Το Facebook σας παρακολουθεί συνεχώς ακόμα και όταν το GPS είναι απενεργοποιημένο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 18 Δεκεμβρίου 2019 στις 19 ώρες 26 λεπτά

Το Facebook παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή του χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών για τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας χρήστη. Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών GPS στο smartphone σας δεν εμποδίζει το κοινωνικό δίκτυο να χρησιμοποιεί τη θέση σας για σκοπούς στόχευσης διαφημίσεων.

Το Facebook συλλέγει συνεχώς δεδομένα στη γεωγραφική σας τοποθεσία. Αυτή είναι η νέα πληροφορία που προστίθεται στη σειρά πρακτικών που επικρίνει το κοινωνικό δίκτυο σχετικά με το απόρρητο των χρηστών του. Τα επανειλημμένα σκάνδαλα που εμπλέκουν την εταιρεία ώθησαν τους γερουσιαστές των ΗΠΑ να απευθύνονται τακτικά σε γραπτές ερωτήσεις προκειμένου να εγείρουν γκρίζες περιοχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών Δημοκρατών Chris Coons και Josh Hawley, αντίστοιχα, έγραψαν στην εταιρεία πριν από ένα μήνα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα των δεδομένων τοποθεσίας.

“Ανησυχούμε ότι το Facebook ενδέχεται να μην προσφέρει στους χρήστες του το επίπεδο ελέγχου που προτείνουν οι ρυθμίσεις.” Η εταιρεία απάντησε στις 12 Δεκεμβρίου σε μια μεγάλη επιστολή που μόλις δημοσιεύτηκε από έναν δημοσιογράφο με την επωνυμία Emily Birnbaum. Ο γερουσιαστής Josh Hawley επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της επιστολής σε ένα Tweet που δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου σε απάντηση σε σελίδες του εγγράφου που έχουν δημοσιοποιηθεί. ” Ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε την επιλογή “τοποθεσία”, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας για χρήματα (στέλνοντάς σας διαφημίσεις). […] Κανένας έλεγχος των προσωπικών σας στοιχείων. […] Γι ‘αυτό το Κογκρέσο πρέπει να δράσει ».

Πώς χρησιμοποιεί το Facebook τα δεδομένα τοποθεσίας σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας

Ακόμα και όταν η τοποθεσία είναι απενεργοποιημένη, το Facebook μπορεί να συμπεράνει την τοποθεσία των χρηστών βάσει ενδείξεων με βάση τα συμφραζόμενα, όπως τα μέρη που επισημαίνουν στις φωτογραφίες, καθώς και τη διεύθυνση IP τους. Αν και αυτά τα δεδομένα δεν είναι τόσο ακριβή όσο αυτά που συλλέγει το κοινωνικό δίκτυο όταν ενεργοποιείται το GPS, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για λόγους ασφαλείας και για καλύτερη στόχευση διαφημίσεων.

«Κατ ‘ανάγκη, σχεδόν όλες οι διαφημίσεις στο Facebook είναι στοχευμένες στην τοποθεσία (…) Οι διαφημίσεις μπορούν να στοχεύουν άτομα σε μια συγκεκριμένη πόλη ή σε μια μεγαλύτερη περιοχή», έγραψε η εταιρεία στην επιστολή της. Πρόσθεσε ότι “Διαφορετικά, οι πολίτες της Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να λαμβάνουν διαφημίσεις για υπηρεσίες ή εκδηλώσεις στο Λονδίνο και το αντίστροφο.” Στην απάντησή του, Το Facebook επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να αποτρέψουν την εφαρμογή του από τη χρήση της τοποθεσίας τους και να τους δείξουμε διαφημίσεις βάσει αυτών των πληροφοριών.

Για τον γερουσιαστή Chris Coons, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν πλήρη έλεγχο των δεδομένων που θέλουν να κοινοποιήσουν. “Το Facebook ισχυρίζεται ότι οι χρήστες ελέγχουν το απόρρητό τους, αλλά στην πραγματικότητα, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εφαρμογή να συλλέξει και να δημιουργήσει έσοδα από τις πληροφορίες τοποθεσίας τους” εκφράζει τη λύπη της για τον βουλευτή που θέλει πιο περιοριστικούς νόμους για τους ψηφιακούς γίγαντες. “Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει πώς οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους και θα συνεχίσω να αναζητώ λύσεις για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών τους.”

Πηγή: CNBC