Το SpaceX θέλει να εκτοξεύσει 30.000 περισσότερους δορυφόρους για να συνδέσει τη Γη σε πολύ υψηλή ταχύτητα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η SpaceX μόλις ζήτησε εξουσιοδότηση για την εκτόξευση 30.000 επιπλέον δορυφόρων στο πλαίσιο του έργου Starlink που στοχεύει να συνδέσει ολόκληρο τον πλανήτη, παντού, σε πολύ υψηλή ταχύτητα. Το αρχικό έργο ήταν να έχει μόνο 12.000 δορυφόρους. Οι νέες απαιτήσεις, σε χαμηλή τροχιά, δεν είναι χωρίς να θέτουν ορισμένους κινδύνους, ιδίως για τους αστροναύτες του ISS.

Πίστωση: Phonandroid

Ο αστερισμός των δορυφόρων Starlink που ξεκινά να ξεκινά η Elon Musk θα μπορούσε να φτάσει έως και 42.000 δορυφόρους συνολικά. Σε κάθε περίπτωση είναι το νέο αναθεωρημένο έργο του Space X, το οποίο μόλις ζήτησε από την Αμερικανική FCC να εκτοξεύσει 30.000 επιπλέον δορυφόρους από τους 12.000 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Συνολικά, η SpaceX έχει υποβάλει 20 αιτήσεις, καθεμία με 1.500 δορυφόρους που προορίζονται να τοποθετηθούν σε χαμηλές τροχιές, μεταξύ 330 χλμ και 580 χλμ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το SpaceX διαπιστώνει ότι 12.000 δορυφόροι δεν θα είναι αρκετοί: ο τελικός αστερισμός θα έχει… 42.000!

Το SpaceX εξηγεί στο MIT Technology Review: «Η ζήτηση για σταθερή και γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ειδικά για εκείνους με ανύπαρκτη, υπερτιμημένη ή ασταθή συνδεσιμότητα, γι ‘αυτό το SpaceX λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα του Δίκτυο Starlink καθώς και πυκνότητα δεδομένων για την κάλυψη της αύξησης των αναμενόμενων αναγκών των χρηστών ».

Φαίνεται ότι η SpaceX σκοπεύει να φτάσει στο τέλος αυτού που θα του επέτρεπε τέτοια δικαιώματα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, μια εταιρεία που υποβάλλει αίτηση τροχιάς έχει περίοδο 7 ετών για να την τιμήσει με έναν λειτουργικό δορυφόρο για τουλάχιστον 90 ημέρες. Διαφορετικά, τα δικαιώματα θα επανέλθουν στο τραπέζι. Το SpaceX έχει ήδη αρχίσει να βάζει τον αστερισμό των δορυφόρων του σε τροχιά.

Έχουν γίνει δύο εκτοξεύσεις μέχρι στιγμής: η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2019 με τροχιά δύο δορυφόρων. Η δεύτερη στις 24 Μαΐου 2019 με ταυτόχρονη τροχιά 60 δορυφόρων. Η επόμενη κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες στις 17 Οκτωβρίου 2019. Θα ακολουθήσει μια 4η κυκλοφορία στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης: Η Amazon αναμένει εξουσιοδότηση για την εκκίνηση 3.236 δορυφόρων για την έναρξη μιας παγκόσμιας προσφοράς πρόσβασης στο Διαδίκτυο όπως το SpaceX

Εκτός από τον πιθανό πολλαπλασιασμό των διαστημικών ροών γύρω από τον πλανήτη, το γεγονός ότι η Elon Musc σκοπεύει να εκτοξεύσει 30.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά εγείρει πρακτικά και θέματα ασφάλειας. Το ISS, για παράδειγμα, λειτουργεί σε υψόμετρο μεταξύ 408 και 410 km. Τι πρέπει να αναρωτηθείτε εάν το έργο δεν αποτελεί κίνδυνο για τους αστροναύτες του σταθμού.

Πηγή: MIT Technology Review