Το Google έχει εισέλθει στην εποχή της κβαντικής υπεροχής

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google δημοσίευσε εν συντομία ένα επιστημονικό έγγραφο στο οποίο μαθαίνει ότι κατάφερε να λάβει το αποτέλεσμα του πρώτου υπολογισμού που μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο από έναν κβαντικό υπολογιστή. Η συσκευή πέτυχε το αποτέλεσμα με 53 qubit σε μόλις 3 λεπτά 20 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με περισσότερα από 10.000 χρόνια υπολογισμού για έναν συμβατικό υπολογιστή.

Κβαντικός υπολογιστής / Google

ο Financial Times κατάφερε να πάρει τα χέρια του σε ένα επιστημονικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε για λίγο από τους μηχανικούς της Google στον ιστότοπο της NASA πριν αποσυρθεί. Στην περίληψη του εγγράφου, με τίτλο “Κβαντική υπεροχή μέσω ενός υπεραγωγού προγραμματιζόμενου επεξεργαστή”, μπορούμε να διαβάσουμε: “Από όσα γνωρίζουμε, αυτό το πείραμα σηματοδοτεί τον πρώτο μηχανογραφημένο υπολογισμό που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από έναν κβαντικό επεξεργαστή”.

Η Google θα είχε φτάσει στην “κβαντική υπεροχή”: αλλά τι σημαίνει αυτό;

Ο ίδιος ο υπολογισμός ολοκληρώθηκε σε μόλις 3 λεπτά 20 δευτερόλεπτα, όταν θα χρειαζόταν περισσότερα από 10.000 αδιάλειπτα χρόνια υπολογισμού για το Summit, τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η Google κατάφερε πραγματικά να μπει στην εποχή του “Κβαντική υπεροχή”. Με όλα αυτά που συνεπάγονται τεχνητή νοημοσύνη, κρυπτογραφία και επιστημονικές προσομοιώσεις.

Φτασε το “Κβαντική υπεροχή” σημαίνει την ανάπτυξη ενός υπολογιστή που μπορεί να εκτελεί κβαντικούς υπολογισμούς χωρίς προσομοίωση. Υπολογιστής που πρέπει να μπορεί να εκτελεί, χάρη σε επαρκή αριθμό qubit, υπολογισμούς που είναι αδύνατοι να προσομοιωθούν σε έναν συμβατικό υπολογιστή. Αυτό το όριο επιτυγχάνεται περίπου 50 qubit – οι σημερινοί υπερυπολογιστές μπορούν να προσομοιώσουν συστήματα μόνο με 5 έως 20 qubit.

Οι προσπάθειες της Google με τον υπολογιστή 53-qubit δεν είναι νέες: η εταιρεία ελπίζει, μαθαίνουμε στο ίδιο έγγραφο, να το επιτύχουμε το 2017 με έναν υπολογιστή 72-qubit. Αλλά το τελευταίο ήταν πολύ ασταθές – ήταν σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει εμβάπτιση υπεραγώγιμων υλικών σε ένα δοχείο ψυγμένο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κβαντική συνεκτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές αποφάσισαν να ελαφρύνουν το σύστημά τους κατά περίπου είκοσι qubit.

Η διαρροή αυτής της επιστημονικής εργασίας έκανε πολλούς ηθοποιούς να αντιδράσουν. Συμπεριλαμβανομένης της IBM που είναι επίσης πολύ προηγμένη στο θέμα. Ο μπλε γίγαντας δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα, αλλά αρνείται να παραδεχτεί ότι η Google έχει φτάσει στο “Κβαντική υπεροχή”. Σύμφωνα με την IBM, το μηχάνημα της Google είχε όντως αποκλειστικά σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί έναν ακριβή υπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Η Google παρουσιάζει τον κβαντικό υπολογιστή της 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορα από έναν υπολογιστή

Η IBM έχει ήδη καταφέρει να εκτελέσει έναν επεξεργαστή 50 qubit για 90 μικροδευτερόλεπτα τον Νοέμβριο του 2017. Από την πλευρά της, η Intel διαθέτει επίσης έναν πολύ προηγμένο επεξεργαστή 49 qubit που παρουσιάστηκε στο CES 2018. Επομένως, είμαστε ανυπόμονοι να μάθουμε γιατί η Google αποσύρθηκε την επιστημονική τους δημοσίευση και μάθετε περισσότερα για το μηχάνημά τους και τα αποτελέσματα του πειράματός τους.

Πηγή: Financial Times