Το SMS για επικύρωση πληρωμών στο Διαδίκτυο, τελείωσε: και τώρα;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το SMS επικύρωσης αγοράς, που ονομάζεται επίσης πιστοποιητικός κωδικός, είναι τις τελευταίες ημέρες του. Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 και σταδιακά, νέα μέτρα ασφαλείας θα αντικαταστήσουν αυτό το περίφημο μήνυμα που έστειλε η τράπεζά σας. Τι θα αλλάξει;

Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά στο Διαδίκτυο, η τράπεζά σας σας στέλνει ένα SMS για να την επικυρώσετε. Λοιπόν, αυτό ήταν πριν. Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019, αυτό το σύστημα θα αρχίσει να εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τον Les Echos, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις τράπεζες να βρουν μια νέα συσκευή πληρωμής, θεωρώντας ότι το SMS δεν ήταν πλέον αρκετά ασφαλές.

Μια σταδιακή εφαρμογή

Εάν το κείμενο αρχίσει να ισχύει στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, η εφαρμογή θα είναι πιο σταδιακή. Η επικύρωση SMS αντιπροσωπεύει το 40% των διαδικτυακών συναλλαγών, εξηγεί το Banque de France. Οι οργανισμοί πληρωμών έχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 να προσφέρουν “Ενισχυμένες λύσεις ελέγχου ταυτότητας”. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, οι παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα ενημερωμένη πλατφόρμα “3D-Secure”. Αυτές οι καθυστερήσεις ανησυχούν τους παίκτες της αγοράς. Ο Loÿs Moulin, Διευθυντής Ανάπτυξης της Cartes Bancaires CB εξηγεί στον Les Echos:

Είναι αδιανόητο να φανταστούμε ότι σε ένα χρόνο, θα γενικεύσουμε και τις νέες ισχυρές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας και θα εκπαιδεύσουμε όλους τους καταναλωτές να τις χρησιμοποιούν αντί για τον εφάπαξ κωδικό πρόσβασης SMS.

Τι θα αντικαταστήσει το SMS;

Ποια τεχνολογία θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει αυτήν τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας; Οι παράγοντες της αγοράς πειραματίζονται με διάφορες λύσεις. Το πιο προηγμένο είναι τραπεζικές εφαρμογές. Ορισμένες τράπεζες προσφέρουν ήδη επικύρωση μέσω ειδοποίησης που αποστέλλεται στο smartphone. Εισάγοντας έναν κωδικό ή χρησιμοποιώντας τις νέες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας (αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώριση προσώπου), η πληρωμή επικυρώνεται. Η διαδικασία παραμένει κουραστική και οι χειριστές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν βιομετρική επικύρωση απευθείας κατά τη στιγμή της πληρωμής, χωρίς να περάσει από τις εφαρμογές.

Άλλες λεωφόροι είναι υπό μελέτη όπως τη δυνατότητα εκχώρησης αποκλειστικού κώδικα σε κάθε καταναλωτή επιτρέποντάς του να κάνει τις αγορές του διαδικτυακά. Προς το παρόν, όλα είναι ακόμη αρκετά ασαφή, σε βαθμό που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τραπεζών (ΕΑΤ) αποφάσισε να χορηγήσει “Περιορισμένος επιπλέον χρόνος”, χωρίς να δοθεί ακριβής ημερομηνία.

Πηγή: Les Echos