Το Free Mobile διέταξε να επιστρέψει αδικαιολόγητα τέλη ενοικίασης smartphone

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Free Mobile μόλις παραγγέλθηκε να επιστρέψει αδικαιολόγητο κόστος 200 € σε έναν συνδρομητή για την ενοικίαση ενός smartphone. Ο χειριστής του Xavier Niel κατηγόρησε πράγματι τον πελάτη του ότι επέστρεψε το νοικιασμένο iPhone 6 σε άσχημη κατάσταση μετά την περίοδο ενοικίασης τετελεσμένος. Η δικαιοσύνη θεώρησε ότι το Free Mobile δεν μπόρεσε να αποδείξει την άποψή του.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019, το UFC-Que Choisir αναφέρει μια απόφαση δικαστηρίου που ελήφθη από το περιφερειακό δικαστήριο Reims εναντίον του Free Mobile. Το δικαστήριο καταδίκασε τον ταραχοποιό στις τηλεπικοινωνίες επιστροφή 200 ευρώ για αδικαιολόγητο κόστος στον Jean-Loup, πρώην πελάτη. Ο αερομεταφορέας πρέπει επίσης να του καταβάλει επιπλέον 200 € για νομικά έξοδα.

Όπως μας υπενθυμίζει η ένωση καταναλωτικής άμυνας, ο Jean-Loup ενοικίασε ένα iPhone 6 για μια περίοδο δύο ετών από τον χειριστή του Free Mobile. Από το 2014, το Free Mobile κατέστησε δυνατή την ενοικίαση ενός smartphone αντί να το αγοράσει. Μόλις τελείωσε η περίοδος ενοικίασης, ήθελε να επιστρέψει το smartphone. Ο άντρας επέστρεψε το iPhone 6 στο αρχικό του κουτί και συνοδευόταν από όλα τα αξεσουάρ του. Ο Jean-Loup αναφέρει ότι το τερματικό ήταν σε άριστη κατάσταση λειτουργίας.

Ωστόσο, Η Free Mobile πήρε γρήγορα 200 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του συνδρομητή της, υποστηρίζοντας ότι το iPhone που ανακτήθηκε ήταν “κακή κατάσταση, κακή κατάσταση”. Το Free Mobile παρέμεινε σιωπηλό για τα παράπονα του Jean-Loup. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο. Για να αποδείξει τις κατηγορίες του, ο χειριστής παρείχε τη φωτογραφία ενός αποσυναρμολογημένου iPhone συνοδεύεται από τη γνώμη της εταιρείας XPO Logistics, υπεύθυνη για τη διαχείριση της υπηρεσίας ενοικίασης της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχει η Free Mobile δεν δικαιολογούν την επιβολή 200 ευρώ. “Χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξει την κακή κατάσταση του τηλεφώνου, το Free mobile δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αποσύρει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό της Jean-Loup” εξηγεί η Χορωδία UFC-Que. Το περιφερειακό δικαστήριο Reims αποφάσισε συνεπώς υπέρ του Jean-Loup.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν κινητά – τι συμβαίνει με την ενοικίαση smartphone μόλις παραληφθούν από τον χειριστή;

Μια απόφαση που πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο, πιστεύει η Χορωδία UFC-Que

Το UFC-Que Choisir το πιστεύει αυτό “Αυτή η απόφαση είναι οριστική, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να εξυπηρετήσει τους πάρα πολλούς δωρεάν συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ενοικίασης κινητής τηλεφωνίας του φορέα εκμετάλλευσης και οι οποίοι παραπονούνται ότι υπέστησαν την ίδια μοίρα”. Η αμυντική ένωση ξεκίνησε επίσης μια μεγάλη ομαδική δράση εναντίον του Free Mobile. Σύμφωνα με την UFC, η Free θα είχε πράγματι συνήθεια να χρεώνει smartphone με το πρόσχημα ότι δεν είχαν επιστραφεί σε καλή κατάσταση στο τέλος της περιόδου ενοικίασης. Η Free Mobile ανακοίνωσε γρήγορα την πρόθεσή της να παραπέμψει την υπόθεση.

Πηγή: Χορωδία UFC-Que