Το Facebook και το Google αποτελούν απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγορεί η Αμνηστία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και της Google ότι αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια νέα όξινη έκθεση, η ΜΚΟ προειδοποιεί για τη μαζική επιτήρηση που έχουν τεθεί από τους δύο γίγαντες του Διαδικτύου και καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν επειγόντως.

Σε μια έκθεση με τίτλο “Surveillance Giants”, η Διεθνής Αμνηστία επιτέθηκε σοβαρά στο επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και της Google. Επιτρέποντας στους χρήστες του Διαδικτύου να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους (κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές κ.λπ.) δωρεάν στη συνέχεια συλλέξτε τα προσωπικά τους δεδομένα, οι δύο GAFA αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης, της σκέψης καθώς και για τα δικαιώματα στην ισότητα και τη μη διάκριση.

«Το Google και το Facebook κυριαρχούν στις σύγχρονες ζωές μας. έχουν συσσωρεύσει απαράμιλλη ισχύ στην ψηφιακή σφαίρα συλλέγοντας και δημιουργώντας έσοδα από τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών. Ο ύπουλος έλεγχός τους στην ψηφιακή μας ζωή υπονομεύει το ίδιο το θεμέλιο της ιδιωτικής ζωής και είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της εποχής μας » εξηγεί ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας.

«Το Google και το Facebook έχουν σταδιακά περικοπή σεβασμού για το απόρρητό μας. Σήμερα έχουμε παγιδευτεί. Είτε υποβάλλουμε σε αυτήν την τεράστια μηχανή παρακολούθησης – όπου τα δεδομένα μας χρησιμοποιούνται εύκολα για να μας χειραγωγήσουν και να μας επηρεάσουν – ή παραλείπουμε τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού κόσμου “ συνεχίζει ο γενικός γραμματέας σε δελτίο τύπου.

Ωστόσο, το Διαδίκτυο είναι απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικές πολιτικές. “Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πραγματική επιλογή παρά να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον δημόσιο χώρο υπό τις προϋποθέσεις που υπαγορεύουν το Facebook και η Google” τονίζει τον Kumi Naidoo. Σύμφωνα με την Αμνηστία, υπηρεσίες όπως το Facebook, το Instagram, η μηχανή αναζήτησης Google, το YouTube και το WhatsApp διέπονται από “Ευκαιριακοί αλγόριθμοι” μοναδικά σχεδιασμένο για χειρισμό χρηστών του Διαδικτύου.

«Έχουμε ήδη δει ότι η τεράστια διαφημιστική αρχιτεκτονική του Google και του Facebook είναι ένα ισχυρό όπλο σε λάθος χέρια. Μπορεί να εκτραπεί για πολιτικούς σκοπούς, με κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών για την κοινωνία, και αφήνει το πεδίο ανοιχτό σε κάθε είδους νέες διαφημιστικές στρατηγικές με τις υποδείξεις εκμετάλλευσης ». προσθέτει ο Kumi Naidoo, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Cambridge Analytica που συνέβη στις αρχές του 2018.

Το 2015, το Facebook εξουσιοδότησε την Cambridge Analytica, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που ειδικεύεται στην πολιτική στρατηγική, να ανακτήσει τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου, τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε και άφησε στη διάθεση άλλων οντοτήτων. Μετά από αυτό το σκάνδαλο, ο Mark Zuckerberg αναγκάστηκε ακόμη και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο νομοθετεί επειγόντως για να αποφευχθούν παρασύρσεις. Η ΜΚΟ απαιτεί τη δημιουργία “Ισχυροί νόμοι για την προστασία δεδομένων”, πιστεύοντας σε μισά λόγια ότι ο GDPR δεν επαρκεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών του Διαδικτύου. Το δελτίο τύπου επιθυμεί ιδίως να αποτρέψει “Google και Facebook για να εξαρτήσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους”. Για την Αμνηστία, δεν εναπόκειται στους γίγαντες του Διαδικτύου να θέσουν τους κανόνες που επιτρέπουν την πρόσβαση στα προϊόντα τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Google, η Apple, το Facebook και το Amazon χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας για να αποκτήσουν πλούτο;

Το Facebook υπερασπίζεται τον εαυτό του

Το Facebook ανέβηκε γρήγορα για να αμφισβητήσει τις κατηγορίες της Αμνηστίας. ” Το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook δεν είναι, όπως υποδηλώνει η περίληψή σας, για τη συλλογή δεδομένων από άτομα. Δεν πουλάμε δεδομένα, πουλάμε διαφημίσειςκαθορίζει το κοινωνικό δίκτυο σε ένα δελτίο τύπου. Από την πλευρά της, η Google δεν έχει ακόμη αντιδράσει στους ισχυρισμούς της ΜΚΟ.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία