Το Facebook πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σκάνδαλο Cambridge Analytica

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Facebook μόλις πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), μια αμερικανική οργάνωση, κατηγορεί το κοινωνικό δίκτυο ότι έχει παραμελήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της στο πλαίσιο του σκάνδαλου Cambridge Analytica.

Οι Επίτροποι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Υπηρεσίας (FTC) ζήτησαν από το Facebook να πληρώσει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,43 δισεκατομμύρια ευρώ), αναφέρουν οι συνάδελφοί μας από την Wall Street Journal. Το ποσό του προστίμου διαπραγματεύτηκε απευθείας με το Facebook. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία δεσμεύεται να κάνει αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων των χρηστών της. Το περιεχόμενο των αλλαγών που ζητά η FTC δεν είναι ακόμη γνωστό.

Facebook: ΗΠΑ επιβάλλει πρόστιμο στο κοινωνικό δίκτυο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο ρυθμιστής πιστεύει σε κάθε περίπτωση ότι η ομάδα του Mark Zuckerberg δεν έχει προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα των μελών του κοινωνικού δικτύου. Το 2015, το Facebook επέτρεψε στην Cambridge Analytica, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που ειδικεύεται στην πολιτική, να ανακτήσει τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε και διατέθηκε σε άλλες οντότητες. Μετά από αυτό το σκάνδαλο, ο Mark Zuckerberg αναγκάστηκε ακόμη και να μιλήσει ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Το Facebook αναμένεται προφανώς να επιβληθεί πρόστιμο εν μία νυκτί. Τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα ανακοίνωσε ακόμη και ότι διέθεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια εν αναμονή της κύρωσης. Παρά το πρόστιμο, Το Facebook αναμένεται να κερδίσει έως και 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη φέτος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί το πιστεύουν αυτό το πρόστιμο δεν εξαρτάται από τη σοβαρότητα των γεγονότων. ” Αυτή η κύρωση δεν θα κάνει το Facebook να αντικατοπτρίζει την ευθύνη τους στην προστασία των δεδομένων των χρηστών τους. Εάν το FTC δεν προστατεύει τους καταναλωτές, εξαρτάται από το Κογκρέσοδιαβεβαιώνει τον κ. Ciciline, έναν γερουσιαστή των Δημοκρατικών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ποσό της ποινής.

Πηγή: The Wall Street Journal