτή η νέα ακολουθία φαίνεται να στοχεύει ευρύτερα στην αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στους συμμάχους του. Νωρίτερα, ο Trump ανακοίνωσε ότι οι δασμολογικές απαλλαγές που χορηγήθηκαν στη Βραζιλία και την Αργεντινή στον χάλυβα που εφαρμόστηκαν από το 2018 θα ακυρωθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προτείνει ότι εξετάζονται παρόμοια μέτρα κατά της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας – τρεις χώρες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα της Γαλλίας με την εισαγωγή ενός φόρου που στοχεύει τους γίγαντες του Διαδικτύου. Ο φόρος GAFA είναι ένας φόρος επί των κερδών ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Στόχος του είναι να αποτρέψει αυτές τις εταιρείες από το να ξεφύγουν από το φόρο μέσω διαφόρων μεθόδων βελτιστοποίησης της φορολογίας, ενώ οι αμερικανοί γίγαντες έχουν συνηθίσει να ιδρύουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Ιρλανδία, μια χώρα με ευνοϊκή φορολογία.

Διαβάστε επίσης: Φόρος GAFAM – το G7 βρίσκει συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων

Ωστόσο, ο γαλλικός φόρος GAFA εισήχθη σε προσωρινή βάση, ενώ περιμένει να ψηφιστεί ένας παρόμοιος φόρος στον ΟΟΣΑ. Ωστόσο, όλα φαίνεται να δείχνουν σε αυτό το στάδιο ότι η Ουάσιγκτον μάλλον θέλει να αναβάλει αυτό το φορολογικό σχέδιο έως τα ελληνικά ημερολόγια.

Πηγή: The Guardian