Το Google Chrome σάς προειδοποιεί εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει κλαπεί

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google έχει ενημερώσει τα εργαλεία προστασίας που είναι ενσωματωμένα στο Chrome, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με τους κωδικούς πρόσβασης. Η κύρια καινοτομία είναι ένα μήνυμα που ειδοποιεί τον χρήστη εάν έχει εισαγάγει τα διαπιστευτήριά του σε έναν ιστότοπο του οποίου η ασφάλεια έχει καταστραφεί. Η προστασία έναντι του ηλεκτρονικού ψαρέματος έχει επίσης επεκταθεί.

Το Chrome είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα προγράμματα περιήγησης ιστού στον κόσμο, αν όχι το πιο δημοφιλές. Είτε σε υπολογιστή είτε σε smartphone, σε Android, Chrome OS, Windows, macOS ή iOS, το πρόγραμμα περιήγησης προσφέρει μια σχετικά ομοιογενή εμπειρία σε όλες τις πλατφόρμες που είναι παρούσα. Μια οπτική εμπειρία, από τη μία πλευρά, αλλά και η προστασία του χρήστη. Το Chrome προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης και εισαγωγής συγκεκριμένων κωδικών πρόσβασης.

Μόνο, εάν τα αναγνωριστικά που είναι αποθηκευμένα στο Google είναι παγκοσμίως ασφαλή, δεν είναι απαραίτητα εκτός του Chrome. Ενδέχεται να διατρέχουν δυο καταστάσεις: οι διακομιστές των ιστότοπων όπου αποθηκεύονται οι κωδικοί πρόσβασης ενδέχεται να υποστούν επίθεση και οι ιστότοποι στους οποίους συνδέονται οι χρήστες ενδέχεται να είναι δόλιοι. Σε αυτά τα δύο ζητήματα, η Google έχει μια απάντηση. Σήμερα η εταιρεία Mountain View ανέφερε λεπτομερώς πώς σκοπεύει να βελτιώσει την ασφάλεια των χρηστών του Chrome.

Διαβάστε επίσης: Phishing: αυτή η δοκιμή Google αποκαλύπτει την ικανότητά σας να εντοπίζετε παγίδες

Πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο: προειδοποίηση ασφαλείας. Εάν έχετε αποθηκεύσει έναν κωδικό πρόσβασης στο Chrome και η ασφάλεια του ιστότοπου που σχετίζεται με αυτόν τον κωδικό πρόσβασης έχει καταστραφεί, το Chrome θα εμφανίσει μια ειδοποίηση που θα ζητά από τον χρήστη να επαληθεύσει και να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης. Αυτή η λειτουργία ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στην επέκταση Password Checkup. Τώρα επεκτείνεται στο Chrome στο πακέτο προστασίας Ασφαλούς περιήγησης. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο Chrome με λογαριασμό Google για να λειτουργήσει αυτό.

Προστατευτική προστασία σε πραγματικό χρόνο από το ηλεκτρονικό ψάρεμα

Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο: προγνωστική ανίχνευση ιστότοπων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”. Για να κατανοήσουμε το όφελος αυτής της λειτουργίας, ας θυμηθούμε τους κανόνες του ηλεκτρονικού ψαρέματος. Πρόκειται για έναν ψεύτικο ιστότοπο που μεταμφιέζεται ως νόμιμος ιστότοπος και σας προσκαλεί να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης και τον κωδικό πρόσβασής σας για να κλέψετε τα διαπιστευτήριά σας και να σφετεριστείτε την ταυτότητά σας (ή να πάρετε κάποια χρήματα). Η Google διαθέτει μια λίστα ιστότοπων που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι ή δυνητικά επικίνδυνοι. Όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που σας μεταφέρει σε έναν επικίνδυνο ιστότοπο, το Chrome σας προστατεύει.

Διαβάστε επίσης: Το Instagram καταπολεμά το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” με νέα μέθοδο, αλλά αρκεί;

Αυτή η λίστα ενημερώνεται κάθε 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να εμφανιστούν νέοι ψευδείς ιστότοποι (ή παλιοί ιστότοποι ενδέχεται να αλλάξουν τη διεύθυνσή τους). Και είσαι εκτεθειμένος. Εξ ου και το ενδιαφέρον της προγνωστικής προστασίας που προσδιορίζει δυνητικά επικίνδυνους ιστότοπους ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Αυτή η προστασία υπήρχε ήδη για όλους τους χρήστες του Chrome που έχουν συνδεθεί στον λογαριασμό τους και έχουν ενεργοποιήσει το συγχρονισμό μεταξύ συσκευών. Τώρα επεκτείνεται σε όλους, ακόμη και χωρίς συγχρονισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν συνδέεστε με μια συσκευή που δεν σας ανήκει (όπως ένας δημόσιος υπολογιστής).