Φωτογραφία στο smartphone: Οι αισθητήρες 64 MP είναι άχρηστοι σύμφωνα με τον Zeiss

Phonandroid : actu Android et High-tech

Οι 64 MP αισθητήρες φωτογραφιών smartphone που φθάνουν στην αγορά δεν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Zeiss, τον ειδικό φωτογραφίας. Υπολογίζει ότι οι σημερινές μονάδες 40 MP είναι ήδη περισσότερο από επαρκείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καιρός να βάλουμε τους πόρους του ανάπτυξη στην υπηρεσία λογισμικού και υπολογιστικής φωτογραφίας παρά για υλικό.

Το Nokia 9 Pureview και οι 5 αισθητήρες φωτογραφιών του

Ο αγώνας megapixel μεταξύ κατασκευαστών smartphone είναι περιττός σύμφωνα με τον Michael Kaschke, CEO της Zeiss. Το αφεντικό της εξειδικευμένης εταιρείας στη φωτογραφία, στην οποία οφείλουμε, μεταξύ άλλων, τον εκπληκτικό πενταπλάσιο αισθητήρα φωτογραφιών του Nokia 9 PureView, πιστεύει ότι υπάρχει “Ένα όριο στο τι μπορεί να φτάσει η κάμερα ενός τηλεφώνου”, και ότι δεν πολλαπλασιάζουμε το PM μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.

Φωτογραφία smartphone: Το Zeiss εστιάζει στην υπολογιστική φωτογραφία περισσότερο από τον αριθμό των megapixel

Εξηγεί ότι ο νέος αισθητήρας 64 megapixel που παρουσιάστηκε από τη Samsung είναι υπερβολικός και ότι το 40 MP που έγινε γρήγορα πρότυπο είναι “Ήδη περισσότερο από αρκετό”. Ως υπενθύμιση, η Xiaomi Redmi έχει ήδη πειράξει ένα smartphone με κάμερα 64 MP. Ditto για τον νέο αναδυόμενο παίκτη της βιομηχανίας Realme που δημοσίευσε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν αισθητήρα 64 MP. Θα πρέπει να δούμε τα πρώτα smartphone που ξεκίνησαν σε αυτήν την ενότητα τις επόμενες εβδομάδες. Και ήδη μιλάμε για αισθητήρες φωτογραφιών 108 MP και οπτικό ζουμ 10x σε κινητό για το 2020.

Σύμφωνα με τον Michael Kaschke, για να βελτιωθεί η ποιότητα των φωτογραφιών που λαμβάνονται από smartphone, είναι απαραίτητο να στραφείτε σε λογισμικό και όχι σε υλικό. “Αναπτύσσουμε λογισμικό υπολογιστικής φωτογραφίας”, αυτος λεει. Πιστεύουμε ότι θα βελτιστοποιήσουμε τέλεια τον συνδυασμό μεταξύ πολλαπλών αισθητήρων και λογισμικού. Για αυτόν, το Nokia 9 Pureview προσφέρει μια από τις καλύτερες οπτικές επιδόσεις στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί πλέον σήμερα. Χάρη επίσης στην υπολογιστική φωτογραφία, τα Google Pixels παράγουν τρομερά φωτοφόρα παρά την παρουσία ενός μόνο αισθητήρα, που δεν είναι ντυμένος με megapixel. Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις προσπάθειες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zeiss προειδοποιεί: δεν είναι αύριο την προηγούμενη μέρα που τα smartphone θα προσφέρουν ποιότητα ίση με τις επαγγελματικές κάμερες.

Πηγή: The Indian Express