Το smartphone μου δεν φορτίζει πλέον: οι συμβουλές μας για την επισκευή του

Phonandroid : actu Android et High-tech

Οι μπαταρίες είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά εύθραυστο και απρόβλεπτο στοιχείο του smartphone. Εάν οι εκρήξεις είναι οι πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν άλλες ταλαιπωρίες ακόμη και στην περίπτωση της κανονικής χρήσης. Όπως για παράδειγμα ένα smartphone που δεν φορτίζει πλέον. Αλλά προτού σκεφτείτε τα χειρότερα, ξέρετε ότι υπάρχουν τρόποι να το διορθώσετε.

Μπορεί να σας είχε συμβεί πριν, το smartphone απενεργοποιείται ξαφνικά και δεν μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά. Όταν το συνδέετε για να το φορτίσετε ξανά, δεν υπάρχει αντίδραση. Σε αυτήν την περίπτωση τείνουμε να πανικοβάλλουμε και να λέμε στον εαυτό μας ότι είναι καλό να αλλάζουμε την μπαταρία ή το smartphone.

Προτού φτάσουμε εκεί, συνιστώνται μερικοί χειρισμοί για να προσπαθήσετε να διορθώσετε ένα τηλέφωνο που δεν φορτίζει πλέον. Ενώ περιμένουμε την άφιξη απεριόριστων μπαταριών διάρκειας ζωής, έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση. Πρώτα, να είστε υπομονετικοί με το φορτίο. Μια τελείως αποφορτισμένη μπαταρία μπορεί να διαρκέσει αρκετά δεκάδες λεπτά πριν από την αύξηση της ενέργειας επιτρέποντάς της να εμφανίσει την οθόνη.

Το smartphone σας δεν φορτίζει πλέον; Ελέγξτε την μπαταρία σας

Φαίνεται προφανές και όμως σε πανικό όλοι δεν το σκέφτονται απαραίτητα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα smartphone με αφαιρούμενη μπαταρία είναι όλο και πιο σπάνιες, μάλλον ανύπαρκτες. Είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε ότι έχετε ένα smartphone του οποίου η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη.

Αλλά αν είστε αρκετά τυχεροί που έχετε ένα, τότε αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να σας βοηθήσει. Ξεκινήστε λοιπόν αφαιρώντας την μπαταρία και ελέγχοντας τη γενική της κατάσταση. Κοιτάξτε προσεκτικά για να δείτε αν έχει παραμόρφωση, εάν δεν διογκώνεται. Εάν η μπαταρία φαίνεται καθαρή, αφήστε την να παραμείνει για λίγα λεπτά. Τοποθετήστε το ξανά στο smartphone σας και επανασυνδέστε το φορτιστή. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τον επίσημο φορτιστή που παρέχεται με το smartphone. Εάν δεν το έχετε πλέον, ένας φορτιστής εγκεκριμένος από τον κατασκευαστή μπορεί να κάνει το τέχνασμα.

Για όσους δεν διαθέτουν smartphone με αφαιρούμενη μπαταρία, είναι δυνατή η πρώτη χειραγώγηση. Μπορείτε να προσομοιώσετε την αφαίρεση της μπαταρίας πατώντας το πλήκτρο “Power” στο τερματικό σας για περίπου δέκα δευτερόλεπτα, εάν είναι εξοπλισμένο. Αυτή η τεχνική σάς επιτρέπει να κάνετε επανεκκίνηση σε περίπτωση που η μαύρη οθόνη προέρχεται από σφάλμα Android. Σας συνιστούμε να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας σας για να μάθετε εάν πρέπει να την επαναφορτίσετε.

Ελέγξτε το καλώδιο USB και το φορτιστή του smartphone σας

Εάν το smartphone δεν φορτίζει, δεν οφείλεται απαραίτητα στην μπαταρία. Οι πιθανότητες είναι ότι το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα με το φορτιστή. Σήμερα, οι φορτιστές χωρίζονται σε δύο μέρη, μια βάση φόρτισης και ένα καλώδιο. Ο τελευταίος, είτε σε “κλασικό” USB είτε σε USB Type C, δεν χειρίζεται άσχημα τον χρήστη. Το καλώδιο είναι συχνά στριμμένο, μπερδεμένο, κουλουριασμένο, λυγισμένο, κολλημένο. Επομένως, δεν είναι αδύνατο το πρόβλημα να προέρχεται από αυτό το καλώδιο.

