Το Ransomware παραλύει 120 γαλλικά νοσοκομεία: οι εργασίες αναβλήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Ransomware διείσδυσε το ηλεκτρονικό σύστημα των 120 γαλλικών νοσοκομείων του ομίλου Ramsay το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019. Έκτοτε, όλες οι διοικητικές υπηρεσίες επέστρεψαν στην εποχή των λίθων. Χωρίς έκπληξη, το hack ανάγκασε την ομάδα να αναβάλει ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι χάκερ έχουν επιτεθεί σε γαλλικά νοσοκομεία με την ελπίδα λύτρων.

Στις 10 Αυγούστου 2019, ένας ιός υπολογιστών εισήλθε στο ηλεκτρονικό σύστημα του ιδιωτικού νοσοκομείου Clairval, που βρίσκεται στο 9ο διαμέρισμα της Μασσαλίας, αναφέρουν τους συναδέλφους μας από τη Γαλλία 3. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του ιδρύματος, τα 120 νοσοκομεία του ομίλου Ramsay, μια αυστραλιανή εταιρεία που κατέχει τις περισσότερες από τις ιδιωτικές κλινικές στη Γαλλία, στοχεύουν.

Διαβάστε επίσης: Το WannaCry Ransomware εξακολουθεί να μολύνει χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως!

Η επίθεση στον κυβερνοχώρο παραλύει 120 νοσοκομεία στη Γαλλία: οι χάκερ απαιτούν λύτρα

“Συνειδητοποιήσαμε το Σάββατο ότι το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μας ήταν εκτός λειτουργίας και ότι το λογισμικό μας είχε μολυνθεί από ιό” εξηγεί το νοσοκομείο Clairval. Η επίθεση έχει παράλυσε την ομαλή χορήγηση της εγκατάστασης. Οι εγχειρήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί και η περίθαλψη των ασθενών έπρεπε να αναβληθεί. Ωστόσο, “Η συνέχεια και η ασφάλεια της περίθαλψης δεν έχουν επηρεαστεί” καθησυχάζει την ομάδα Ramsay.

«Καταγράφουμε τις πληροφορίες σε χαρτί και τις εισάγουμε αργότερα στο σύστημα υπολογιστών μας. Ομοίως, πραγματοποιούμε ορισμένες παραγγελίες μέσω τηλεφώνου και όχι πλέον μέσω υπολογιστή. Έχουμε εφαρμόσει μια πολύ ρυθμισμένη διαδικασία κρίσης. Εν τω μεταξύ, δεν είναι πάντα εύκολο να εργαστείτε και να επικοινωνήσετε, αλλά οι υπηρεσίες είναι ήδη σε αδράνεια αυτή τη θερινή περίοδο “ προσδιορίζει το νοσοκομείο στο δελτίο τύπου του.

Σύμφωνα με τη Γαλλία 3, το λογισμικό διείσδυσε στο σύστημα υπολογιστή της ομάδας Ramsay που απαιτείται λύτρα. Είναι λοιπόν ένα ransomware, όπως το πολύ δημοσιευμένο Wannacry. Η εταιρεία κατέλαβε γρήγορα το CNIL (Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών) και το ANSSI (Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων). Επιπλέον, οι ειδικοί υπολογιστών που αποστέλλονται από τη Ramsay τελειώνουν επί του παρόντος επαναφέρετε τους διακομιστές των 120 νοσοκομείων. Όλα θα πρέπει να είναι κανονικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η επίθεση του Ομίλου Ramsay ακολουθεί μια χούφτα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε νοσοκομεία και κλινικές που εδρεύουν στη Γαλλία τους τελευταίους μήνες. Σε ένα χρονο, τρία καταστήματα έχουν ήδη στοχευτεί από χάκερ : Μονπελιέ (Hérault), Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), Condrieu (Rhône). Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, αυτό ήταν επίσης ransomware. Η κατάσταση έκανε ακόμη και τη γαλλική κυβέρνηση να αντιδράσει, ανέφερε το Express στις 26 Ιουνίου. ” Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε, είναι ένα ηθικό ερώτημα όταν επηρεάζονται τα νοσοκομεία » εξηγεί ο Guillaume Poupard, Διευθύνων Σύμβουλος της Anssi.

Πηγή: Γαλλία 3