Τράπεζα απάτη: ένα κλικ σε ένα SMS και ο λογαριασμός σας αδειάζεται!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 22 Νοεμβρίου 2019 στις 17 ώρες 21 λεπτά

Μέσω ενός συνδέσμου που αποστέλλεται στο κινητό σας, ξεκινά η απάτη. Εάν κάνετε κλικ σε αυτό, θα μπορούσατε γρήγορα να εξαντληθείτε από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Τίποτα δεν είναι καινούργιο στο πεδίο των απάτων, η τεχνική υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά το φαινόμενο αυξάνεται και τα ποσά που κλέβονται είναι όλο και πιο σημαντικά.

Εδώ, δεν υπάρχει ζήτημα απάτης με την τραπεζική κάρτα που χρησιμοποιεί κλεμμένους αριθμούς. Όχι, μάλλον στον τραπεζικό λογαριασμό σας πραγματοποιείται η απάτη. Τίποτα καλύτερο από το να χρησιμοποιείς απευθείας στην πηγή. Όταν λάβετε ένα μήνυμα στο κινητό σας από έναν ξένο, που σας ζητά να κάνετε κλικ σε αυτό για να δείτε μια ιστοσελίδα, μην κάνετε κλικ σε αυτήν. Εάν το κάνατε ποτέ, το smartphone σας ενδέχεται να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό. Ο αποστολέας αυτού του συνδέσμου μπορεί μερικές φορές να είναι ομοιόμορφος προσποιηθείτε ότι είστε η τράπεζά σας. Και μόλις συνδεθείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό, το κακόβουλο λογισμικό θα καταγράψει όλα τα δεδομένα σύνδεσής σας και να τα μεταδώσετε στον χάκερ που δημιούργησε το δόλιο μήνυμα. Τότε θα είναι αρκετό για αυτόν συνδεθείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό για να τον αδειάσετε εντελώς.

Η απάτη SMS δεν είναι νέα, αλλά η ανάπτυξή της είναι όλο και πιο ανησυχητική. Σύμφωνα με την AFUB (Γαλλική Ένωση Χρηστών Τραπεζών), αυτό είναι το δεύτερο θέμα καταγγελίας που ο σύλλογος εγγράφεται επί του παρόντος. Μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2019, οι αρχές εντόπισαν 61.000 κρούσματα λοίμωξης, αύξηση 40% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Εάν είστε το θύμα μιας τέτοιας απάτης, πώς μπορείτε να ανακτήσετε το κλεμμένο ποσό;

Εάν αυτός ο τύπος απάτης επανέλθει στο τραπέζι, αυτό οφείλεται επίσης στο ότι το μέσο ποσό απάτης αυξάνεται: σήμερα, είναι κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ. Παρόλο που οι καταναλωτές επηρεάζονται κυρίως από αυτήν την απάτη, φαίνεται ότι στοχεύει συγκεκριμένες τράπεζες συγκεκριμένα και αλλάζει τακτικά τα θύματα, κάθε 6 μήνες ή κάθε χρόνο.

Τι να κάνετε σε περίπτωση απάτης; Ο Serge Maitre, ο πρόεδρος της AFUB, το εξηγεί αυτό σταματήστε αμέσως όλες τις τραπεζικές μεταφορές. Είναι τότε απαραίτητοστείλτε μια καταχωρημένη επιστολή στην εταιρεία σας για να εξηγήσετε την απάτη. 90 εκατομμύρια επιστράφηκαν από τις τράπεζες το 2018, όπως εξηγείται στην ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου για την ένταξη των τραπεζών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το AFUB για να σας βοηθήσουμε στις διαδικασίες σας. Ωστόσο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν επιστραφεί ακόμη στα θύματα. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη προσφυγή: παραπέμψτε την υπόθεση στο δικαστήριο. Η διαδικασία είναι μεγάλη, αλλά μπορεί να σας ευνοήσει, όπως μας υπενθυμίζει ο Serge Maitre.

Πηγή: RTL