Το πλεονέκτημα των smartphone Android είναι ότι είναι εξοπλισμένα με βύσματα που βρίσκονται σε άλλα προϊόντα. Ωστε να μπορείτε να διασταυρούμενη δοκιμή με άλλα συγκρίσιμα καλώδια σε αυτόν του φορτιστή smartphone. Εάν όλα λειτουργούν με τα άλλα καλώδια, ξέρετε από πού προήλθε το πρόβλημα. Φυσικά, εάν έχετε ασύρματη φόρτιση, αυτό δεν είναι το πρόβλημα.

Έχει συνδεθεί σωστά η πρίζα ή η πολλαπλή πρίζα;

Και πάλι, αυτή είναι μια φαινομενικά προφανής επαλήθευση και ωστόσο ορισμένοι χρήστες το ξεχνούν. Μην διστάσετε λοιπόν να δοκιμάσετε να συνδέσετε το φορτιστή smartphone σε πολλές διαφορετικές πρίζες. Εάν είναι συνδεδεμένο σε μια πολλαπλή υποδοχή, προτιμήστε μια απευθείας σύνδεση σε μια πρίζαμι. Αν είστε εν κινήσει, μπορείτε να το δοκιμάσετε με το φορτιστή αναπτήρα, αλλά η φόρτιση είναι πολύ πιο αργή.

Καθαρίστε τη θύρα USB

Εάν μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους όλα φαίνονται καλά για εσάς και το smartphone σας εξακολουθεί να μην φορτίζει, μπορείτε ελέγξτε τα βύσματα καλωδίων και τη θύρα micro-USB ή USB Type C. Με τη σύνδεση και την αποσύνδεση, τα βύσματα τείνουν να καταστραφούν. Επομένως, μπορείτε πρώτα να ελέγξετε τη γενική τους κατάσταση, για να δείτε εάν δεν είναι λυγισμένα. Εάν όλα είναι καλά σε αυτήν την πλευρά, το πρόβλημα μπορεί να είναι με σκόνη ή άλλες ακαθαρσίες που θα μπορούσαν να είχαν εισέλθει στα βύσματα. Ακόμα και νερό.

Για να ελέγξετε όλα αυτά, είναι απαραίτητο να καταφύγετε στην τεχνική μέθοδο. Φέρτε ένα ειδικό όργανο ή μια οδοντογλυφίδα εάν έχετε ψυχή MacGyver και ξεκινήστε με τη μεγάλη εκκαθάριση. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκετε μικροσκοπικά υφάσματα στα βύσματα της θύρας micro USB. Βγαίνουν από τις τσέπες σας όταν εισάγετε το smartphone σας.

Προσοχή, πριν πραγματοποιήσετε αυτόν τον χειρισμό, βεβαιωθείτε ότι το smartphone είναι απενεργοποιημένο (ότι η μαύρη οθόνη δεν είναι απλώς ένα σφάλμα) και αν μπορείτε να αφαιρέσετε την μπαταρία. Προσέξτε επίσης όταν χειρίζεστε την οδοντογλυφίδα, κάντε το απαλά ώστε να μην σπάσετε το όργανο στο βύσμα ή να καταστρέψετε τα πώματα. Αφού πραγματοποιήσετε όλες αυτές τις λειτουργίες, αντικαταστήστε την μπαταρία και συνδέστε την. Εάν το smartphone εξακολουθεί να μην λειτουργεί, τότε δεν έχετε τύχη, θα πρέπει να περάσετε είτε από την υπηρεσία μεταπωλήσεων του κατασκευαστή ή του διανομέα, είτε μέσω επισκευαστή. Εκτός αν είστε ισχυρότεροι από τον κ. Bricolage και είστε ειδικός στο θέμα.

Το smartphone μου δεν φορτίζει πλέον: τι γίνεται αν το επιδιορθώσετε μόνοι σας;

Η μετάβαση από την υπηρεσία μεταπωλήσεων του κατασκευαστή σας ή μια υπηρεσία επισκευής τρίτου μέρους μπορεί να αποτρέψει ορισμένους από την επισκευή του smartphone τους. Πριν το αφήσετε σε ένα συρτάρι ή προσπαθήστε να το μεταπωλήσετε, γιατί να μην το ανοίξετε για να δείτε αν δεν είναι δυνατό να επιδιορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας; Να είστε προσεκτικοί, δεν σας συμβουλεύουμε να προχωρήσετε απότομα: πολλοί ιστότοποι όπως το iFixit προσφέρουν κατάλληλα εργαλεία, οδηγούς συχνά με βίντεο για να μπορείτε να εκτελείτε τις περισσότερες επισκευές smartphone με χαμηλότερο κόστος. .

Διαβάστε επίσης: Σπασμένο smartphone – πώς λειτουργεί η εγγύηση;