Το Facebook αντιμετωπίζει πρόστιμο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατάχρηση αναγνώρισης προσώπου

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Facebook αντιμετωπίζει πρόστιμο ρεκόρ 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατάχρηση αναγνώρισης προσώπου. Μια αγωγή κατηγορίας που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορεί πράγματι το κοινωνικό δίκτυο ότι χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες 7 εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου για να αναλύσει τα πρόσωπά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το Facebook αρνείται έντονα τις κατηγορίες.

Το Facebook θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για τη χρήση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών του, αναφέρουν οι συνάδελφοί μας στο TechCrunch. Στις 18 Οκτωβρίου 2019, ένα δικαστήριο τριών δικαστών αρνήθηκε να καταργήσει αγωγή αγωγής κατηγορίας που κατατέθηκε στην πολιτεία του Ιλινόις εναντίον του Facebook. Αυτή η νομική ενέργεια που γεννήθηκε το 2015 συγκεντρώνει σχεδόν επτά εκατομμύρια καταγγελίες.

Διαβάστε επίσης: Facebook – πώς να απενεργοποιήσετε την αναγνώριση προσώπου;

Το Facebook κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου του χωρίς άδεια από χρήστες του Διαδικτύου

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η εταιρεία του Mark Zuckerberg παραβιάζει τον νόμο περί βιομετρικών στοιχείων αναγνώρισης του 2011: τον νόμο περί απορρήτου για τις βιομετρικές πληροφορίες. Η τάξη κατηγορεί το Facebook ότι έχει χρησιμοποίησε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του σε ιδιωτικές φωτογραφίες 7 εκατομμυρίων κατοίκων του Ιλλινόις χωρίς να έχουν ζητήσει την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν με την αναγνώριση προσώπου θα είχαν ακόμη ανακτηθεί χωρίς τη γνώση των ενδιαφερομένων. Οι κριτές πιστεύουν ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακούς σκοπούς από χάκερ. Ένας από τους κριτές φοβάται ιδιαίτερα ότι τα δεδομένα θα ανακτηθούν από απατεώνες για να ξεκλειδώσετε ένα smartphone εξοπλισμένο με σύστημα αναγνώρισης προσώπου, όπως το Pixel 4 ή το iPhone 11. Οι τελευταίες διαρροές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του σκάνδαλου Cambridge Analytica, έχουν καταστρέψει το εμπιστοσύνη στα συστήματα ασφαλείας του ομίλου.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook ανέβηκε γρήγορα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας. «Το Facebook δεν έχει κρύψει ποτέ από τα μέλη του ότι χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Δώσαμε ακόμη και έλεγχο στη χρήση του » λέει ο εκπρόσωπος της TechCrunch. Κατά τη διαδικασία, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαγάγει προσφυγή στην απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομάδα, η αναγνώριση προσώπου υποτίθεται ότι θα διευκολύνει το Facebook να σας αναγνωρίσει σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και να σας προστατεύσει από κλοπή ταυτότητας. Τι πιστεύετε για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας; Φοβάστε την κακοποίηση; Περιμένουμε τη γνώμη σας στα παρακάτω σχόλια.

Πηγή: TechCrunch