Το Facebook θέλει να σας αρέσει και να δημοσιεύετε σκεπτόμενοι

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Facebook βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής που θα σας επιτρέψει τελικά να δημοσιεύσετε και να σας αρέσουν οι καταστάσεις απευθείας από τη σκέψη. Αν και αρχικά η εταιρεία έχει έναν ευκολότερο στόχο: να βρει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Το Facebook είχε υποσχεθεί σε μια διάσκεψη προγραμματιστών το 2017: το κοινωνικό δίκτυο αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής. Το είδος της φουτουριστικής συσκευής που θα πρέπει τελικά να σας επιτρέπει να κάνετε τα πάντα στο κοινωνικό δίκτυο με τη σκέψη. Φανταστείτε την πρόοδο: κανένα άλλο smartphone δεν πέφτει από το χέρι επειδή γράφετε μια κατάσταση, αλλά επίσης δεν υπάρχει άλλη εμφάνιση αποσύνδεσης που θα μπορούσατε μέχρι τώρα να επιβάλλετε στον εαυτό σας …

Facebook μεταξύ του αγώνα διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής

Ωστόσο, μην φανταστείτε ότι αυτό το μέλλον, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει με τις ιστορίες που αναπτύχθηκαν στη σειρά Black Mirror, είναι για αύριο, ή ακόμη και για την επόμενη μέρα. Προς το παρόν, το Facebook έχει θέσει στόχους που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν. Και κάντε μια συνέργεια μεταξύ αυτού του έργου και ενός άλλου τομέα στον οποίο η εταιρεία πιστεύει πολλά: εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία αναθέτει σε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο που ανιχνεύει τις λέξεις που σκέφτεστε σε πραγματικό χρόνο – με απόδοση 76%. Ωστόσο, σε αυτήν την πρώτη φάση, είναι θέμα αναγνώρισης μιας σειράς περιορισμένων εντολών, όπως «επιστροφή στην αρχική», «επιλογή» ή ακόμη και «διαγραφή», στο πλαίσιο μιας διεπαφής χρήστη χωρίς συμβατική συσκευή εισόδου. .

Το Facebook εξηγεί όπως αναφέρεται από το The Next Web: “Ελπίζουμε ότι αυτό το σύστημα δεν θα λύσει το πρόβλημα της κατάσχεσης [de texte] για βραχυπρόθεσμη επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή είναι βαρύ, αργό και αναξιόπιστο. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι σημαντικές, οπότε πιστεύουμε ότι αξίζει να βελτιωθεί αυτή η τεχνολογία αιχμής με την πάροδο του χρόνου. […] ίσως να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε εντολές όπως «καλωσόρισμα», «επιλογή» και «διαγραφή», οι οποίες θα παρέχουν εντελώς νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα σημερινά συστήματα εικονικής πραγματικότητας και τα αυριανά συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας ».

Το έργο μοιάζει με αυτό του Neuralink που αναπτύχθηκε από τον Elon Musk. Εκτός από το ότι δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση – αλλά βασίζεται σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο κρανίο και την ανάλυση των ματιών μέσω κάμερας web. Αν και δεν θα περίμενε κανείς να δει τέτοιες συσκευές διαθέσιμες στο άμεσο μέλλον, το μέλλον αυτού του είδους της διεπαφής βρίσκεται σε εξέλιξη – για καλύτερα και αναμφισβήτητα για χειρότερα. Τι νομίζετε ? Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: The Next Web